Norge

Hatvideo kobles til demonstrasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er blant norske offentlige personer det fremsettes trusler mot i videoen som ble lagt ut på YouTube natt til i går.

En trusselvideo med teksten «Å Allah, ødelegg dem og la det være smertefullt», settes i sammenheng med en planlagt demonstrasjon i Oslo fredag.

  • Arild Færaas
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist
  • Ola Mjaaland

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet i går kveld etterforskning etter at en trusselvideo ble lagt ut på nettstedet YouTube natt til i går .

Se videoen øverst i artikkelen.

Aftenposten.no har fått bekreftet at politiet og PST mener å vite hvem som står bak trusselvideoen som natt til tirsdag ble lagt ut på YouTube.

Etter det Aftenposten.no erfarer skal det være en kobling mellom trusselvideoen og Facebook-gruppen med navnet «Demonstrasjon: Norske soldater ut av Afghanistan».

Gruppen skal være startet av organisajonen «Muslimer mot okkupsjon», som har fått tillatelse til å holde en demonstrasjon utenfor Stortinget kommende fredag.

Trusselvideoen ble delt av en bruker som kaller seg «Demonstrasjon». Videoen viser bilder av blant annet statsminister Jens Stoltenberg stigende ut av en militær stridsvogn, utenriksminister Jonas Gahr Støre i møte med norske soldater og kronprins Haakon mens han hilser på norske militære.

Gjennom en tekstet jihad-sang på arabisk fremsettes trusler som «Å mektige, vis dem helvete», sammen med bilder av de tre.

Les også

Oslo-politiet om trusselvideoen: - Ikke straffbart

Den avsluttes med en bil med norsk flagg i flammer, før det oppfordres til å delta i en demonstrasjon foran Stortinget på fredag.

Demonstrasjon

I etterforskningen av videoen skal, etter det Aftenposten erfarer, navnet til blant annet Arfan Bhatti være viktig. Bhatti ble i 2008 frikjent for terrorplanlegging. Også Mohyeldeen Mohammad, som under en demonstrasjon i Oslo februar 2010 advarte mot 11. september-angrep i Norge, skal være blant andre sentrale navn i etterforskningen.

John Christian Elden, som er advokat for begge, vil ikke kommentere hva de to mener om videoen, eller om de kjenner til den eller har laget den. I går kveld hadde PST hverken kontaktet ham eller noen av de to.

Han bekrefter imidlertid at både Bhatti og Mohyeldeen Mohammad skal være med på demonstrasjonen fredag.

— Begge vil delta aktivt i demonstrasjonen mot norsk deltagelse i Afghanistan, som også ligger innenfor deres demokratiske rettigheter, sier Elden.

Mohyeldeen Mohammad vil ikke kommentere hverken videoen eller demonstrasjonen overfor Aftenposten.

Går som planlagt

Etter det Aftenposten erfarer, skal PST kjenne til flere videoer som kan knyttes til gårsdagens video. Oslo politidistrikt, som er ansvarlige for sikkerheten under demonstrasjonen, hadde i går jurister som så gjennom videoen. De konkluderte med at det ikke var noe som tydet på at den bryter norsk lov.

—  Det er ingen ting som tilsier at vi skal stoppe demonstrasjonen på bakgrunn av det vi nå vet. Vi vet det er fremsatt krasse kommentarer fra en Facebook-side, men må ta det forbehold at det er vanskelig for en arrangør å enhver tid ha kontroll over hva alle medlemmene av en slik side ytrer, sier politioverbetjent ved Oslo politidistrikt Snorre Haugan.

Aftenposten har vært i kontakt med en av dem som står bak organiseringen av demonstrasjonen. Han ønsker ikke å kommentere videoen.

500–700 personer

Arrangøren har varslet politiet at de kan mobilisere mellom 500 og 700 personer til fredagens demonstrasjon. – Vi er i dialog med arrangøren, og vi har folk som følger med på Internett og utviklingen, sier Haugan.

I går kveld bekreftet politiet at det var varslet motdemonstrasjoner fredag etter at videoen ble koblet til den planlagte demonstrasjonen.

— Enhver demonstrasjon som påkaller en motdemonstrasjon, er forhold som vi må ta innover oss. Vi skal tilrettelegge så godt det lar seg gjøre for at motdemonstrasjonen ikke skal ødelegge for den opprinnelige ytringen, sier Haugan.

Varslet

Statsministerens kontor ble i går morges varslet om videoen, men ønsket ikke å kommentere innholdet. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fulgte sin kalender som normalt tirsdag.

