Norge

Ber justisministeren svare Stortinget om krigshovedkvarteret: – Plasseringen må selvsagt endres

Er beliggenheten til Regjeringens «hemmelige» krigshovedkvarter avslørt? Sp-politiker Jenny Klinge krever svar fra justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Regjeringens krigshovedkvarter ligger anonymt til i et skogsområde på Østlandet. Om du leter, kan du finne det i Nasjonal sikkerhetsmyndighets dronekart.
 • Eirik Husøy
  Eirik Husøy
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Jenny Klinge (Sp), som sitter i justiskomiteen på Stortinget, vil denne uken levere et skriftlig spørsmål til justisminister Tor Mikkel Wara om Regjeringens krigshovedkvarter. Hun ber ham om å redegjøre for informasjonen som er kommet frem om anlegget.

Mandag publiserte Aftenposten en artikkel om at myndighetene har avslørt informasjon om anlegget ved minst tre anledninger, men samtidig ikke vil erkjenne at anlegget eksisterer.

– Med mindre det som står i artikkelen er helt feil, må plasseringen selvsagt endres. Jeg ønsker å få en vurdering fra justisministeren. Ikke for å få mer informasjon om anlegget, men for å få vite om Regjeringen er enig i at anlegget må flyttes dersom plasseringen er avslørt, sier Klinge.

Jenny Klinge (Sp), som sitter i justiskomiteen på Stortinget, vil denne uken levere et skriftlig spørsmål til justisminister Tor Mikkel Wara om Regjeringens krigshovedkvarter.
 • Forsvarsanalytiker om «hemmelig» anlegg: – Regjeringen bør skifte krigshovedkvarter

SV: Informasjon som kan misbrukes

SVs Petter Eide, som også sitter i justiskomiteen, mener det er umulig å holde slike anlegg hemmelige over tid. Han er langt på vei enig i forsvarsanalytiker John Bergs som mandag sa i Aftenposten at Regjeringen bør bytte krigshovedkvarter.

Eide mener at dersom plasseringen er blitt kompromittert, så har det utspilt sin rolle. Han peker også på at dette nå er lett tilgjengelig informasjon som kan misbrukes.

– De som vil oss noe vondt, enten det er fremmede makter eller terrororganisasjoner, vil jo ganske enkelt kunne skaffe seg denne informasjonen.

Det er ikke hensiktsmessig at Justis- og beredskapsdepartementet benekter anleggets eksistens, mener Eide.

– Og det er det egentlig ingen som tror på heller.

Petter Eide (SV) under en debatt i Stortinget i februar i år.

Offentlighetskultur på ville veier

Klinge mener at en «offentlighetskultur» har gått for langt, og at myndighetene sliter med å finne balansen mellom sikkerhet og åpenhet.

– Tjenestepersoner blir sløve og glemmer hva slags informasjon det er de håndterer. Offentlighetskulturen er blitt så sterk. Det fører til at sensitiv informasjon plutselig er allemannseie. Det er helt åpenbart at slik informasjon ikke skal være offentlig, sier Klinge.

Leder i justiskomiteen Lene Vågslid (Ap) har «ikke mulighet» til å svare på spørsmål fra Aftenposten. Høyre-representant Peter Frölich vil heller ikke svare.

«Denne typen saker om graderte forhold/nasjonale sikkerhetsspørsmål må jeg nesten henvise til Regjeringen i», skriver Frölich i en tekstmelding.

Himanshu Gulati (Frp) henviser spørsmålet videre til Regjeringen: «Justiskomiteen besitter ikke så vidt meg bekjent noe detaljert kunnskap om det omtalte anlegget», skriver han i en tekstmelding.


Har du tips om denne saken?

 • Send e-post til journalist Eirik Husøy: eirik.husoy@aftenposten.no
 • For sensitivt materiale, bruk: Securedrop
 • Vi kan også kommunisere via den krypterte meldingstjenesten Signal: +47 986 23 916 (journalist Eirik Husøy)

Aftenposten beskytter sine kilder.

Les mer om

 1. Forsvarspolitikk
 2. Justis- og beredskapsdepartementet
 3. Jenny Klinge