Asylmottak-eksplosjonen: - Mistenker ikke bombe

– Det er ikke noe som tyder på at hendelsen har sammenheng med radikaliserte miljøer, opplyser politiet i Bergen.

To menn ble pågrepet etter en eksplosjon ved asylmottaket i Ytre Arna tirsdag. Nå er de løslatt.

Tirsdag klokken 17.40 ble det meldt om en eksplosjon ved asylmottaket i Gudrun Kolderups vei 2 i Ytre Arna. To beboere ble pågrepet.

Politiets bombegruppe rykket tirsdag kveld til Bergen for å undersøke eksplosjonsstedet.

Ikke funnet eksplosiver

I en pressemelding onsdag kveld opplyser politiet at de har gjennomført tekniske undersøkelser på stedet, samt avhørt de to pågrepne og andre vitner.

De mistenker imidlertid ikke bruk av eksplosiver, ettersom hverken kriminalteknikere eller folk fra bombegruppen fant spor av dette da de gjorde undersøkelser på stedet natt til onsdag.

– Det er ikke funnet spor etter eksplosiver, så det vil bli videre undersøkelser for å finne årsaken til eksplosjonen, sa operasjonsleder Arve Samsonsen til NTB onsdag morgen.

Ifølge politiet har eksplosjonen sannsynligvis skjedd i eller rundt en komfyr. Men hva komfyren er blitt benyttet til, og hvem som har gjort hva, er uavklart. Det er heller ikke kjent om det kan ha vært kjemikalier eller noe elektronisk som forårsaket eksplosjonen.

– Ikke radikalisert

De pågrepne er nå også løslatt.

– Det er ikke noe i saken som tyder på at hendelsen eller de pågrepne har noen sammenheng med radikaliserte miljøer, forteller Tomren.

Øvrige beboere har nå fått flyttet tilbake til bygningen, men det aktuelle rommet er plombert i påvente av undersøkelser som skal skje i morgen. Politiet forteller at de har dannet seg et bilde av hva som har eksplodert, men at de ikke ønsker å gå i detalj rundt dette på nåværende tidspunkt.

– Kraftig eksoslukt

Tirsdagens hendelse opplevdes dramatisk for beboere i området.

– Jeg hørte et drønn, og hele huset ristet. Folk ropte at det brant, sa Svein Harkestad da Bergens Tidende snakket med ham onsdag.

Han fortalte om en kraftig eksoslukt i huset en halvtime før eksplosjonen.

– Det var en lukt jeg ikke klarte å lufte ut, sa han.

Fungerende leder Tonni Helland-Hansen oppfordret beboere ved Arna mottakssenter til å oppholde seg i mottakets resepsjon inntil politiet hevet sperringene. - Det har vært en hektisk dag, sier hun.

– Beboere fryktet bombe

Fungerende mottaksleder i Arna, Tonni Helland-Hansen, sier onsdag ettermiddag at beboerne har tatt hendelsen med fatning.

– De som ble mest bekymret var beboerne som ikke var på mottaket da eksplosjonen fant sted, og hadde lest i mediene at dette kunne være en bombe, sier Helland-Hansen.

Mottaket var stengt for beboerne frem til cirka 14.00 onsdag.

– De som ikke har hatt andre steder å oppholde seg, har kunnet være i resepsjonen vår som ligger like i nærheten av mottaket, sier Helland-Hansen.

Kjente rystelsen i hele huset

Ifølge mottakslederen har cirka åtte beboere vært innom i løpet av dagen.

– Vi har også vært i kontakt med flere over telefon, og alle har tatt hendelsen greit. Det har ikke vært spor av panikk.

Rommene ved siden av oppholdsrommet der eksplosjonen fant sted, består av et møterom og et treningsrom, ifølge mottakslederen.

– Det var altså ingen som bodde vegg i vegg. Men en kunne kjenne rystelsen fra eksplosjonen i hele huset, sier Helland-Hansen.