40.000 samlet på Youngstorget: - Den samme følelsen av samhold som etter 22. juli

Mens gjerningsmannen satt i tinghuset noen kvartaler unna var 40.000 personer samlet på Youngstorget for å delta i allsangen av «Barn av regnbuen».

Politiet opplyste først at minst 10.000 mennesker har møtt opp ved Youngstorget og Blomstertoget, men kort tid senere fulgte de opp med et anslag på rundt 40.000 personer. Derfra anslår politiet at rundt 25.000 personer gikk i rosetoget.

Holdt rundt hverandre

Her var småbarnsforeldre, barnehagebarn, ungdommer i russedress, politikere og pensjonister — mange med roser i hendene.

Aksjonen markerer en protest etter at terrortiltalte Anders Behring Breivik i retten omtalte «Barn av regnbuen» som et eksempel på marxistisk indoktrinering av barn.

Anført av Lillebjørn Nilsen sang 40.000 oppmøtte først den norske, og deretter den engelske versjonen av sangen — «My Rainbow Race», skrevet av den amerikanske folkemusikeren Pete Seeger.

Mange av de fremmøtte var tydelig beveget, og flere holdt rundt hverandre mens de sang.

«Takk til verdens vakreste rosekor», skriver statsminister Jens Stoltenberg på Twitter.

— En stor felleskapsfølelse

Agnete Syrtveit var blant de mange som deltok i allsangen på Youngstorget, sammen med venner og sønnen Jonathan (9 måneder).

Hun fødte sønnen dagen før 22. juli.

— Vi lå på sykehuset på Ullevål da de skadede kom inn. Jeg fikk ikke vært med på rosetoget i juli, så jeg synes det var veldig fint å få være med her i dag, sier Syrtveit.

— Det var flott å se så mange strømme mot det samme målet, det var sterkt. Det var en stor fellesskapsfølelse i dag.

Nytt rosetog

Under markeringen på Youngstorget klokken 12 holdt lederen for støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, en appell. Det samme gjorde AUF-leder Eskil Pedersen.

Etter markeringen på Youngstorget gikk et rosetog fra torget til Oslo tinghus, der deltagerne legger ned roser.

Utenfor tinghuset er det allerde i ferd med å bli et nytt blomsterhav. Et stort antall roser er festet til sperringene som er satt opp utenfor bygget.

Samme følelsen

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen hadde også møtt frem på Youngstorget, og sto og sang med en rød rose i hendene.

— Jeg kom hit i dag for å vise omtanke for alle de som ble direkte berørt 22. juli, enten som ble beskutt eller de som mistet sine familiemedlemmer og nære, sier Pedersen til Aftenposten.no.

— Det var veldig flott å være her. Jeg kjente på den samme følelsen av samhold som vi hadde de først dagene etter 22. juli. Jeg synes både Trond Blattmann og Eskild holdt veldig flotte appeller. Jeg tenker at de har et veldig viktig budskap til resten av det norske samfunnet: At vi skal holde på våre grunnleggende verdier og samhold også når vi blir satt på tøffe prøver, som vi jo gjør i disse dager, sier Pedersen.

Tar sangen tilbake

Christina Møllstad har tatt turen til Youngstorget med elstesønnen Martin (5) og Bakketoppen barnehage.

— Jeg vil være med på denne markeringen for å ære de døde og deres etterlatte. Jeg vil være med å ta denne sangen tilbake, og jeg synes dette er en fin måte å gjøre det på, sier Møllstad.

Etterpå ville hun og sønnen legge ned roser ved tinghuset.

- Jeg synes det er fint å få pyntet opp byen vår igjen, slik vi gjorde etter 22. juli.

Også markeringer i andre byer

Initiativet til allsangmarkeringen kom fra Lill Hjønnevåg og Christine Bar, som etter å ha hørt terrortiltalte Anders Behring Breiviks utsang om «Barn av regnbuen» i retten oppfordret via Facebook til dannelse av «Oslos største sangkor».

- Dette er en hyllest til alle de 77 døde, alle pårørende og berørte, og de som satte sitt eget liv på spill for å hjelpe de som var i nød i Oslo og på Utøya. Vi håper de opplever dette som noe positivt oppe i noen tunge uker, sa Hjønnevåg til Aftenposten.no før allsangmarkeringen på Youngstorget.

Også i en rekke andre norske byer har det vært lignende arrangementer. Blant dem er Drammen, Kristiansand, Tvedestrand, Hamar, Tromsø, Elverum, Stavanger, Mandal, Trondheim, Hønefoss, Bergen, Steinkjer, Sarpsborg og Arendal.