- Diva for de store og små anledninger

Et siste møte hos en fiskehandler. Flere gode minner fra taxiturer. Slik husker leserne Wenche Foss.

Leserne deler sine beste Wenche Foss-minner på Aftenpostens Facebook-konto. FOTOMONTASJE: AFTENPOSTEN.NO

Les også :

Hele Norges skuespiller-diva Wenche Foss sovnet inn i dag, 93 år gammel. Flere av Aftenpostens lesere har delt sine minner på Aftenposten.nos kondolanseprotokoll og Facebook. De fremhever Foss' prestasjoner på scenen, men flere er også opptatt av humanisten og medmennesket Wenche Foss.

Her er et lite utdrag av lesernes siste hilsener.

Ingeborg Moræus Hanssen forteller på Facebook at hun sist møtte Wenche Foss hos en fiskehandler.

«Sist vi møttes hos fiskehandler Fjellberg. Wenche hadde kjøpt sjokolademousse til en venninne på sykehus. Bare det at hun hadde tatt mørkebrun senneps-saus. Jeg forhindret et venninne-drap! Wenche - vår diva for de små som de store anledninger!»

- Diva, dronning, et fyrverkeri

Tidligere taxi-sjåfør Dag B. Hjul skriver at det har vært en ære å ha møtt Foss.

«En ære å ha møtt deg! Det var alltid veldig hyggelig og ha deg som passasjer i min taxi. Mitt inntrykk var at du var oppmerksom mot alle du traff på din vei. Hvil i fred, mine tanker går til din familie og dine venner. Hilsen tidligere Oslo Taxi A 798» .

Flere vektlegger Wenche Foss' uredde engasjement.

Journalist i NRK, Nina Bull Jørgensen, skriver:

«Hun var diva, dronning, et fyrverkeri - og samtidig nede paa jorda med et enormt hjerte og et enormt engasjement for de svakeste. Jeg moette henne flere ganger som journalist/debattleder i NRK - et fantastisk menneske. Som sagt ovenfor, hun var aldri redd for a tale makta midt imot. Utrolig befriende. Verden trenger flere som henne. »

- Jeg er bare så utrolig glad i deg

Jostein Eliassen kaller Foss en «fornuftens stemme».

«Mine beste minner er da hun sto frem i media i seriøse debatter og talte regelryttere av noen politikere og andre statsansatte midt imot. Hun var der fornuftens stemme der andre ikke turte ta til ordet.»

Kjersti B. Sigstad skriver at skuespillerdivaen har vært viktig for brystkreftopererte.

« Elskede Wenche. Tusen takk for at jeg fikk møte deg. Du har virkelig vært der for oss brystkreftopererte, vært så åpen og god. Jeg er bare så utrolig glad i deg. Da jeg møtte deg var ditt første spørsmål til meg om hvilket bryst jeg hadde fjernet. Jeg svarte høyere, og du sa at det var bra fordi du hadde tatt venstre, og da hadde vi et helt par igjen. Tenk for et fantastisk svar, du var jo bare et helt herlig menneske. Det er veldig tungt at du nå er borte. Klem fra Kjersti.»

Send din siste hilsen her