Uenighet i Frp om avvikling av Politidirektoratet

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (FrP) er i utakt med sine partikolleger. Han vil beholde Politidirektoratet (POD). Men det vil ikke justispolitiker Ulf Leirstein fra samme parti.

Ja:Justisminister Per-Willy Amundsen fra Frp vil beholde Politidirektoratet. Nei:Justispolitisk talsmann, Ulf Leirstein fra Frp vil ikke beholde Politidirektoratet.

En enstemmig programkomité i Fremskrittspartiet vil legge ned Politidirektoratet.

– Politidirektoratet løser sentrale oppgaver som er nødvendig for hele politiet, for eksempel IKT-tjenester som understøtter politiet over hele landet. Det er vanskelig å se hvordan dette kan løses på en bedre måte, sier justisministeren i en e-post til Aftenposten.

Regjeringen har tidligere ikke ønsket å legge ned direktoratet, og Amundsen sier det heller ikke aktuell politikk for regjeringen å legge ned direktoratet denne stortingsperioden.

Lovpriste Politidirektoratet

I dag ble det kjent at både en enstemmig programkomité og justispolitisk talsmann Ulf Leirstein i Fremskrittspartiet vil legge ned Politidirektoratet.

Men Trønder-Avisa hadde alt gjort et intervju med justisminister Per-Willy Amundsen, som hverken støtter programkomiteen. Ifølge avisen lovpriste justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) Politidirektoratet.

Tirsdag foreslo altså Frps programkomité å legge det ned.

– Hvorfor i all verden skulle vi gjøre det? svarte Amundsen på spørsmål fra Trønder-Avisa om nedleggelse av Politidirektoratet. Han sier videre i intervjuet at Politidirektoratet leverer en del fundamentale oppgaver som generelt trengs i hele Politi-Norge, og at det er mange områder hvor Politidirektoratet er viktig.

Mener pengene går til byråkrati og ikke politi

Mange i Frp har vært kritiske til at pengene som bevilges til Politidirektoratet, brukes til byråkrati, ikke til rene polititjenester. Programkomiteen mener nedleggelse av direktoratet vil bidra til å kanalisere midler til landets politidistrikter. Justispolitisk talsmann Ulf Leirstein sier til Aftenposten at tiden er moden for å avvikle direktoratet.

– Fra nyttår er det 12 store og robuste politidistrikt. De trenger ikke noe direktorat.

– Hvorfor er ikke Politidirektoratet lagt ned allerede? Dette sto i programmet til Frp allerede i 2013?

– Fordi vi sitter i regjering med Høyre. De er for et politidirektorat, og dette er en sak hvor vi er uenig med regjeringen. Men vi har valgt å ikke ta den kampen nå, sier Leirstein.

Aps nestleder Hadia Tajik, som leder justiskomiteen på Stortinget, sier følgende om signalene fra Frp:

– Det er oppsiktsvekkende at regjeringspartiet Fremskrittspartiet foreslår å legge ned Politidirektoratet samtidig som det er en Frp-er som er justisminister og har ansvaret for at Politidirektoratet har est ut i ressurser og antall ansatte de siste årene, sier Tajik til NTB.