Norge

Privatlivet mer helseskadelig enn jobben

Konflikter og høye krav i privatlivet gjør oss syke, ikke belastninger på jobben, mener forsker.

Når en stresset arbeidsdag kombineres med press på fritiden, er faren for sykdom tilstede, konkluderer forsker Anette Harris. Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at

 • Ida De Rosa
 • Johnny Gimmestad

— Ofte er det ikke jobben i seg selv, men summen av belastninger og våre høye krav til alt det vi ønsker å delta på i fritiden, som er årsaken til våre helseplager, sier forsker Anette Harris ved Universitetet i Bergen.

I doktorgraden avlagt ved det psykologiske fakultet i 2011, undersøkte hun hvordan arbeidstagere takler å arbeide i ekstreme miljøer. Konklusjonen er at de fleste takler lange dager, mørke og kulde og krevende arbeidsoppgaver svært godt.

Når folk klarer seg så bra i ekstreme deler av arbeidslivet, bør de fleste kunne klare seg i det øvrige arbeidslivet også, mener hun.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Tidsklemmen blir for mye

Når dét ikke er tilfelle, skyldes det at mange har problemer i privatlivet, konkluderer hun.

Forsker og sykepleier Anette Harris. Foto: Uni Helse

Det er nemlig når andre krav, som henting og bringing i barnehagen, mathandel og vedlikehold av hus, kommer på toppen av lange arbeidsdager at det kan bli for mye for mange.— Vi tåler å arbeide mye og lenge, forutsatt at vi bare har en jobb å konsentrere oss om og det ikke er konflikter eller andre krav som forstyrrer oss. Det er først og fremst kryssende krav og konflikter som ser ut til å tære på helsen.

Bør får konsekvenser for legene

Harris mener at forskningen hennes bør få konsekvenser for hvordan sykdom knyttet til arbeidslivet behandles.

— Vi bruker veldig mye penger på tiltak i arbeidslivet for å få ned sykefraværet. Men det er privatlivet, ikke jobben som i all hovedsak knekker oss. Det betyr at man i større grad burde se på helheten, og ikke rette oss kun mot forhold på jobben for å få ned sykefraværet, sier Harris.

I dag er legene mest opptatt av å fjerne eller redusere mulige belastninger som knyttes til jobb når arbeidstageren kommer til legen med helseproblemer, mener hun.

— Ettersom legen ikke kan sykmelde deg fra familien, så er det jobben hun griper fatt i. Den er det enkelt å skylde på; man jobber for hardt, for lenge, har det for stressende og så videre.

- Kan ikke sykemelde fra det syke barnet

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, er enig i mange av Harris' konklusjoner, men ser ingen enkel løsning.

Les også

- Dette er yrkene som er minst og mest stressende

— Det er klart at menneskets arbeidsfunksjon er en konsekvens av hele livet, ikke bare av det som skjer på jobb. Men det er som forskeren sier - man kan ikke sykemeldes fra det syke barnet. For noen vil da løsningen være å redusere belastningen ved å sykemelde fra jobb, sier Hermansen. Ifølge Hermansen brukes sykemelding ofte som et akutt tiltak.

— Det er noe man kan gjøre med én gang. Det betyr ikke at man ikke jobber med de underliggende problemene på lengre sikt. Det kan for eksempel være snakk om å tilrettelegge for samtaler.

Vanskelig debatt

- Er det for lett å gi sykemelding for forhold som ikke omhandler jobb?

— Dette er en mangslungen problemstilling som vi leger syns er vanskelig, og som vi bruker mye tid og energi på. Noen ganger er det enkelt å gi sykemelding fordi problemet er enkelt å forstå. Men ofte er det komplekse problemer legene står ovenfor, og da blir den avveiningen vanskeligere. Vi er glad for debatten om dette, sier hun.

Siden undersøkelsen bare strekker seg over ett år, kan Harris ikke kunnet si noe om helseeffektene på lengre sikt.

Denne saken ble publisert i august 2011, og gjennomgått, oppdatert og utvidet av Aftenpostens redaksjon sommeren 2013.

 1. Les også

  Én av tre føler seg verdiløs på jobb

 2. Les også

  «La det skure»-ledelse er det verste

 3. Les også

  Nå får han gjort mer på halve tiden

Les mer om

 1. Balanse
 2. Helse

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Er reisetid arbeidstid?

 2. KARRIERE

  Sitter du alltid en halvtime over på jobb? Det bør du ikke, ifølge ny rapport

 3. VERDEN

  Han leder kampen mot IT-gigantene: – Vi er på vei inn i en verden som vi ikke kan leve i

 4. A-MAGASINET

  – Kroppen min var betaling for piller og sprit

 5. KRONIKK

  Kampen om reservasjonsretten: Dette kan en arbeidstager nekte å gjøre

 6. POLITIKK

  Beskriver rystende arbeidsforhold i Aleris Ungplan og BOI. Sier at han jobbet 200 timer på 14 dager.