Norge

Vil ha sekstimersdag for småbarnsforeldre

- Sekstimersdag for småbarnsforeldre kan føre til at færre kvinner jobber deltid. Dermed er det lønnsomt for samfunnet, mener Yrkesorganisasjonenes fagforbund (YS).

ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX Johannessen, Sara/NTB scanpix

 • June Westerveld

Fagforbundet YS vil gi foreldre rett til sekstimersdag med full lønn når barna er mellom ett og tre år.

- Dette er et forslag som vi tror vil føre til at kvinner i mye større grad enn i dag holder seg i heltidsstillinger, samtidig som vi unngår at fedrene jobber for mye overtid, sier Hege Herø, fagansvarlig for likestillingspolitikk i YS.

Fire av ti

Hun peker på tall som viser at mens fire av ti kvinner jobber deltid, gjør bare én av ti menn det samme. Undersøkelser YS har gjort, viser at familieklemmen er en like viktig årsak til deltid som sykdom.

Aftenposten skrev på mandag at en svensk forskningsrapport som tar til orde for 35-timersuker for småbarnsforeldre, har skapt debatt i Sverige. Hensikten bak forslaget er å unngå at så mange kvinner begynner å jobbe redusert.

YS mener ideen er veldig god og har altså fremmet sitt eget forslag som er enda mer lukrativt for småbarnsforeldre: sekstimersdager i en begrenset periode.

Les også

«Den beste karrièren jeg kunne tenke meg»

Positivt for samfunnet

- Vi vet at kvinner ofte fortsetter i deltid når de først har begynt med det. Hvis både mor og far hadde kortere arbeidstid i den verste tidsklemmen, så er sannsynligheten for at mor beholder den sterke tilknytningen til arbeidslivet større, og også at hun dermed fortsetter i heltid. Den totale arbeidskraftgevinsten vil dermed være positiv for samfunnet, sier Herø.

Skisse til reform

Hun forteller at forslaget er en del av en skisse til en arbeidstidsreform som har til hensikt å styrke arbeidstagernes muligheter til å yte sitt beste både på jobb og i familien. Reformen er tenkt som et alternativ til kontantstøtten.

Trenger mer arbeidskraft

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) mener sekstimersdag eller 35-timersuke for småbarnsforeldre er feil vei å gå.

- Selv om det skulle føre til at noen kvinner fortsetter i heltid, så er det like fullt en reform som vil gjøre at en stor del av arbeidsstyrken går ned i redusert stilling for en periode, sier Lars Jacob Hiim, avdelingsdirektør for Arbeidsliv i NHO. Han mener også det er usikkert om en slik ordning vil føre til at fedre tar større ansvar.

- Vi vet lite om en slik ordning vil treffe.

Hiim peker på at vi trenger mer arbeidskraft i Norge fremover, ikke mindre.

- Arbeidstiden er gjentatte ganger redusert de siste tiårene, fødselspermisjonen utvidet kraftig, og alle som ønsker det, får barnehageplass uten at tidsklemmen ser ut til å bli borte, sier Hiim.

Vil skape utfordringer

Hiim mener også bedriftene allerede har nok å holde styr på.

- De må i dag legge til rette for graderte sykmeldinger, seniorer, permisjoner, at bedriften skal inkludere flere funksjonshemmede og så videre. Dersom småbarnsforeldre skal ha rett på kortere arbeidstid på toppen av dette, vil det skape nye utfordringer for bedriftene, sier han.

 1. Les også

  Tid til barna - statens ansvar?

 2. Les også

  Ap: - Småbarnsforeldre har fått nok

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ap vil teste sekstimersdag med statsstøtte

 2. DEBATT

  «I stedet for sekstimersdagen, bør det jobbes lengre vakter som gir en ekstra fridager og helgefri»

 3. POLITIKK

  Frp: Ekstra friuke for foreldre «vil koste milliarder»

 4. KRONIKK

  Simen Tveitereid: «Å jobbe mer er ikke løsningen»

 5. KRONIKK

  Lengre fedrekvote økte ikke likestillingen i arbeidslivet

 6. NORGE

  Solberg advarer: Nordmenn må jobbe lenger hvis ikke flere kommer i arbeid