Norge får kjenne litt på hetebølgen fra sør

Det blir litt nedbør over det meste av landet de neste dagene, ifølge meteorologene. Mens Sverige kan få varmerekorder, er vi litt mer skånet her til lands.

Varmt på Bygdøy i Oslo nylig. Onsdag blir det ikke like høye temperaturer, men likevel ganske så hett.

Her i landet vil høytrykket fra sør merkes, men temperaturene blir – heldigvis – ikke noe i nærheten av de 44 gradene som i helgen ble målt i Lisboa.

Halden kan vente seg opp i 29 grader onsdag, og Kongsvinger ligger an til å få 28 grader. For Oslos del ser toppen ut til å bli 25 grader, ifølge Yr.

– Det er luften som trekker nordover, men ikke med så høye temperaturer, sier vakthavende meteorolog Tone Christin Thaule ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Det passerer litt sørøst for oss, forteller hun.

Meteorologen kan ellers varsle litt nedbør over det meste av landet i løpet av de neste dagene. Mandag er det Vestlandet og fjellområdene i sør som får denne, trolig sammen med Sørlandet opp mot Telemark. Det ventes også regnbyger fra Trøndelag og nordover.

Les også

Disse grafene viser hvor ekstrem Oslo-sommeren har vært

Denne helgen har det vært ekstremt varmt sør i Europa. Her fra Barcelona.

Regn tirsdag

Tirsdag ventes det noe regn i mye av Sør-Norge.

– Men det blir minst lengst i øst, inn mot svenskegrensa, forteller meteorolog Thaule.

Nordover ventes lettere vær – med unntak av byger i Finnmark.

Onsdag kan vi altså regne med høyere temperaturer. Ustabil luft gir regn, og kanskje også torden i sør. Det blir mindre regn fra Stad og Dovre og nordover, men i løpet av dagen ventes nedbøren å trekke opp til Nordland. I Finnmark blir det spredte byger.

Når det gjelder vind, ventes det nordvestlig stiv kuling på kysten av Øst-Finnmark tirsdag.

Sverige venter rekorder

Men Sverige slipper ikke unna heten fra kontinentet, først og fremst lengst i sør. Tirsdag eller onsdag kan det bli ny rekord for august i Skåne, skriver Expressen.

Ängelholm, Lund og Eslöv får rundt 36 grader, noe som er nær augustrekorden på 36,8 grader. Andre deler av Götaland kan få opptil 30 grader.

– Det ser ut til at varmen i Spania og Portugal er på vei hit, forteller meteorolog Tora Tomasdottir ved Storm Geo.

Det er imidlertid Finland som må ta den største støyten av høytrykket fra sør, skriver Expressen. Ifølge Storm er det meldt opp i 27 grader i Helsingfors både torsdag og fredag denne uka.