Norge

VGs skytebilder vekker reaksjoner

VGs bilder av Anders Behring Breivik i skytestilling under rekonstruksjonen på Utøya vekker sterke reaksjoner. Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund ville ikke ha publisert flere av bildene.

VG hadde de eksklusive bildene av Anders Behring Breivik under politiets rekonstruksjon. Foto: Lien, Kyrre

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

I søndagens papirutgave av VG og på avisens nettsider og Ipad-utgave får leserne servert bilder av massedrapsmannen Anders Behring Breivik under politiets rekonstruksjon av det som skjedde på Utøya 22. juli. Ved hjelp av syv av avisens fotografer dokumenterer de hvordan Behring Breivik forklarer hvordan drapene fant sted.

Dagens bilder fra Utøya er unik og historisk dokumentasjon av etterforskningen, og skal selvsagt på trykk. Selvskrytet burde vi spart oss
Erik Mosveen, kommentator i VG

På to av bildene ser vi drapsmannen i skytestilling, hvor han viser hvordan han skjøt etter ungdommene.

Hensyn

Dette mener generalsekretær Per Edgar Kokkvold VG burde spart seg for.

– Jeg ville ikke som redaktør har publisert disse to bildene, hvor vi ser Behring Breivik i skytestilling. Dette med hensyn til de pårørende og traumatiserte overlevende. Jeg er ikke av de som mener man skal gjemme bort Behring Breivik, han er en del av vår virkelighet. Derfor skal vi vise han frem og konfrontere de som måtte mene det samme som han. Men likevel må vi ikke bringe alle bildene som mediene har tilgang til, sier Kokkvold.

Han mener flere av disse bildene fører ofre og pårørende unødvendige belastninger. Han utelukker ikke at dette er en sak som vil dukke opp Pressens Faglige Utvalg (PFU), og vil av den grunn derfor være forsiktig med å kommentere oppslagene i altfor stor grad.

Interesse

– Det er ingen tvil om at det er i offentlighetens interesse at drapsmannen har vært på øya i rekonstruksjonssammenheng. Mediene har et informasjonsansvar, men det er ikke det samme som en informasjonsplikt. Mediene sitter ofte med bilder og opplysninger som vi ikke ønsker å publisere. At VG hadde disse bildene, betyr ikke at de måtte publisere dem, sier Kokkvold.

Allerede lørdag kveld kunne VG Nett fortelle at avisen kom til å publisere de eksklusive bildene fra Utøya i søndagens papirutgave, samt eksklusiv video på avisens Ipad-utgave. På Twitter benytte flere VG-journalister også sjansen til å markedsføre avisens scoop. Dette har flere senere tatt avstand fra, blant annet avisens profilerte kommentator Eirik Mosveen: Dagens bilder fra Utøya er unik og historisk dokumentasjon av etterforskningen, og skal selvsagt på trykk. Selvskrytet burde vi spart oss, skriver han.

Også sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, mener journalistene hadde vært tjent med å legge seg på en mer nøktern linje i sosiale medier.

— Vi burde ha behandlet dette som viktig og vesentlig informasjon uten å betone det journalistiske skup-elementet i sosiale medier. Det er viktig med tilstedeværelse i sosiale medier, men også dette er noe som er helt legitimt å diskutere, sier Pedersen til VG.

Dempet

Samtidig har reaksjonen mot VGs bilder vært sterke både på Facebook og Twitter, hvor diskusjonen har gått heftig i løpet av dagen i dag.

Sjefredaktør Pedersen sier til NTB at avisens bruk av bildene var gjennomtenkt.

– I papirutgaven dagen etter brukte vi et avdempet bilde på forsiden, et bilde hvor man må fokusere for å se drapsmannen. Dette gjorde vi fordi alle som da ser denne forsiden, selv kan velge om de vil kjøpe avisen eller la det være. Ønsker de å se mer, så er det sterkeste bildet langt inne i avisen, forklarer Pedersen.

– Vi er varsomme i førstelinje og gir dermed leseren selv muligheten for å velge, fortsetter han.

