Norge

NRK-streiken: Sp oppfordrer NRK å likevel lage 17. mai-sending

Sandra Borch (Sp) sier at 17. mai-sendingen til NRK er viktig, og at det bør gjøres et unntak i streiken. Frp mener at NRK bør betale tilbake lisenspenger.

Sandra Borch (Sp) under åpningen av Stortinget i oktober i fjor.
  • Ragnhild Sofie Selstø

– Vi oppfordrer NRK og Norsk Journalistlag til å sende 17. mai-sendingen, sier Sps Sandra Borch til VG.

Norsk Journalistlag i NRK har tatt ut 1700 ansatte i streik. Det vil ramme 17. mai sendingen, og NRK kan ikke garantere live-sendinger fra barnetogene rundt om i landet. Borch sier hun har full forståelse for streiken, men at NRK er viktig for mange – spesielt eldre som ikke kommer seg ut for å feire dagen.

– Det er ikke uvanlig at man også gjør unntak i en streik. I dette tilfellet blir det en enkelt sending, i andre tilfeller handler det om hvor mange man tar ut. Akkurat 17. mai-sendingen er viktig for veldig mange folk, sier hun.

Til spørsmål om hun mener publikums behov er viktigere enn arbeidernes rett til å streike, svarer hun at streiken er viktig, men at 17. mai sendingen er spesiell.

– Det blir feil å si det så brutalt, men det er ikke til å legge skjul på at denne sendingen er det veldig mange eldre mennesker som har som sin feiring på 17. mai.

Sivert Bjørnstad, stortingsrepresentant i Frp, mener at NRK bør betale tilbake de lisenspengene de sparer på streiken.

– Mitt poeng er at det i denne typen streik stort sett bare er en taper, og det er lisensbetalerne. Hvis streiken pågår en stund er realiteten at NRK kommer til å spare ganske mye penger på å ikke gi lønninger til de streikende. Derfor mener jeg at NRK må gi lette på lisensen til neste år, sier Bjørnstad til VG.

Les mer om

  1. 17. mai
  2. NRK
  3. Norsk Journalistlag