Norge

Fylkesmannen refser barnevernet i Alvdal-saken

Fylkesmannen i Oslo og Akershus slår fast at barnevernet i Gjerdrum brøt loven da de unngikk å følge opp bekymringsmeldinger om den nå overgrepsdømte moren i Alvdal.

  • Ntb

Moren til de to fornærmede i overgrepssaken ble i sommer dømt til 12 års fengsel for overgrep.

Mens hun soner, etterforskes hun for overgrep mot ytterligere et av sine barn.

Overgrepene mot eldstedatteren skal ha startet minst syv år før moren og yngre søsken flyttet fra Gjerdrum til Alvdal.

I en granskningsrapport fra fylkesmannen i Oslo og Akershus kommer det fram at barnevernet i Gjerdrum fikk bekymringsmeldinger om den nå overgrepsdømte moren, uten at disse ble fulgt opp, melder TV 2.

– Slik vi vurderer disse opplysningene, tenker vi det er et brudd på barnevernsloven, sier seksjonssjef Tove Narud hos fylkesmannen til TV 2.

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen, mener eldstedatteren kunne sluppet år med lidelse hvis bekymringene hadde blitt tatt på alvor.

Bekymringsmeldingene i Gjerdrum ble feilarkivert hos barnevernet i ni år, og var dermed ikke kjent da moren og de yngste barna flyttet til Alvdal, ifølge Fylkesmannen.

– Hvis barnevernstjenesten i Gjerdrum hadde gjort jobben sin, forholdt seg til loven og gjort det de skulle, så hadde man sluppet å se barna i Alvdal-saken bli misbrukt, sier bistandsadvokat Bohinen, som nå varsler søksmål mot Gjerdrum kommune på vegne av eldstedatteren.

Ordfører Anders Østensen i Gjerdrum beklager arkiveringsfeil og mangelfull oppfølging av bekymringsmeldingene.