Norge

Slik har du aldri før hørt A-ha

Kunstneren Morten Traavik dro til Nord-Korea for å lære musikkstudenter å spille «Take On Me». Neste uke opptrer de på festivalen Barentsspetakkel i Kirkenes.

  • Øyvind Tveter
    Øyvind Tveter
    Journalist og fotograf

— Det finnes etablerte oppfatninger om at det er forferdelig strengt i Nord-Korea. Det stemmer nødvendigvis ikke, sier Morten Traavik.

Traavik har et bankende hjerte for Nord-Korea og har over en lengre periode jobbet tett opp i mot myndighetene i landet.

- Jeg har utviklet flere kunstneriske prosjekter i og om Nord-Korea. Etter hvert har jeg gradvis fått mer og mer tilgang til myndighetene der, og da spesielt de med ansvar for kultur. Det finnes etablerte oppfatninger om at det er forferdelig strengt i Nord-Korea. Det stemmer nødvendigvis ikke.

Fått tillit av Nord-Korea

Kunstneren forteller at nordkoreanerne hverken har vært spesielt spørrende eller granskende i hans arbeid.

— Det har ikke vært mer vanskelig å jobbe inn mot myndighetene i Nord-Korea enn andre steder. Jeg opplevde for eksempel at den norske forsvarsledelsen var mer vanskelig under min periode som huskunstner ved Forsvarsmuseet. Der grep jo selveste forsvarsledelsen inn og sensurerte flere av verkene mine, noe som ikke har skjedd så langt i Nord-Korea.

Lurte på hva teksten betydde

Nå er en kvintett fra Nord-Korea på vei til Norge for å spille under Barentsspetakkel-festivalen. På repertoaret står blant annet låten til A-ha, «Take On Me».

— Artistene tok oppgaven på strak arm. De fikk en CD med låten på en mandag ettermiddag, og onsdag morgen gjorde jeg dette videoopptaket. De var nysgjerrige på hva teksten handlet om, og jeg sa den handlet om et sjekkeforsøk.

Se artistene spille «Take On Me» i vinduet øverst på siden.

Morten Traavik la torsdag videoklippet ut på YouTube, og han forteller at han har fått svært positive tilbakemeldinger.

- Mange kommenterer og flere sier at videoen er morsomt og oppsiktsvekkende. Jeg håper at dette prosjektet vil åpne folks horisont på gløtt, og samtidig pirre deres nysgjerrighet.