Var bare ni minutter unna sikkerheten

Helikopteret som styrtet ved Turøy nord for Sotra i går, var bare ni minutter unna sikkerheten på Bergen Lufthavn.

Helikopteret var bare ni minutter unna landing på Flesland da tragdien inntraff.
  • Knut-erik Mikalsen

Katastrofen skjedde under innflyging til Flesland, Bergen.

Helikopteret tok av fra Gullfaks B klokken 11.19.

Den beregnede ankomsttiden var klokken 12.04 fredag.

Ni minutter før, klokken 11.55, braste Super Puma-maskinen i bakken med voldsom kraft.

Tragedien var et faktum.

Data fra nettstedet Flightradar24 viser at ulykkeshelikopteret falt 640 meter de siste 10 sekundene helikopterets ferd ble registrert.

Flere øyenvitner har fortalt til Bergens Tidende hvordan rotoren til helikopteret falt av før det gikk i bakken.

I tillegg til norske Luftfartstilsynet, har både britiske luftfartsmyndigheter og produsenten Airbus også innført flyforbud mot helikoptertypen.

Vil ikke være nøyaktig om omkomne

Fredag kveld begynte arbeidet med å heve de delene av vraket. Dee to såkalte «svarte boksene» ble funnet og tatt opp.

Ulykkeshelikoperets data kan bli avlest allerede i dag.

De sorte boksene, som altså i virkeligheten er orange på farge, blir trolig avlest i dag.

Disse er sendt til laboratoriet til den britiske havarikommisjonen for avlesning.

Direktør i luftfartsavdelingen i Havarikommisjonen, Kåre Halvorsen, sa sent fredag kveld at resultatet av avlesningen kan værre klar allerede i dag, lørdag.

De omkomne ble funnet både i sjøen og på land.

LES OGSÅ

  • Helikopteret skiftet rotorhode for en måned siden
    Bergens Tidende skriver at omkomne også er blitt hentet opp fra den delen av helikopterskroget som ble funnet under vann. Vrakrestene lå ifølge Hovedredningssentralen cirka 20 meter fra land på fem-syv meters dyp.

— Jeg kan bekrefte at vi har hentet opp personer fra ulykkesstedet i sjøen, men jeg går ikke inn på hvor de nøyaktig ble funnet, sier Leif Linde i Bergen brannvesen.

Helikopterselskap i trøbbel

Selskapet CHC Helikopter Service, som eier helikopteret som styrtet utenfor Bergen fredag, ble nylig nedgradert av kredittratingbyrået Moody's.

Ifølge Bloomberg skyldes det at selskapet ikke overholdt fristen for betaling på obligasjonslån som forfaller i 2020, skriver Dagens Næringsliv.

Det canadiske firmaet klarte ikke å gjennomføre en rentebetaling for to uker siden. Det har fått 30 dagers frist til å betale eller å bli erklært misligholdt. Selskapet kan ende opp med å begjære oppbud dersom det ikke klarer å betale innen den nye fristen.

Moody's anbefaler selskapet å be kreditorene om hjelp eller å restrukturere gjelden i 2016. Talskvinne Susan Gordon i CHC ønsket ikke å bidra til ytterligere spekulasjoner overfor Bloomberg, skriver avisa.

LES OGSÅ

  • Dette vet vi om helikopterstyrten i Hordaland
    Helikoptermodellen EC225 Super Puma har vært involvert i fem ulykker på fire år i Storbritannia. Luftfartstilsynet har inntil videre innført flyforbud for helikoptertypen. Det dreier seg om et 21 helikoptre.

Til Norge for å hjelpe

Produsenten Airbus Helicopters stiller seg bak det midlertidige forbudet mot kommersielle flygninger med helikoptertypen som styrtet utenfor Bergen fredag.

Både i Norge og Storbritannia er helikoptermodellen, som har betegnelsen EC225LP og er kjent som Super Puma, satt på bakken.

Airbus Helicopters, som er en del av Airbus-gruppen, deltar i undersøkelsene som er innledet, og to tekniske eksperter er på vei til Norge for å hjelpe til i granskingen.