Norge

Somalias stortingspresident: Mahamud er somalisk

Mahad Abid Mahamud ble fratatt sitt norske pass fordi myndighetene mente han løy om sin identitet. Somalias stortingspresident bekrefter at mannen er somalisk.

Den 30 år gamle bioingeniøren Mahad Abid Mahamud ble fratatt statsborgerskapet sitt fordi norske myndigheter mener han som 14-åring snakket usant om sitt egentlige hjemland.
  • NTB

Stortingspresident Mohammad Osman Jawari går i et brev til Mahamuds advokat Elise Nygård god for bioingeniørens forklaring, skriver Klassekampen.

Mahamuds far var offiser i det somaliske flyvåpenet, og sønnen er født i Mogadishu, i flyvåpenets hovedkvarter, står det i brevet, som også er signert av en brigader i flyvåpenet.

Den 30 år gamle bioingeniøren Mahad Abid Mahamud fikk stor oppmerksomhet i januar da han sto fram i mediene med sin historie.

  • LES OGSÅ: Elden om Mahad-saken: – Ulovlig å gjøre noen statsløs

Mente han snakket usant

Han ble fratatt statsborgerskapet sitt i april i fjor fordi norske myndigheter mener han som 14-åring snakket usant om hvor han kommer fra. De mener han er fra Djibouti, og at Mahamuds far har bekreftet dette.

Stortingspresident Jawari er norsk statsborger og har tidligere bodd i Norge i 19 år. Han flyktet fra Somalia da borgerkrigen brøt ut i 1991. SV-politiker Heikki Eidsvoll Holmås kjenner godt til Jawari og sier han er en troverdig mann, både i kraft av sin person og sitt embete.

– Dette er et tegn på regjeringens dobbeltmoral. De synes dokumentasjonen fra Somalia er god nok for å sende folk tilbake. Samtidig som den er for dårlig til å få la folk bli i Norge, sier Holmås.

Somalias ambassadør til EU, Ali Said Faqi, har også bekreftet at Mahamud er somalisk. Faqi bistår norske myndigheter i å verifisere identiteten til somaliere som Norge skal returnere til hjemlandet.

Les mer om

  1. Fratar ID-juksere statsborgerskap
  2. Somalia
  3. Migrantkrisen i Europa