Norge

Regjeringen vil ikke gi erstatning etter Monika-etterforskning

Regjeringen vil ikke gi moren til Monika Sviglinskaja erstatning etter politiets håndtering av saken, melder TV 2.

Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor, og bistandsadvokat Stig Nilsen venter spent på hva dommeren har kommet frem til under rettsaken 25. juli.
  • NTB
  • Inga Skogvold Rygg

I et brev sendt til bistandsadvokat Stig Nilsen, kommer det frem at Regjeringen ikke er innstilt på at staten skal innrømme erstatningsansvar ovenfor Monikas mor, Kristina Sviglinskaja.

Brevet er signert statsminister Erna Solberg (H), ifølgeTV 2.

18 års fengsel

Mandag ble litaueren Donatas Lukosevicius (34) dømt til 18 års forvaring med en minstetid på ti år i Nordhordland tingrett for drapet på Monika Sviglinskaja (8). I tillegg ble tiltalte dømt til å betale 250.000 kroner i oppreisning til Kristina Sviglinskaja. Dommen kan ankes og er dermed ikke rettskraftig.

– Erstatningsbeløpet ligger 25 prosent over det som er normalt ved dødsfall. Men vi mente at moren i tillegg burde være berettiget erstatning for den behandlingen hun er blitt utsatt for i denne saken, sier bistandsadvokat Stig Nilsen til Aftenposten.

- Et hull i regelverket

– Hvis folk blir utsatt for feilbehandling av helsepersonell, kan de søke om pasientskadeerstatning. Det er ikke noen ordning for folk som blir utsatt for noe tilsvarende av politiet, her er det et hull i regelverket, sier Nilsen.

I brevet fra statsminister Erna Solberg skriver hun at spørsmålet om ansvarsgrunnlag byr på flere vanskelig avveininger, men at hun vil ta med advokat Nilsens synspunkter ved vurderingen av mulig lovendring på området.

Politiet trodde jenta hadde begått selvmord

Oppklaringen i Monika-saken skyldtes at en lokal etterforsker tok vare på DNA-bevisene da saken ble henlagt som et mulig selvmord i 2011, ifølge dommen.

Nilsen, som har fremmet krav om oppreisningserstatning fra staten, sier til TV 2 at brevet fra statsministeren er urimelig.

– Jeg har rådet min klient til ikke å gå videre med kravet. Siste ord er nok sagt i denne saken, sier Nilsen til Aftenposten.

Kravet er blant annet fremmet for Hordaland politidistrikt, Politidirektoratet, Riksadvokaten og Justisdepartementet. Samtlige har avvist kravet, ifølge TV 2.

– Forventet tydelig svar

– Dette er veldig politisk. Jeg hadde forventet at hun hadde svart tydelig på kravet. Drapet på Monika ble stemplet som selvdrap som var svært belastende for mor, og i tillegg ble hun kraftig motarbeidet av politiet når hun forsøkte å få saken gjenopptatt. Begge de forhold taler for oppreisningserstatning, sier Nilsen til kanalen.

Om hun skal få erstatning, må Sviglinskaja gå til sak mot politiet.

Les mer om

  1. Monika Sviglinskaja
  2. Kristina Sviglinskaja
  3. Erna Solberg
  4. Politiet