Norge

Hver femte fremmedkriger fra Skandinavia drept i Syria og Irak

Minst 45 av de rundt 230 fremmedkrigerne som har reist fra Skandinavia til Syria, er drept. Torsdag kom meldingen om at enda en ung danske ble truffet av en bombe og døde.

Senest for to dager siden kom meldingen om en ung danske som er drept i Syria. Han føyer seg inn i den økende rekken av skandinaviske islamister som blir drept i Syria. Mange sloss for ISIL som den siste tiden har tatt kontroll over stadig flere områder, her i Raqqa 30. juni. Foto: STRINGER

  • Andreas Bakke Foss
    Journalist
  • Olga Stokke
    Journalist

«Allahu akbar» . Slik hyllet en bærumsmann (27) som i vår ble drept i Syria, en video som han hadde lagt ut på sin Facebook-side.

Den viser kroppen til en ung mann som svever opp mot himmelen, mens en mann sier på engelsk: «Denne døden som du løper fra, denne døden som du flykter fra (som du prøver å unnslippe) ... den vil ta deg!»

Men dette var den siste meldingen som 27-åringen fra Bærum la ut på Facebook ca et år før han i vår ble drept i Syria:

«Folk sover mens de lever, men de våkner når de dør» (oversatt fra engelsk red. anm.)

Les også:

Les også

Dette er Profetens Ummah i Norge

Flere drept i vår

Nå føyer 27-åringen seg inn i rekken av et stadig økende antall unge, islamister fra Norge og Skandinavia som er drept i Syria.

For to dager siden meldte danske medier om enda en danske. Familien til en 19-åring fra Viby ved Århus skal ha bekreftet at han døde etter å ha blitt truffet av en bombe.

Siden de første personene med norsk og skandinavisk tilknytning høsten 2012 begynte å reise for å støtte motstandskampen mot Syrias president Bashar al-Assad, har konflikten og volden i Syria eskalert kraftig. Også antall drepte skandinaver har også økt kraftig det siste året, spesielt i vår.

I fjor høst døde danske Fatih Jahangir Khan (17) i Aleppo i Syria. Ifølge ulike medier og kilder skal han blitt funnet drept med studiekortet fra Rødkilde Gymnasium på seg. Foto: Privat. Foto: olga.stokke@aftenposten.no

Ifølge opplysninger fra de danske, svenske og norske etterretningstjenestene er minst 45 skandinaver drept i kampene i Syria og Irak:Ti fra Norge, minst 15 fra Danmark og etknapt 20-tallfra Sverige.

Eksakte dødstall er vanskelig å få bekreftet.

Stor andel fra Skandinavia

Det er rundt 11.000 fremmedkrigere i Syria. Rundt 2000 kommer fra Europa. Ifølge skandinaviske sikkerhetsmyndigheter er minst 230 av disse skandinaver.

Og stadig nye reiser.

Tidligere i sommer sa Inger Haugland, avdelingsleder for Felles Kontra Terrorsenter til Aftenposten at de ser at flere med norsk tilknytning nå enn før reiser til Syria fra andre deler av landet enn Østlandet.

Etter det Aftenposten erfarer er det fortsatt mange personer med norsk tilknytning som reiser til kamphandlingene. Mange av de som er returnert til Norge, har senere dratt ned igjen.

Les også:

Les også

PST: Flere reiser til Syria fra andre deler av landet enn Østlandet

Kjenner mange drepte Syria-farere

— Han utfordret grenser hele tiden, sier Ikhlaque Chan, daglig leder ved Marie P fritidssenter i Bærum kommune.

Chan har kjent bærumsmannen siden han som 14-åring begynte å komme til fritidsklubben som Chan ledet på Dønski.

— Personlig kjente jeg fem unge menn som har bodd i Norge, som døde i Syria. Jeg er mer berørt av den siste tids utvikling enn den første tids utvikling fordi dette ser ut til å få et fotfeste, sier Chan.

Lopper i blodet

Han sier at 27-åringen hadde et repertoar av personligheter, og at mange mennesker i Bærum har hatt kjennskap til ham på ulike måter.