Sjefredaktøren sier det er viktig at alle sider ved denne tragiske og dramatiske saken blir diskutert, også pressens dekning. Han understreker at terrorsaken er en meget kompleks sak å behandle journalistisk.

– Den må behandles så bredt og korrekt som mulig, samtidig som det blir tatt hensyn til alle berørte parter, sier Pedersen.

Klok

 1. september deltar kulturminister Anniken Huitfeldt på årsmøte I Mediebedriftenes Landsforeningen, hvor det blant annet blir debatt om pressens dekning av terrorangrepene 22. juli. Her vil VGs bilder ganske sikkert bli et tema.

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2 tror de trolig ville gjort det samme som VG, selv om han understreker at alle medier må dempe tabloide og dramaturgiske virkemidler til et medium i en så ekstremt tragisk sak.

– VG har lagt seg på en linje hvor de er skånsomme på førstesiden, samtidig som leserne vet hva som kommer inni avisen. Den vurderingen fremstår som klok. I den grad vi hadde visst om dette, og ettersom dette har foregått ute på denne øya, så hadde vi nok filmet store deler av denne rekonstruksjonen, sier han.

Forstår

Han har stor forståelse for at disse bildene virker veldig sterke på de pårørende, samtidig tror han på VGs sjefredaktør Torry Pedersen, når han sier at de har gitt denne saken en grundig vurdering og behandling.

– Selvsagt må man ikke publisere alt, men samtidig kjenner vi ikke hva VG ikke har publisert her. Dette er likevel viktig understreke at denne rekonstruksjonen er en viktig dokumentasjon for å avdekke det som skjedde, sier Årsæther.

Ansvar

Kulturminister Anniken Huitfeldt ønsker ikke å mene alt for mye om billedbruken.

— Jeg forstår at bildene har skapt reaksjoner, blant de som var der og de pårørende, men det regner jeg med at VG har tatt med i betrakningen da de valgte å trykke bildene. Jeg vil ikke blande meg inn i avisens redaksjonelle valg, men det hviler et tungt ansvar på hver enkelt redaksjon i hvordan de omtaler denne saken, sier hun til Aftenposten.

Varsom

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, har forståelse for at mange pårørende i dyp sorg reagerer på billedbruken i dagens VG. Han mener situasjonen fortsatt tilsier at mediene bør være tilbakeholden med å publisere enkeltbilder og enkeltinformasjon.

– I forhold til et par av bildene så mener jeg VG har tatt en avgjørelse som etter min oppfatning er mildt sagt diskutabel. De bildene hvor Behring Breivik illuderer at han skyter, ville ikke vi ha brukt i Aftenposten så nær opptil denne tragedien. Samtidig så er dette en unik dokumentasjon hvor vi får se hvordan han selv rekonstruerer den massakren han er ansvarlig for. Derfor synes jeg det er helt naturlig å vise noen av bildene som viser at han faktisk er på Utøya, sier Stanghelle.

Spart seg

Sjefredatør Arne Strand i Dagsavisen synes bildene i VG holder.

– Det er en dokumentasjon av en rekonstruksjon. Det er veldig sterke bilder, men jeg synes det er innenfor rammen av det som er presseetiske forsvarlig. De kunne muligens ha spart seg bildene akkurat hvor han står og skyter, mye fordi dette er noe de pårørende vil reagere på. Det som forundrer meg er at kun VG som eneste medium er blitt tipset om dette, sier Strand.

 1. Les også

  Behring Brevik tilbake på Utøya

 2. Les også

  Alt om tragedien

Relevante artikler

 1. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Terroristens menneskeverd respekteres.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Aftenposten etterforskes for eiendomskrenkelse i USA

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Slik forklarer vi bilder som opprører

 4. KULTUR
  Publisert:

  AUF-leder reagerer på «actionpreg» i 22. juli-trailer

 5. NORGE
  Publisert:

  Tidligere AUF-leder: – Skulle helst sett at de ventet med Utøya-filmen

 6. NORGE
  Publisert:

  Schibsteddøtre skal få mer drahjelp av VGTV-videoer