Norge

Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere

Også roboter må skikke seg godt når de skal gi kunder råd om sparing, forsikringer og andre finansspørsmål. Nå skal disse dataprogrammene autoriseres.

Nå har robotene kommet, og bransjen vil stille krav til disse på samme måte som menneskelige finansrådgivere må kjenne lover og etiske normer. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

 • NTB

Menneskelige finansrådgivere må kjenne både lover og etiske normer for å bli godkjent av finansnæringens egen autorisasjonsordning, FinAut. Nå har robotene kommet, og bransjen vil stille krav til disse på samme måte.

– For å bli autorisert kreves det en grundig opplæring og eksamen i så vel fag og regelverk som etikk. For å opprettholde autorisasjonen må kunnskapen oppdateres hvert år. Når det nå kommer rådgivningsroboter på markedet, og forbrukerne i større grad begynner å benytte disse, er det viktig at robotene oppfyller samme kvalitetskrav som rådgiverne. Derfor ønsker vi å autorisere robotrådgivere også, sier forbrukerpolitisk direktør Gry Nergård i bransjeorganisasjonen Finans Norge.

God skikk

Autorisasjonsordningen skal være på plass neste år. For å få godkjentstempel må robotene følge de reglene for god skikk som bransjen har pålagt seg selv. De skal sørge for at rådgiverne setter seg inn i kundenes behov og setter dem først.

Men bransjen har et stykke å gå for å overbevise folk om at en robot er en god rådgiver, ifølge en spørreundersøkelse Finans Norge har fått gjennomført.

60 prosent av de spurte sier de har lav tillit, og bare 22 prosent sier de har høy tillit til en robot. Til sammenligning svarer hele 77 prosent at de har høy tillit til en ansatt, altså en rådgiver som er et menneske.

Kommer flere

6 prosent sier de har brukt en robotrådgiver det siste året, og undersøkelsen viser at disse har høyere tillit til dataprogrammet enn de som ikke har søk robotråd.

I dag har blant annet Nordea og Sbanken roboter i sving for å hjelpe kundene med spareråd. Finans Norge tror de vil komme mange flere automatiske tjenester de neste årene.

Les mer om

 1. Finans Norge
 2. Norge
 3. Forsikring
 4. Robot

Relevante artikler

 1. FORELDRELIV

  Slik svindler nordmenn på forsikringen: Denne kvitteringen har flere kvinner brukt for å få tusenlapper tilbake for «stjålet» luksusveske.

 2. NORGE

  Her er den firebeinte robothunden Spot. Nå har den fått fast jobb i Norge.

 3. ØKONOMI

  På innsiden av XXL-lageret: Slik skal de vinne mot Gjelsten og Sunde

 4. ØKONOMI

  Norges billigste bank nekter å låne til ikke-nordiske

 5. DEBATT

  De økonomiske effektene av koronatiltakene er store. Men Norge vil klare seg.

 6. KARRIERE

  Sjekk din bransje: Disse egenskapene vil sjefene ha nå.