Norge

Tiltalt for drap på Varhaug skal forklare seg med psykosediagnose

18-åringen som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i fjor sommer, er psykotisk og innlagt på psykiatrisk sykehus.

Blomster ble lagt ned på stien på Varhaug der Sunniva Ødegård ble funnet drept. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
  • NTB

Men ved hjelp av medisinering og grundige forberedelser skal han likevel avgi forklaring når rettssaken starter i Jæren tingrett onsdag, skriver Stavanger Aftenblad.

Tidligere i år ble mannen flyttet fra fengselet fordi fengselslegen og en psykolog konkluderte med at han hadde gått inn i en psykose. Han er fortsatt under behandling.

Tre rapporter

Siden drapet i fjor sommer er det utarbeidet tre sakkyndige rapporter om 18-åringens mentale tilstand på gjerningstidspunktet. Den siste av disse er datert 30. april, og ifølge Stavanger Aftenblad er konklusjonen at 18-åringen befant seg i en rusutløst psykose da 13 år gamle Sunniva ble drept. Men siden psykosen var utløst av selvpåført rus, er ikke tiltalte å anse som utilregnelig på gjerningstidspunktet.

18-åringen har erkjent å ha drept Sunniva Ødegård like ved hennes hjem sent på kvelden 29. juli i fjor, men erkjenner ikke straffskyld. 18-åringens forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, mener 18-åringen var psykotisk da han drepte jenta, og at psykosen ikke var utløst av rus.

– Jeg kommer til å argumentere for at min klient derfor ikke kan straffes, sier Borgersen til NRK.

Slått i hjel

Statsadvokat Nina Grande sier til NTB at det vil bli ført rundt 40 vitner i rettssaken.

Ifølge tiltalen ble 13-åringen slått med en hammer, og hun døde av hjerneblødninger. Tiltalen omfatter også likskjending.

– Den tiltalte 18-åringen har i avhør erkjent straffskyld for drap, sier Grande.

18-åringens forklaring om hvorfor han drepte jenta blir sentrale i vurderingen av hvorvidt han skal dømmes til forvaring. Ettersom den tiltalte var 17 år og således mindreårig da drapet skjedde 29. juli i fjor, er maksstraffen han kan dømmes til 15 år i fengsel.

Les også

  1. Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor

  2. Siktet 17-åring tilstår Varhaug-drapet

  3. Faren varslet politiet etter at sønnen kom hjem med blodige klær på Varhaug

  4. Varhaug-saken: Flere forsøkte å hjelpe siktede før drapet

Les mer om

  1. Drap
  2. Etterforskning
  3. Rettssaker
  4. Jæren