10 juleplater du bør ha i samlingen din

Noen er velkjente, andre ukjente. Felles for dem er at de bidrar til den rette julestemningen, ifølge våre anmeldere.

Elvis Presley er en selvskreven artist på listen over juleplater vår anmelder mener du bør lytte til i år.

Frank Sinatra: A Jolly Christmas From Frank Sinatra (1957)

I 1957 var Ol' Blue Eyes i storform: Dette var hans fjerde album på ett år. Dette er lyden av en mann i flytsonen, som beviser at han kan pakke oss inn i et varmt pledd av julekos. Derfor er det ikke rart at denne senere er blitt gjenutgitt som The Sinatra Christmas Album i flere utgaver.

Elvis Presley: Elvis' Christmas Album (1957)

Denne samlingen av julesanger viser The King i alle sine avskygninger, fra lettbent rock 'n' roll via country og gospel til tradisjonelle eviggrønne klassikere.

Ella Fitzgerald: Ella Wishes You A Swinging Christmas (1960)

Dette albumet oser av lekent overskudd fra en av jazzens absolutte førstedamer. Ella er i toppform på så å si samtlige låter, og koser seg med å levere elleville versjoner av gamle godbiter på sitt uimotståelige og unike vis.

Ser du etter en julegave? Les også vår anmeldelse av Adeles nyeste plate 25 :

Les også

Langt ifra sytete følelsesporno

Diverse artister: A Christmas gift for you from Phil Spector (1963)

Phil Spector var mannen for de store anledninger, og hans signaturlydbilde «the wall of sound» var som skapt for julesanger. På denne platen har hans samlet hele stjernelaget sitt, deriblant The Ronettes, The Crystals og Darlene Love. Det er ikke jul i stuen før sistnevntes “Christmas (baby please come home) runger over høyttalerne.

Ultra Lounge: Christmas Cocktails (1996)

Leter du etter den perfekte bakgrunnsmusikken til julefesten? Stopp letingen, for denne juleplaten har alt du trenger. Cocktails, exotica, easy listening og en aldri så liten dose mambo. Det er nærmest som å tråkke inn på settet i Peter Sellersfilmen Høyt skum i Hollywood.

Les vår anmeldelse av

Les også

Taterfamilien Akselsens nyeste juleplate: «Gir et perspektiv på julen»

Diverse artister: Jul i folkton (2005)

For 10 år siden samlet svenske folkemusikkartister seg for å spille inn klassiske svenske julesanger i folkemusikkversjon. Året etter la de ut på turné med materialet, og hittil har de kommet to konsertalbum. Men det er fremdeles studioalbumet som er aller best.

Bugge Wesseltoft: It’s snowing on my pian o (1997)

Det er ikke mange moderne juleplater som så fort har klart å få status som en klassiker som denne. Kun utstyrt med klang og melodi fra pianoet klarer Bugge Wesseltoft til å få juleroen til å senke seg, selv i de mest hektiske hjem.

Les vår anmeldelse av Ola Bremnes nyeste album:

Les også

Gjenhør med en visens mester

Pust: Julero (2012)

Sekstetten Pust tolker skandinaviske og tyske julesanger ved siden av egne komposisjoner. De arrangerer låtene selv, med vokalprestasjoner fnugglette som nysnø. Her står gledesgysene i kø og gir garantert julestemning.

Chris Isaak: Chris Isaak Christmas (2004)

Hjerteknuseren fra California har laget melankolske tolkninger av mange av de amerikanske juleklassikerne, som på ingen måte gjør skam på croonerarven. I tillegg har han ispedd med noen egne låter, samt en klassiker fra Hawaii, «Mele Kalikimaka». Platen passer til både strandjul, så vel som snøkledd feiring.

Oslo Fagottkor: God jul og fagott nyttår (2013)

Velkledde, nykjemmede, med juleroser i kinnene, har Norges lekreste homsekor laget en av de siste årenes herligste førjulsvitamininnsprøytinger. Storslått, pompøst, overdådig, og herlig morsomt helt i tråden med Disneytradisjonen. Denne platen blir man bare i godt humør av.

Aftenpostens anmeldere har plukket ut de 20 beste julelåtene. Hør de her:

Se Aftenposten Kultur baksnakke kulturlivet i nytt program:

Trenger du TV-tips? Her er ti serier du bør få med deg i høst: