Norge

Økokrim starter ikke etterforskning

Økokrim avventer skattemyndighetenes vurdering av «DNB-saken» før det eventuelt innledes etterforskning.

3f92ce83-45c5-243f-dd43-14e60add0380.jpg
  • Robert Gjerde
    Journalist

Korrupsjonsjeger Eva Joly mener norsk politi bør etterforske DNB etter Aftenpostens avsløringer av DNBs rolle i opprettelse av postboksselskaper i skatteparadis.

Les også

Gått av? Nei, han har bare bedt om en pause

Men foreløpig sitter Økokrim på gjerdet.

— Vi har en viss terskel for å starte etterforskning, nemlig om det er noe som peker mot at det er begått noe straffbart, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng hos Økokrim.

Ikke lovbrudd

Han peker på at Aftenposten, i sin omtale av saken, også skriver at det så langt ikke foreligger dokumentasjon på at DNB har begått lovbrudd.

— Men vi har tatt kontakt med skattemyndighetene i Norge. Ifølge opplysningene i saken, slik de ser ut nå, så vil et eventuelt straffbart forhold dreie seg om mulig skatteunndragelse. Det interessante da er om de involverte har innberettet det de skal til skatteetaten, sier Nordeng.

— Vanligvis vil det være en offentlig etat, som skatteetaten, som sitter på opplysninger. I denne saken er det Aftenposten, og dere velger å porsjonere ut informasjon over flere dager. Det gjør også saken spesiell for oss. Men vi følger dette tett og er i kontakt med skattemyndighetene.

Forbudt å medvirke

I intervjuer med Dagsavisen og NRK sier Joly at alle aktører som har vært involvert i opprettelsen av postkasseselskaper på Seychellene, må etterforskes, inkludert DNB.

– Den bør ta sikte på hovedpersonene, de rike som har opprettet selskapene, men også tilretteleggerne som banker og advokatfirmaer, sier Joly til Dagsavisen. Joly er for tiden politiker og nestleder i EUs spesialkommisjon for skatt.

Forbudt å medvirke

J

e7c6cb31-50e8-226c-03a3-57fbb41f29e6.jpg

oly viser til at det er forbudt å medvirke til skatteunndragelse og skjule penger. Hun mener saken ikke dreier seg om hvorvidt DNB har opptrådt umoralsk eller ikke.

Les også

Illsinte islendinger krever fortsatt nyvalg

– Spørsmålet er om det er lovlig eller ulovlig. Derfor trenger vi etterforskning. For ofte har vi ikke etterforsket. Etter finanskrisen etterforsket vi bankene på Island, og 30 personer ble dømt. Det skjedde verken i USA, England eller Norge. Denne gangen må vi tørre å se på hele spekteret, sier hun.

— Forekommer meg ikke mulig

– At det har vært mulig å drive denne aktiviteten i så mange år, det forundrer meg virkelig, sier Joly om virksomheten til NRK.

– Det er jo for meg noe som er ganske utenkelig, at en bank der staten er eier eller deleier, hjelper kunder til å minimisere eller ikke betalte skatt. Det forekommer meg ikke mulig, sier Joly til NRK.

Neppe lovbrudd

Så langt er det altså ikke kommet avsløringer som tyder på at DNB har gjort noe ulovlig i sin virksomhet i Luxembourg, hvor de hjalp kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser.

– Det å opprette disse selskapene, 40 i alt, er sannsynligvis ikke i strid med noen internasjonale lover eller regler, har DNB-sjef Rune Bjerke sagt tidligere

Avsløringene i Panama-dokumentene har allerede ført til etterforskning i Spania, Frankrike og Nederland. Joly mener at også Økokrim må på banen.

Les mer om

  1. Panama Papers