NRK-streiken: Sp oppfordrer NRK å likevel lage 17. mai-sending

Sandra Borch (Sp) sier at 17. mai-sendingen til NRK er viktig, og at det bør gjøres et unntak i streiken. Frp mener at NRK bør betale tilbake lisenspenger.

Sandra Borch (Sp) under åpningen av Stortinget i oktober i fjor.

– Vi oppfordrer NRK og Norsk Journalistlag til å sende 17. mai-sendingen, sier Sps Sandra Borch til VG.

Norsk Journalistlag i NRK har tatt ut 1700 ansatte i streik. Det vil ramme 17. mai sendingen, og NRK kan ikke garantere live-sendinger fra barnetogene rundt om i landet. Borch sier hun har full forståelse for streiken, men at NRK er viktig for mange – spesielt eldre som ikke kommer seg ut for å feire dagen.

– Det er ikke uvanlig at man også gjør unntak i en streik. I dette tilfellet blir det en enkelt sending, i andre tilfeller handler det om hvor mange man tar ut. Akkurat 17. mai-sendingen er viktig for veldig mange folk, sier hun.

Til spørsmål om hun mener publikums behov er viktigere enn arbeidernes rett til å streike, svarer hun at streiken er viktig, men at 17. mai sendingen er spesiell.

– Det blir feil å si det så brutalt, men det er ikke til å legge skjul på at denne sendingen er det veldig mange eldre mennesker som har som sin feiring på 17. mai.

Sivert Bjørnstad, stortingsrepresentant i Frp, mener at NRK bør betale tilbake de lisenspengene de sparer på streiken.

– Mitt poeng er at det i denne typen streik stort sett bare er en taper, og det er lisensbetalerne. Hvis streiken pågår en stund er realiteten at NRK kommer til å spare ganske mye penger på å ikke gi lønninger til de streikende. Derfor mener jeg at NRK må gi lette på lisensen til neste år, sier Bjørnstad til VG.