Norge

Elisabeth Fongens legning ble debattema på menighetens årsmøte

Kirkeansatte Elisabeth Fongen ble trakassert av menigheten, ifølge Likestillings- og diskrimineringsnemnda. Kirken er skuffet over å ha tapt saken, og frykter at det vil bli vanskeligere å ansette homofile heretter.

Fongen mener vedtaket er godt for Kirken. - Jeg har gjort dette av kjærlighet til Kirken, og mener det er bra at grensene for Kirkens ansvar blir tydeligere, sier Fongen. Olav Olsen

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

I mars i fjor ble Elisabeth Fongen ansatt i fast stilling som leder for trosopplæringsarbeidet for barn og unge i en menighet i Oslo. Som gift med en annen kvinne var hun klar over at det var forskjellige syn på hennes samlivsform i kirken.

— Men jeg fikk ikke vite om alle diskusjonene som foregikk rundt mitt samliv og legning. Det hadde ikke vært noen spørsmål rundt dette på intervjuet eller da jeg fikk tilbudet om jobben, sier Fongen til Aftenposten.

Det endte med at hun bare uker senere fikk beskjed om at hennes samlivsform ville bli tatt opp på menighetens årsmøte. Lederen i menighetsrådet rådet henne til ikke å være til stede, på grunn av belastningen det ville medføre.

Hun ga klart til uttrykk at hun syntes det var uakseptabelt å ta opp personalsaker på årsmøtet i menigheten. Likevel ble ansettelsen av henne diskutert i rundt en time på årsmøtet, inkludert hennes legning.

Årsaken var ifølge Fongen at det var viktig at folk fikk lufte sine meninger og si hva de syntes om at hun var blitt ansatt.

På møtet ble det uttrykt frykt for «homofil smitte» og at hennes legning ville ha dårlig påvirkning på menighetens barn og unge. Hun var selv ikke til stede på møtet.

- Kan ikke tåle trakassering

Fongen opplevde situasjonen som så uakseptabel at hun klaget den inn til likestillings- og diskrimineringsombudet.

- En ting er at samlivsetikk er et teologisk vanskelig spørsmål, men derfra til at arbeidstakere skal tåle trakassering er det et langt skritt, sier Fongen.

Hun påpeker at det enkelte steder fortsatt er kontroversielt å være kvinne og ansatt som prest.

— Men når kvinner og homofile først er i Kirken, må vi få plass til å gjøre jobben vår, uten å bli utsatt for trakassering, sier Fongen.

Nå har både ombudet og likestillings- og diskrimineringsnemnda konkludert med at kirken forsømte sin plikt til å verne ansatte mot diskriminering da de lot Fongens samlivsform bli et tema på menighetsmøtet.

— Det er jeg glad for. Saken har vært en belastning for meg, og jeg gjør dette for at andre skal slippe å oppleve liknende behandling. Men jeg tenker at det også er bra for Kirken, for det setter tydelige grenser for hva som er greit, sier Fongen.

- Arbeidsgiveransvar

Hun fortsatte i jobben frem til september i år, og opplevde at forholdet mellom seg selv og konservative krefter i menigheten bedret seg. Imidlertid er hun skuffet over hvordan kirken som arbeidsgiver håndterte saken.

— At ikke arbeidsgiver evner å håndtere dette, og til og med velger å gå videre med saken etter først å ha fått uttalelsen til likestillingsombudet mot seg, er jeg skuffet over, sier Fongen.

Tor Even Fougner, leder i fagforeningen Teologene, er glad for vedtaket.

— Dette tydeliggjør hvilket ansvar arbeidsgiver har. Det er ingen som vil ha sin seksualitet diskutert på et åpent folkemøte, og Kirken har altså en plikt til å forsøke å forhindre at slikt skjer, sier Fougner.

Les også

Oslo har halvert «homostøtten»

Han mener at det går å ha forskjellig syn på samlivsetikk i Kirken. Men så fort det er en person inne i bildet, er det nesten umulig å skille det prinsippielle fra personen det gjelder, ifølge Fougner.— Så ser man nå at det er et arbeidsgiveransvar å disiplinere samtalen, for å forsøke å redusere trakasseringen, sier Fougner.

- Er det mye trakassering av folk i utradisjonelle forhold i dag?

— Jeg vil vel si at det er et symptom når man på et åpent folkemøte kan diskutere en persons seksuelle orientering. Selv om det er store forskjeller innad i kirken, er det dessverre svært mange som mener de har rett og plikt til å diskutere folks samliv nesten i en hver sammenheng, sier Fougner.

Kirken: Skuffet

— Jeg er skuffet over dette vedtaket, jeg kan ikke si noe annet, sier Robert Wright, kirkeverge i Oslo.

Han understreker at han synes saken er vrien.

— Vi har en raus holdning til hvem vi ønsker å ha ansatt. Men dette vedtaket kan ende opp med å være negativt, i den forstand at det kan bli vanskeligere for Kirken å ansette homofile og lesbiske, sier Wright.

Kirkevergen mener nemlig at hva som er blitt sagt på et årsmøte, ikke kan være et arbeidsgiveransvar.

Les også

Én av seks menn vil ikke sitte ved siden av homofile på bussen

— Hvis vi som arbeidsgiver skal måtte stå til rette for alt et medlem av en menighet sier i et eller annet forum, kommer dette helt galt ut.Kirkelig fellesråd valgte å anke saken videre til nemnda forde de ikke mener at de har gjort noe galt.

- Det er klart at det er noen prinsippielle sider her. Vi må sette oss skikkelig inn i saken, og deretter vurdere om det er noe vi skal gå videre med, for eksempel ta det inn for retten, sier Wright.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SID

  At staten gir pengestøtte til homofobe skoler, er ikke greit

 2. NORGE

  Ni kirker i Oslo foreslås nedlagt

 3. NORGE

  Mikael (30) er mot kvinnelige prester, samboerskap og homofilt ekteskap. – Jeg opplevde det som sunn, klassisk kristendom.

 4. POLITIKK

  Hun tilhører Giskes nærmeste krets. Nå forteller Sandra Skillingsås (29) hva som skjedde på nachspiel.

 5. NORGE

  - Den dummeste loven som noen gang er skrevet

 6. NORGE

  Dagbok fra helvete