Motivatoren

Elise Halvorsen kom som nyutdannet idrettslærer til Ulsrud videregående skole i Oslo da hun var 27 år. Her ble hun kontaktlærer for «en skoletrøtt klasse der mange av elevene manglet motivasjon», ifølge Morten Spanthus Bjørnfeldt (25), Mads Forsberg (25) og Thanh Xing Gia (25). Ti år senere har godt som hele den gamle klassen skrevet til Aftenposten om verdens beste lærer.

- Elise var helt topp. Hun var ung i hodet, og forsto en gjeng som oss veldig godt. Hun ble som storesøsteren vår. Klarte å motivere alle sammen, forteller Mads og Thanh.

- Hun var alltid med på aktiviteter. Og lærte oss å beholde barnet i oss, sier Morten.

Elise Halvorsen sier hun blir «litt flau».

- Jeg var ung, nyutdannet og supermotivert og hadde virkelig lyst til å få til noe. Noe mer enn å være lærer fra åtte til fire, husker hun.

Hun jobbet mye med det sosiale miljøet i klassen. Prøvde å finne ut hvilke evner hver enkelt hadde, og snakket mye med elevene om å finne sin egen vei. Laget hjemmelagede julegaver til alle elevene hvert år. Og hun sto aldri på sidelinjen og så på mens klassen var aktiv.

- Du kastet deg på alt mulig og var en del av gjengen. Og så husker jeg at du fikk oss til å skrive ned en positiv ting om alle i klassen. Så samlet du alle ordene hver enkelt hadde fått, og ga det til oss, sier Morten.

I dag jobber Elise Halvorsen som ungdomsskolelærer ved Norges Topp-idrettsgymnas.

-  Man har en enorm påvirkningsmulighet på unge mennesker som lærer. Da må man huske på at det bor noe positivt i alle. Jeg tror det er alfa og omega i denne jobben. Ingen må føle seg oversett.

Elises råd til avgangselever:

Skaff deg en utdannelse, og la interesse og evner styre hva du velger. Følg drømmen din. Man kan få til det utroligste om man bare vil det nok.

- Elise slo alle gutta i bryting på matte, forteller Mads Forsberg, Morten Spanthus Bjørnfeldt og Thanh Xing Gia. I år er det ti år siden de møtte sin favorittlærer på Ulsrud videregående skole.