— Han var en gutt med lopper i blodet, som det alltid var god stemning rundt, som alltid ville finne på noe gøy eller noe med aksjon. Andre kjente ham som den høylytte, brøytende, arrogante, som var lett å komme i konflikt med.

Siste gang Chan møtte ham var for ca. et år siden, tilfeldig på en bensinstasjon i Bærum. Heller ikke da ga han inntrykk av å være spesielt opptatt av religion, hverken i klesdrakt eller adferd.

— Det viser hvor vanskelig det er å oppdage faresignaler, hvordan radikalisering smyger under vår radar, sier han.

Les også:

Les også

Land etter land vil stramme grepet for å stoppe Syria-farere

ISILs fremgang lokker flere

Ifølge Jonathan Peste, sjefanalytiker for kontraterror i Säpo, er det heller ikke i Sverige noe som tyder på at færre kommer til å reise.

I vår døde Egzon Avdyli (25) fra Bærum i Syria. Han skal ha vært i det krigsrammede landet i overkant av tre måneder før han ble drept. Foto: Stein J Bjørge

«Vi ser ingen tegn på at reisende til Syria avtar», skriver Peste, på Säpos nettsider.Center for Terroranalyse ved den danske etterretningstjenesten PET skriver i sin siste rapport at ISIL’s fremgang i Irak, kombinert med en intensiv og brutal propaganda, kan øke antallet danske militante islamister som reiser ut for å kjempe, blant annet med ISIL.

— Blir mer attraktive når de fremstår som sterke

Opprettelse av den islamske stat, godt rekrutteringsnettverk og propaganda som virker. Slik forklarer forskere at mange skandinaver fortsatt drar til Syria for å slutte seg til blant andre ISIL.

— Jeg vil tro at noe av grunnen til at det fortsatt reiser mange ned er opprettelsen av den islamske staten som kan ha hatt en viss propagandaeffekt, sier Truls Hallberg Tønnessen, terrorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Han sier at IS (som tidligere het ISIL red.anm.) har oppfordret folk til å komme for å være med på dette statsprosjektet.

I vår døde den unge, danske konvertitten Victor Kristensen (21) fra Århus i Irak. Han skal ha drept seg selv i et selvmordsangrep. Oussama El-Saadi i den omstridte Grimshøjvej moské i Århus uttalte i et tv-intervju: - I våre øyne er han en helt. Foto: Twitter

— De bruker mye propaganda på det. Å opprette en islamsk stat er en sentral del av deres ideologi. Nå har de noe som ser ut som en mulighet til å opprette en slik stat, og IS har tilsynelatende kontroll over områder. Folk drar og slutter seg til IS fordi gruppen fremstår som sterk. Det kan øke deres attraktivitet sier Tønnessen.

Rekrutteringsnettverk

I tillegg peker han på at ISIL har gode rekrutteringsnettverk og er gode på sosiale medier.

— Det kan også være at den internasjonale oppmerksomheten om gruppen bidrar til økt tilstrømning, sier Tønnessen.

Han mener at en av grunnene til at flere skandinaver er meldt drept det siste halve året kan være at det har vært et informasjonsetterslep.

— Det er vanskelig å si når de ulike er drept. Det hender det går litt tid fra folk er blitt drept til det kommer konkret informasjon. Samtidig har IS vært så på offensiven at de kjemper og blir utfordret på flere fronter, både i Syria og Irak, sier han.

På alle fronter

Magnus Ranstorp, terrorforsker ved den svenske forsvarshøyskolen, støtter Tønnessen.

— Mange skandinaver blir drept fordi IS er offensive på alle fronter. Da blir det skarpere situasjoner litt oftere. Det har også vært interne konflikter mellom de ulike, islamistiske grupperingene, sier Ranstorp.

At flere fortsatt drar til Syria mener Ranstorp henger sammen med at det ikke er noe som avskrekker.

- Snarere tvert om . Det å bli martyr i konflikten er noe man streber etter. Det blir en dødskultur , sier han.

I likhet med Tønnesen mener også han at opprettelsen av den islamske staten har gjort at flere ønsker å dra ned.

Twitter: @andreasbf

Twitter: @olgastokke

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)