Norge

Utslippene til værs igjen

DURBAN: De globale utslippene av klimagasser nådde historiske høyder i 2010. Konsentrasjonen av CO<sub>2</sub> i atmosfæren er på det høyeste nivået på 800.000 år.

Det brukes kull for å varme opp disse boligblokkene i Bejing. REUTERS

 • Atle Andersson

Det viser en ny studie som i dag blir publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Climate Change.

FS00005954.jpg

Tallene blir offentliggjort samtidig som forhandlingene på klimatoppmøtet i Durban går inn i den andre og avgjørende uken, et møte statsminister Jens Stoltenberg frykter skal ende med kollaps.

Etter en kortvarig dupp i utslippene som følge av finanskrisen i 2008/2009, pekte kurven rett til værs igjen i 2010 med en vekst på 5,9 prosent.

Den sørafrikanske storbyen Durban som i disse dager er vertskap for klimaforhandlere fra over 190 land, er et bilde på situasjonen med hurtig økonomisk vekst og tilhørende økning i utslippene av drivhusgasser, fra både en svulmende bilpark og industri på høygir.

Lokomotivene

— Den kraftige utslippsøkningen i fjor skyldes i første rekke den økonomiske veksten i mange store utviklingsland. Dessuten skjøt mange regjeringer i kriserammede land store beløp inn i økonomien for å holde hjulene i gang, sier Glen Peters ved CICERO Senter for klimaforskning, som har vært med i det internasjonale forskerteamet bak studien.

Den atmosfæriske konsentrasjonen av CO2 er nå på 389 ppm (parts per million), det høyeste nivået de siste 800.000 årene.

Kortvarig nedgang

I løpet av 2010 vokste de globale CO2-utslippene med nær seks prosent. Det tilsvarer rundt 1,9 gigatonn CO2, som er det samme som India og Russlands samlede årlige utslipp. Dette er det kraftigste hoppet i utslipp siden 2003. I snitt har de globale utslippene økt med 3,1 prosent årlig siden 2000.

Forskerne har studert hvordan CO2-utslippene siden 1960 er blitt påvirket av store politiske og økonomiske hendelser, for eksempel Sovjetunionens fall og oljekrisene i 1973 og 1979.

Mens flere tidligere økonomiske kriser førte til mer langvarige reduksjoner i CO2-utslippene, bragte krisen i 2008-09 bare en kortvarig nedgang.

-Haster med utslippstak

-Hvordan vil den nåværende økonomiske krisen i mange vestlige land påvirke utslippene?

-Det er vanskelig å svare på. Den nåværende krisen i EU og USA har en mer sakte og snikende karakter. Ingen ser ut til å vite hva som kommer til å skje, hvor langvarig krisen blir eller om vi kommer til å oppleve en ny resesjon. Slik situasjonen er i øyeblikket har jeg imidlertid vanskelig for å tro at vi kommer til å oppleve noen nedgang i utslippene i 2011. Jeg tror det er mer sannsynlig med en økning på rundt tre prosent, sier Peters.

I likhet med forskerkollegene bak studien, mener han det haster å få på plass et utslippstak. En rekke studier viser at temperaturøkningen kan bli fire grader i 2100 hvis veksten fortsetter på dagens nivå.

-Blir nær umulig

- Hva blir konsekvensene hvis verdens politiske ledere utsetter en bindende avtale som først vil tre i kraft fra rundt 2020?

— Resultatet vil bli at det blir nær umulig å nå togradersmålet, det mest sannsynlige vil bli en temperaturøkning på minst tre grader i slutten av dette århundret, sier Peters.

Den manglende fremdriften i det internasjonale klimaarbeidet gjør at han er lite optimistisk.

— Slik det nå ligger an, beveger vi oss i gal retning, sier Peters.

 1. Les også

  Slik blir vi enige om å fornekte alt vi vet om klima

 2. Les også

  Tviler på effekten av grønne klimakvoter

 3. Les også

  Stoltenberg: Neppe klimaavtale før krisen rammer

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Klima

Relevante artikler

 1. VITEN

  Er klimafesten over? Verdens CO₂-utslipp øker igjen

 2. NORGE

  Helgesen: – Parisavtalen kan tre i kraft i år

 3. VERDEN

  Ny analyse: Norge kan tjene mye. Men det er krise for klimaet.

 4. KRONIKK

  Kina sitter med nøkkelen til å redde det globale klimaet

 5. KRONIKK

  Oljevirksomhet i strid med Grunnloven | Gunnar Kvåle og Hans Martin Seip

 6. VERDEN

  Stadig mer klimagasser i atmosfæren