Trusselvideoen ble publisert samme dag som PST-sjef Janne Kristiansen la frem den åpne trusselvurderingen for 2012, som gir en oversikt over ulike trusler mot landet. Der slo PST fast at radikale islamister utgjør den største trusselen mot norske interesser.

Første jihadistvideo på norsk

Videoen der statsministeren, utenriksministeren og kronprinsen trues, er typisk Al-Qaida-inspirert propagandamateriale, sier toppeksperter ved Forsvarets forskningsinstitutt.

At det nå er dukket opp en norskprodusert jihadistvideo som truer norske myndighetspersoner, er et vitnesbyrd om at en ny generasjon, født og oppvokst i Norge, er blitt aktiv innenfor de radikale islamistiskemiljøene.

Les også

Ekstrem islamisme fortsatt største trussel

Dette sier Brynjar Lia, ekspert på islamistisk terrorisme ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Lia understreker at Norge i lang tid, også før 11. september 2001, har hatt ytterliggående islamister som har formidlet budskapet om jihad – hellig krig. Men dette har vært personer født i utlandet, og som stort sett hadde øynene rettet mot områder langt fra Norge.

—  Nå, derimot, er det vokst frem en generasjon av islamister som snakker norsk og som hører hjemme i det norske samfunnet. Denne generasjonen retter sin oppmerksomhet mot Norge, sier han.

—  Resultatet er at annengenerasjon militante muslimer gjør seg gjeldende i Norge på en helt annen måte enn det førstegenerasjonen gjorde, slår Lia fast.

FFI-forskeren, som er en av verdens fremste eksperter på såkalte jihad-grupper, peker på at mye nå tyder på at Norge har fått et militant islamistisk miljø som rett nok er svært lite, men som fremstår på samme måte som miljøet rundt Finsbury Park-moskeen i London. Dette var en gruppe som gjennom en årrekke spredte ytterliggående holdninger blant britiske muslimer.

— Det typiske for dette miljøet er voldsforherligende retorikk, politisk aktivisme og demonstrasjoner der man går helt opp til grensen for hva ytringsfriheten kan tillate. Al-Qaidas tradisjonelle miljøer i Afghanistan og Pakistan er nok svekket de siste par-tre årene. Men at de ytterliggående islamistmiljøene i Vesten svekkes, er det få tegn til, sier Lia.

Første jihadistvideo

Lias FFI-kollega Thomas Hegghammer fremholder at videoen som i går ble lagt ut på nettstedet YouTube, er et typisk Al-Qaida-inspirert produkt.

– Dette er første gang man ser en såkalt jihadistvideo som er skreddersydd for Norge. Tidligere, blant annet i forbindelse med karikaturstriden midt på 2000-tallet, hadde man enkelte videoer som var produsert andre steder, men der man hadde lagt på en norsk tekst. Denne videoen vi nå ser, er utvilsomt produsert i Norge, mener Hegghammer.

Propaganda og trusler

— Hva gjelder innholdet av videoen, er det svært likt det man finner i jihadist-kretser, slår Lia fast.

—  Man ser propagandabilder, ledsaget av trusler. Det muntlige budskapet blir fremført i form av en såkalt nasheed, det vil si tradisjonell islamsk sang der man gjør bruk av koransitater. I denne videoen har man brukt et velkjent koransitat hvor Allah oppfordrer de troende til å bruke sine egne hender for å ødelegge troens fiender, sier Lia.

— Hvis jeg skal vurdere innholdet i denne videoen, vil jeg si at det er ganske sånn midt på treet. Jihadistgrupper rundt om i verden har laget videoer som byr på adskillig hardere kost enn dette, forteller Brynjar Lia.

-  Er det innenfor disse miljøene talentspeidere fra Al-Qaida leter etter rekrutter?

— Nei, det er ikke slik det foregår. Hva som skjer, er at enkeltpersoner som rekrutteres inn i disse gruppene i Vesten, på eget initiativ drar til leire organisert av Al-Qaida eller andre jihadistgrupper. I disse leirene får de så opplæring i bruk av skytevåpen, sprengstoff etc. Noen deltar også aktivt som geriljasoldater eller selvmordsbombere, bare et lite mindretall av disse såkalte frermmedkrigerne vender tilbake til Vesten som internasjonale terrorister. I hvilken grad dette skjer i det norske miljøet, er foreløpig vanskelig å si, sier Brynjar Lia.

Les også

  1. Skandinavia på topp som terrormål i Europa

  2. Video truer kronprinsen, Støre og Stoltenberg

I videoen vises et bilde av statsministeren, ledsaget av teksten: Å Allah ødelegg dem.