Norge

Gjenopptakelseskommisjonen begjærer gjenåpning av tolv år gammelt drap

Mannen som er dømt for å ha drept en asylsøker på Lena i 2007 var utilregnelig og burde ikke vært idømt fengselsstraff, mener Gjenopptakelseskommisjonen.

Gjenopptakelseskommisjonen mener at mannen som er dømt til fengsel for å ha drept en asylsøker på Lena i Oppland i 2007 var utilregnelig og ikke burde vært idømt fengselsstraff. Mannens forsvarer Johnny Veum begjærte saken gjenåpnet i mai i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

 • NTB

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker begjærer derfor saken gjenåpnet. Bakgrunnen er nye opplysninger om mannens psykiske helse, skriver ABC Nyheter.

Riksadvokaten bekrefter i en epost at de har mottatt kommisjonens avgjørelse. Saken vil bli håndtert på vanlig måte, opplyser kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas i Riksadvokatembetet.

Asylsøkeren Abdi Adow Hassan ble drept med 30 knivstikk og et slag i hodet på et asylmottak i Lena på Østre Toten i 2007. En etiopisk asylsøker (42) ble dømt til ni års fengsel for drapet.

Mannen forsøkte å begå et nytt drap to år senere, da han satt inne i Ila fengsel. Han påførte da en mann en rekke kutt med en isolasjonskniv.

Borgarting lagmannsrett pekte i 2011 på at mannen led av alvorlige personlighetsavvik, men konkluderte med at han var strafferettslig tilregnelig. Han fikk da en forvaringsdom på ti år og seks måneder.

Mannens forsvarer, advokat Johnny Veum, begjærte saken gjenåpnet i mai i fjor. Bakgrunnen var en ny psykiatrisk vurdering av klienten i 2015 som konkluderte at mannen burde dømmes til tvungen psykisk helsevern.

Gjenopptakelseskommisjonen har vurdert 24 begjæringer om gjenåpning av straffesaker så langt i år. Dette er den første saken kommisjonen har begjært gjenåpnet i 2019.

 1. Les også

  Nye tips fører ikke til ny Orderud-etterforskning

 2. Les også

  En gjenåpning av Torgersen-saken er et bidrag til å reparere den systemtragedien som smadret hans liv | Cato Schiøtz

 3. Les også

  Er terskelen for gjenopptagelse for høy? | Johan Chr. Grøttum

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Drap
 2. Vold
 3. Etterforskning

Relevante artikler

 1. NORGE

  Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes

 2. NORGE

  Klart for ny behandling av Baneheia-saken i Gjenopptagelseskommisjonen

 3. NORGE

  Baneheia-saken ikke opp før mai

 4. NORGE

  Baneheia-dømte Viggo Kristiansens begjæring om gjenopptakelse behandles

 5. KOMMENTAR

  Har rusavhengige samme rettssikkerhet som andre?

 6. NORGE

  Privatetterforsker kan ha funnet Orderud-drapsvåpen