Norge

- Retten oppfordrer meg til å gjøre mer med saken

Jarl Robert Christensens datter Birgitte (15) lå hardt skadet på Utøya i tre timer før hun døde. - Denne saken er ferdig, vi er klar for neste sak. Den handler om Birgitte, sier han.

Jarl Robert Christensen varsler at de skal gå videre med drapet på hans datter, Birgitte Smetbak (15). Hun ble skutt rundt 17-tiden 22. juli. Det gikk over tre timer før hun ble fraktet fra Kafébygget til bryggen på Utøya. På veien ned til bryggen, døde Birgitte av skuddskadene. Stein J. Bjørge

 • Marie Melgård

Christensen er ikke ferdig med terrorrettssaken selv om dom falt i Oslo tingrett i dag. Han varsler at de skal gå videre med drapet på hans datter, Birgitte Smetbak (15).

— Nå er denne delen av saken ferdig, nå er vi klare for å starte på neste sak. Den handler om Birgitte. Retten oppfordrer meg til å gjøre mer med saken, sier Jarl Robert Christensen.

Les også

Tok feil om dødsårsak til tre av Utøya-ofrene

Det var først i Oslo tingrett at Christensen fikk vite detaljene omkring datterens død.

— At retten valgte å nevne Birgitte spesielt i dommen, gir en oppreisning i seg selv. Det er en utstrakt hånd på et vis, de mener at vi bør gjøre noe på grunn av den skandalen dette er at hun ikke fikk hjelp. Det føles litt oppmuntrende, sier Christensen til Aftenposten.

Under domsavsigelsen leste dommer Arne Lyng opp hvordan hvert enkelt offer døde. Om Birgitte sa han:

- Skuddskaden i ryggen og knusningsskadene i lungene og utvendig blodtap antas å ha ført til døden. Ifølge vitneforklaringen til Renate Tårnes var Smetbak i live timer etter at hun ble skutt. Retten legger dette til grunn, sa Lyng.

- Vi er ikke ferdig med saken

Etter 22. juli i fjor fikk først familien vite at 15-åringen hadde druknet, senere fikk de kontrabeskjeder om både tid for dødsfall og åsted. Først i retten kom noen av svarene de ventet på. Da forklarte AUF-er Renate Tårnes hvordan hun og andre overlevende ble plassert i et rom i Kafébygget, og at politiet ga dem ansvaret for Birgitte.

Christensen at han vil gå videre med sin sak.

— Vi vil kreve å få en ny rapport om hva som skjedde med Birgitte. Vi er ikke ferdige med saken. Vi vil at polititjenestemennene skal svare på hva som faktisk skjedde, sier Christensen.

Tårnes forklarte i retten at hun til slutt ikke orket mer og forlot rommet. Like etter ble Birgitte fraktet bort i bil.

Birgitte ble skutt i kne og skulder rundt 17-tiden 22. juli. Det gikk over tre timer før hun ble fraktet fra Kafébygget til bryggen på Utøya. På veien ned til bryggen, døde Birgitte av skuddskadene.

Nevnt i kommisjonsrapport

Også i 22. juli-kommisjonens rapport ble omstendighetene rundt Birgittes dødsfall nevnt spesielt.

— Det var godt for meg som pårørende å få anerkjennelse for det jeg har sagt, sa Christensen da rapporten ble frigitt.

Les også

- 77 liv kunne vært spart

I kommisjonsrapporten står det at da politiet kom frem til Utøya fant en politimann Birgitte skadet i et telt, og hun ble båret inn i Kafébygget.

— Politiet ba noen ungdommer om å passe på jenta, for selv å utføre andre oppgaver, blant annet å søke og sikre bygget. Den skadede jenta ble senere tatt hånd om for evakuering. Tjenestemannen som evakuerte henne, oppfattet at hun da var i live, men hun ble erklært død etter ankomst fergeleiet på øya.

Vet ikke hva som skjedde

Videre skriver 22. juli-kommisjonen at de ikke har mulighet til å kartlegge hva som skjedde med Birgitte:

— Kommisjonen har ikke hatt kapasitet til å kartlegge eksakt hvilket skadeomfang jenta hadde da hun ble funnet, tilstanden hun var i, og hvordan denne endret seg, eller nærmere om hvilken konkret oppfølging hun fikk fra politi eller andre i tiden da hun befant seg inne i bygget. Vi har heller ikke noen eksakte tidsangivelser. Kommisjonen understreker at politiets håndtering av den skadde jenta må sees i lys av at tjenestemennene ble konfrontert med en ekstrem og uoversiktlig situasjon med mange drepte og skadde og en fortsatt opplevd trussel, heter det i 22. juli-kommisjonens rapport.

Mange spørsmål

Mette Yvonne Larsen er bistandsadvokat for Christensen. Under pressekonferansen i tinghuset fredag ettermiddag sier hun at hun skal diskutere veien videre med sine klienter:

— Som følge av 22. juli-kommisjonens rapport, som forteller om politiets innsats mens ungdommer lå og døde er det mange spørsmål. Jeg sier til mine klienter at vi må ta en ting av gangen og se hva som er hensiktsmessig. Men dommen i dag er et punktum i straffesaken mot Behring Breivik, sier Larsen til Aftenposten.

Likgyldig til dom

Christensen sier han er likeglad for konklusjonen om at Behring Breivik er tilregnelig og dømmes til 21 års forvaring.

Les også

- Der og da forsøkte jeg å kjenne på Birgittes følelser

— Jeg synes utfallet var helt greit. Det er plusser og minuser på begge sider. Det er fint at han må ta ansvar for sine handlinger og blir sittende inne lenge. Men: Hadde han blitt utilregnelig ville det pulverisert hans manifest, og han ville ikke fått det som han ville. Hadde han blitt medisinert hadde han kanskje blitt ødelagt, nå får han tid til å gruble på det han har gjort, sier han.

Christensen valgte å ikke være tilstede i retten da dommen falt fredag formiddag.

- Jeg bruker ikke tid og energi på han. Jeg lar ikke han beslaglegge min tid, sier Jarl Robert Christensen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. NORGE

  22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene

 2. NORGE

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 3. KOMMENTAR

  Nødvendig med kritisk blikk på virkningene av 22. julikommisjonens analyser av politiet.

 4. NORGE

  Tidligere politimester: - På tide å stille spørsmål ved 22. juli-konklusjonene

 5. NORGE

  Terroristen bak 22.juli-angrepene ber om å bli prøveløslatt

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Terroristens menneskeverd respekteres.