Kunsthandler i retten: Jeg overleverte bæreposer med penger fra Kjell Inge til «Jannik»

Hittil har blant andre Kjell Inge Røkke, Christer Tromsdal og advokat Ellen Holager Andenæs forklart seg i retten. Torsdag var det kunsthandler Per Orvelands tur.

kunsthandler Per Orveland forklarer seg i retten torsdag formiddag.

Det er ikke ofte at kjente samfunnstopper står i kø for å forklare seg i en straffesak. Og det er akkurat derfor den såkalte utpressings-saken med milliardæren Kjell Inge Røkke og torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen i hovedrollene har vakt så stor interesse.

Iversen har gjennom en årrekke vært kjent som torpedo i hovedstaden. Han er tiltalt for å ha presset Røkke for et tosifret millionbeløp ved å true med å offentliggjøre ufordelaktige opplysninger om Røkke. Iversen har hele tiden nektet straffskyld.

Ifølge tiltalen skal utpressingen av Røkke ha funnet sted mellom november 2017 og januar 2018.

Hovedpersonene, Røkke og Iversen, forklarte seg tirsdag. Onsdag var det Røkkes sønn, finansakrobat Christer Tromsdal og Røkkes forsvarer i båtsertifikat-saken, Ellen Holager Andenæs, som forklarte seg.

Ifølge Iversen skulle finansmannen ha tilbudt ham 100 millioner kroner for å «fjerne» Christer Tromsdal. Grunnen var at han skulle være i besittelse av et lydopptak som Røkke oppfattet som svært skadelig for ham. Dette sa han i Oslo tingrett tirsdag. Røkke kjenner seg ikke igjen i dette.

Leverte penger i bærepose

Kunsthandler Per Orveland, som sier han i flere år skal ha fått flere hundre tusen kroner av Kjell Inge Røkke, enten i cash eller skjult som betaling for overpriset kunst, inntok vitneboksen torsdag morgen.

Orveland har vært samboer med Røkkes ekskone. Ifølge VG utbetalte milliardæren flere millioner kroner til Orveland flere år etter at det ble slutt mellom Orveland og Røkkes ekskone, Kari Monsen Røkke.

Orveland forklarte i retten at han har kjent Iversen siden slutten av 1970-tallet, men de er ikke omgangsvenner i dag. Han omtalte Iversen som «Jannik» under forklaringen sin.

– Kjell Inge ba «Jannik» om å sjekke hvem Kari var blitt sammen med, sa Orveland i retten.

Han innledet samboerforhold med ekskona til Røkke på midten av 1990-tallet.

– Har du noen gang hatt en rolle mellom Iversen og Røkke, spurte advokat Kaja de Vibe Malling?

– Ja, i 2003 ringte Kjell Inge meg. Han spurte om jeg kunne be «Jannik» ta kontakt med ham.

Orveland fortalte deretter om en annen episode der Røkke skal ha bedt Orveland om å overlevere penger til Iversen i perioden 2005 til 2008. Røkke ville ifølge Orveland ikke gjøre dette selv fordi Røkke ikke ønsket å bli sett med Iversen.

Etter en periode overleverte Orveland en bærepose med penger til Iversen. Det ble to overleveringer av penger i bæreposen.

– Jeg sa til Kjell Inge når du har brukt «Jannik» i en sak og dere er enige om et beløp, så må du gjøre opp med «Jannik».

– Jeg trodde bakgrunnen var Tromsdal og båtfører-saken, svarte Orveland da forsvarer gjentok spørsmålet om hva Orveland tror lå bak pengeoverføringen.

Han tok opp samtaler mellom Røkke og seg selv. Opptakene ble levert til VG i 2017.

Fikk millionbeløp fra Røkke

Orveland har i retten ikke lagt skjul på at han gjennom årene har mottatt millionbeløp fra Røkke. Sist gang det skjedde, var i 2009 da Orveland fikk tre millioner kroner. Alt i alt har han mottatt over fire millioner kroner fra Røkke.

Han fortalte også om et møte på advokat Morten Furuholmens kontor der advokat John Christian Elden og tiltalte Iversen skulle få høre på opptak Orveland tok fra samtaler med Iversen og Røkke.

– Hvorfor var Elden på det møtet, spurte forsvarer Benedict de Vibe.

– På den tiden var han advokaten til «Jannik», svarte Orveland.

Orveland og Iversen møtte hverandre kort tid før den pågående saken.

– I forkant av denne saken ringer «Jannik» meg. Han sier at han må treffe meg i forbindelse med de båndene jeg tok opp. Han ville ha båndene, sa Orveland i retten.

Han ga «Jannik» minnebrikker med opptakene av samtaler mellom seg selv og Røkke.

Krevde ti prosent fra Røkke

Orveland saksøkte for noen år siden Røkke for ti prosent av hans aksjeformue – minst 1,7 milliarder kroner. Orveland fikk ikke gehør for kravet. Spørsmålet om hvorfor kunsthandleren ville ha ti prosent av Røkke, ble også et tema i Oslo tingrett torsdag.

Orveland svarte på dette med å fortelle at han hadde hjulpet Røkke med å få innvilget et milliardlån da Røkke trengte kapital for å redde bedriftene sine. I tillegg hadde Orveland gjort mye for Røkke-familien gjennom årene. Han mente at Røkke hadde lovet ham ti prosent av aksjene sine for alt han hadde gjort for ham og familien.

Furuholmen i vitneboksen

I hele denne saken har profilerte advokater gått inn og ut av retten som vitner. Torsdag formiddag var det advokat Morten Furuholmens tur til å innta vitneboksen.

Furuholmen har i en periode vært advokat for Orveland. Han skal i retten forklare om møtet på sitt kontor som Orveland fortalte om tidligere på dagen. Så vidt Furuholmen husker, så fant møtet sted i september 2012.

Advokat Morten Furuholmen.

Furuholmen fortalte at han ble kontaktet av Orveland i forbindelse med søksmålet hans mot Røkke.

– I utgangspunktet var det et ordinært klientmåte der tiltalte Iversen også kom til møtet. Han oppsøkte kontoret og ble etter hvert en del av det møtet, sa Furuholmen som tok forbehold om at det kan hende at han ikke husker alle detaljer fra møtet.

Etter hvert kom også advokat Elden til møtet. Ifølge Furuholmen var Elden der som Røkkes advokat.

– Kan du huske hvilke opptak som ble spilt av, spurte forsvarer de Vibe.

– Det var i hvert fall samtalen mellom Per Orveland og tiltalte Iversen.

Furuholmen kunne i retten fortelle at det ble utvekslet informasjon på møtet. På spørsmål fra forsvarer de Vibe om hvorvidt Elden var der som Røkkes eller Iversens advokat, svarte Furuholmen at han oppfattet Elden som Røkkes advokat.

Nielsen slipper å vitne

Anna Nielsen, daglig leder i advokatfirmaet Andenæs Aaløkken Veum, som representerte Røkke tidlig på 2000-tallet, var også kalt inn som vitne torsdag. Ellen Holager Andenæs, som er fra samme kontor, sa onsdag at Nielsen ikke vil kunne svare på noen spørsmål på grunn av taushetsplikten, men forsvaret insisterer likevel på å kalle henne inn. Torsdag kunne tingrettsdommer Ingvild Hachvaag Andersen meddele at Nielsen ikke er pliktet til å møte som vitne.