Norge

Meteorologene varsler betydelig kaldere vær i høstferien

Folk som skal til fjells i høstferien, må være forberedt på at det kan bli snø og glatt, advarer Meteorologisk institutt. Men fredag blir det veldig vått noen steder.

Bilister som skal høyt til fjells i høstferien bør forberede seg på frost og glatte veier.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

– Finn frem regnjakke og paraply, #SørNorge.

Det budskapet sendte Meteorologisk institutt ut på Twitter torsdag. Spådommen gikk da ut på at et lavtrykk ville nærme seg Sør-Norge i løpet av torsdag kveld og bevege seg nordover fredag.

«Mest nedbør blir det nok i Agder, Telemark og Vestfold hvor det kan komme 40 til 50 millimeter på 24 timer,» meldte Yr.

  • Les også: Brutal beskjed fra FNs klimapanel: Nå tar havet hevn
Fredag blir en våt dag i Oslo-området.

Vått, men intet farevarsel

– Det blir ganske vått, men vi har valgt ikke å sende ut noe farevarsel, sier vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg. Han opplyser torsdag kveld at det ser ut til å bli noe mindre regn og over en litt kortere periode enn de først antok.

– Sørvest for Oslo kan det komme 30 mm på seks timer. I Oslo ser det ut til å kunne komme 25–30 mm i løpet av seks timer fra fredag morgen, sier han.

Ifølge Selberg blir det neppe styrtregn.

– Men det vil regne jevnt og trutt og ganske bra en periode fredag formiddag, sier han om Oslo. Han antyder at det ville vært lurt å fjerne løv fra sluk og lignende hvis man har mulighet.

– Deretter vil det ifølge Selberg regne litt av og til utover formiddagen.

Ustabilt i helgen

Vakthavende meteorolog Selberg opplyser at regnet flytter seg lenger nord – mot f.eks. Lillehammer senere på fredag.

Han forbereder folk som skal på høstferie, at det kan bli il bli ganske mye kjøligere etter hvert.

– Inn mot helgen vil det på Østlandet være ustabilt vær både lørdag og søndag og tidlig mandag, sier han. Han antyder at det kan bli litt nedbør, men da ikke store mengder.

Kaldere og tørrere til uken

Deretter spår han en litt tørrere værtype, oppholdsvær, en del sol og betraktelig kjøligere.

– Hvis man er i Møre og Romsdal og nord i Sogn og Fjordane ville jeg forberedt meg på snø i fjellet en periode, sier han.

Han legger til at man bør være forberedt på mulighet for snø og glatt føre hvis man skal høyt til fjells.

– F.eks. på Geilo synker temperaturen betraktelig. Det er det mulig med minusgrader om natten i neste uke. Jeg tror det blir kjølig ganske langt ned i indre strøk. Det brer seg en kaldluftkjerne over Sør-Norge slik det ser ut nå, sier han og legger til at mandag kan bli den kaldeste dagen.

Les mer om

  1. Snø
  2. Vær
  3. Norge