Terrorsiktede Philip Manshaus sier ja til prejudisiell observasjon, men vil ikke avhøres

Den terrorsiktede Philip Manshaus (21) sier ja til prejudisiell observasjon, men han vil likevel ikke avhøres, opplyser advokat Unni Fries.

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus sier ja til en prejudisiell observasjon, men vil ikke lenger stille til avhør.

– Philip Manshaus har meddelt oss at han på det nåværende tidspunkt ikke lenger ønsker å møte i politiavhør. Han er imidlertid villig til å medvirke til en prejudisiell observasjon, opplyser Fries i en tekstmelding til Aftenposten.

Det var planlagt nye avhør av den terrorsiktede 21-åringen onsdag ettermiddag. Fries ønsker ikke å si noe om hvorfor Manshaus ikke lenger ønsker å møte i politiavhør.

En såkalt prejudisiell observasjon er en foreløpig psykiatrisk vurdering. En slik observasjon gjøres ofte i forbindelse med straffesaker for å vurdere hvorvidt en siktet er tilregnelig eller ikke.

Manshaus er siktet for terror etter at han sist lørdag tok seg inn i Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum og løsnet skudd. Han er også siktet for å ha drept sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17).

Les også

Det sto om liv og død. Likevel brukte politiet 15 minutter til Bærums-moskeen.

Observasjon starter onsdag

Avhøret onsdag, blir nå erstattet med prejudisiell observasjon, opplyser Oslo-politiet.

– Planen var at han skulle fortsette avhør onsdag, nå blir det erstattet med at de sakkyndige starter å observere siktede, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Politiadvokaten legger til at 21-åringen har mulighet til å nekte å la seg avhøre.

– Det må vi forholde oss til. Samtidig har vi allerede fått to forklaringer, men vi har en rekke spørsmål vi ønsker å stille, sier Kraby.

– Hvordan vil dette påvirke den videre etterforskningen?

– Forklaringene hans utfyller det bildet vi har hatt og har vært nyttig, men som sagt har vi en rekke spørsmål vi ønsker å stille. Men vi må forholde oss til at han ikke ønsker å stille i nye avhør, svarer politiadvokaten.

Les også

Politidirektøren om ekstern granskning: – Dette er en terrorhendelse som vi mener bør ha et blikk utenfra

Ønsket å skremme muslimer

Fredag ble terrorsiktede Philip Manshaus avhørt for første gang. Det første avhøret varte i overkant av fire timer.

– Han har forklart seg detaljert om motivet for å utføre handlingene og også om de to åstedene. Han har gitt oss viktige detaljer i vår etterforskning, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt sent fredag kveld.

Angrepet i moskeen var knyttet til religion, fortalte politiadvokaten til Aftenposten lørdag.

– Det var et ønske om å skremme muslimer i Norge, sa Kraby.

Politiet har så langt ikke ønsket å svare utdypende på spørsmål om motivet for drapet på stesøsteren.

Aftenposten har tidligere skrevet at politiet jobber ut fra to ulike teorier: En om at søsteren ble drept fordi hun forsøkte å hindre ham fra å begå en terrorhandling, og en som gjaldt stesøsterens etnisitet. Hun ble adoptert fra Kina som to-åring.

På spørsmål om politiet hadde fått bekreftet teorien om at hun ble drept på bakgrunn av sin kinesiske bakgrunn, svarte Kraby:

– Den teorien er fortsatt en teori, og den ble også belyst i avhøret, men jeg ønsker ikke å uttale mer enn dette.

Begge disse to teoriene blir fortsatt jobbet med, sa politiadvokaten til Aftenposten i helgen.

Les også

«Gud, jeg håper han får et solid drapstall». Slik reagerte nettforumet under angrepet på moskéen.

Skal evalueres

Søndag ble det kjent at et eksternt ledet utvalg skal evaluere politiets og PSTs arbeid i forbindelse med angrepet på Al-Noor-moskeen.

– Evalueringen skal se på helheten, helt fra tipset som kom inn til håndteringen av hasteoppdraget. Vi er ute etter å finne ut hva vi kunne gjort annerledes, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en e-post til Aftenposten.

Hun peker på at politiet har systemer for interne evalueringer, men at de «ikke er tilstrekkelig i denne saken».

– Saken har et stort alvor og vi ønsker derfor et eksternt, faglig blikk. Vi ser ingen grunn til å vente med dette arbeidet, sier politidirektøren.