Norge

Opptak fra Utøya med skudd og skrik avspilt i retten

Skudd på skudd, i et høyt tempo, runger gjennom luften og fanges opp i telefonsamtalen mellom en meget redd jente og en politimann.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Anders Behring Breivik hadde allerede skutt og drept mange mennesker da han klokken 17.26 kom inn i kafebygget på Utøya. Der hadde flere titalls livredde, unge mennesker søkt tilflukt.

En av dem som visste hva som skjedde, var en ung jente som hadde sett mennesker bli skutt. Hun gjemte seg inne på et toalett i kafebygget og ringte politiets nødtelefon 112.

Da politiet svarte, på operasjonssentralen til Søndre Buskerud politidistrikt i Drammen, klarte den åpenbart livredde jenta å fortelle hva som skjer.

Femtitalls skudd

Straks deretter høres de første av mange, mange skudd. Samtalen mellom jenta og politimannen fortsetter, samtidig som man i bakgrunnen hører hvordan politiet jobber med å mobilisere.

Da Behring Breivik nærmer seg toalettet der jenta gjemmer seg, demper hun stemmen til hun hvisker, før hun så helt slutter å snakke.

Tre minutter varer opptaket som ble avspilt i retten. Minst et femtitalls skudd og enkelte rop høres.

Oslo tingrett har unntatt dette opptaket fra tillatelsen om TV— og radiosending fra aktors innledningsforedrag.

Jenta som ringte politiet kom fysisk uskadet fra massakren på Utøya og skal vitne i rettssaken.

Orket ikke høre på

Da statsadvokat Svein Holden varslet at opptaket skulle spilles av, var det en del bevegelse i rettssal 250, der flere fant at de ikke orket å høre på.

Opptaket av 112-samtalen var et av flere innslag i aktors innledningsforedrag som gjorde sterkt inntrykk på tilhørere og pressefolk.

Et annet var videoopptaket fra flere overvåkingskameraer der man bokstavelig talt så mennesker gå rett i døden i Regjeringskvartalet.

Sterke følelser

Alle visste hva som skulle skje, men likevel var det flere som gispet og en engelsktalende journalist som ropte «oh my god» da den hvite varebilen eksploderte, i samme øyeblikk som et av ofrene passerte rett bak den.

I det eksplosjonen utløses, ser man på videoen hvordan mennesker blir kastet rundt. Det samme ser man på overvåkingsfilmer fra Akersgaten.

Les også

- Gråtingen er et veldig sterkt uttrykk for en utrolig selvopptatthet

I sekundene etter eksplosjonen er det ikke mulig å se noen ting på opptaket, men da støv og vrakgods har falt til bakken, ser man at alt er ødelagt. I stillheten som ellers rådet, kunne noen snuft høres og flere tok til tårene da videoen viste glass som knuste, og bygninger som ble smadret.

Satt urørlig

Tiltalte Anders Behring Breivik satt nesten urørlig og så rett fremfor seg og på videoen, tilsynelatende uten sterke følelser.

— Denne eksplosjonen drepte åtte mennesker. I tillegg viser tiltalebeslutningen til ni personer som ble alvorlig fysisk skadet, forteller aktor, statsadvokat Svein Holden.

De pårørende som ønsket det, fikk forlate rettssalen før videoen ble vist.

Les også

Rettssaken dominerer internasjonale medier

FS00023876.jpg
FS00023877.jpg

Les mer om

  1. 22. juli