Norge

Slik blir Ari Behns bisettelse

Hele kongefamilien deltok i Ari Behns bisettelse som startet klokken 13 i Oslo domkirke.

Ari Behn ble 47 år gammel. Foto: Klaudia Lech

  • Mari Lund Wictorsen
    Journalist

Dørene åpnet klokken 12, og bisettelsen var åpen for alle det var plass til i Oslo domkirke. Mange av plassene var reservert på forhånd til venner og familie. Totalt er det 800 plasser i kirken.

– De som ønsker å delta, må være klar over at det er en bisettelse med et høyt sikkerhetsnivå, og at man ikke vil slippe inn i kirken med for eksempel vesker eller bager, sa manager og familiens kontaktperson Geir Håkonsund til NTB i forkant.

Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag. Han ble 47 år gammel.

Familiemedlemmer skal lese minneord

Hele kongefamilien deltar i bisettelsen i dag, skriver Slottet på sine nettsider. Det inkluderer kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid.

Familien har ikke ønsket å offentliggjøre programmet. Men Håkonsund skriver til Aftenposten at i tillegg til musikalske innslag, salmer og bønn vil det være minneord som skal leses av familiemedlemmer.

Oslos biskop Kari Veiteberg skal forrette. Liturgien, gangen i seremonien, er den samme ved alle gudstjenester, men de pårørende kan delta i utvelgelse av tekst og salmer.

Allerede før klokken ni hadde et knippe mennesker stilt seg i kø foran Oslo domkirke. Dørene åpner klokken 12. Foto: Morten Uglum

Les også

«For barna er du uerstattelig»

Statsministeren vil være til stede

Enkelte svenske og norske medier har tidligere meldt at kronprinsesse Victoria av Sverige vil delta i bisettelsen, men kommunikasjonssjefen ved det svenske hoffet opplyser at det er prins Daniel, hertugen av Västergötland, som stiller på vegne av dem.

Ingen fra det danske kongehus kommer til å delta, bekrefter Fie Løkkegaard Friese, kommunikasjonsrådgiver ved det danske hoffet.

Statsminister Erna Solberg vil være tilstede i Ari Behns bisettelse. Foto: Stian Lysberg Solum

Både statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V), olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil delta, opplyser Statsministerens kontor til NTB.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer til domkirken.

Synlig politi

Oslo politidistrikt iverksetter ekstra sikkerhetstiltak i forbindelse med bisettelsen, skriver Dagbladet.

Det vil blant annet innebære trafikkregulering i nærheten av Oslo domkirke, der politiet vil være synlige, ifølge avisen. Men det vil ikke påvirke dem som ferdes i Oslo sentrum.

Trenger du noen å snakke med? Mental Helse kan nås på 116 123. Røde Kors kan ringes på 80033 321. Kirkens SOS: 22400040.

Les mer om

  1. Ari Behns bisettelse
  2. Ari Behn
  3. Kongehuset