Norge

Fortsatt store bevegelser ved Mannen - opprettholder evakuering

Snøen som falt natt til lørdag har begynt å smelte, og bevegelsene øker fortsatt ved fjellet Mannen i Møre og Romsdal. NVE opprettholder rødt farenivå.

Fredag ettermiddag ble beboerne ved det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen på nytt evakuert da farenivået ble justert fra oransje til rødt nivå. Lørdag kveld er farenivået det samme. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Natt til lørdag var det minusgrader, og opp mot 15 centimeter snø lå fortsatt over Mannen lørdag formiddag.

På grunn av regn og plussgrader har en del av snøen smeltet utover dagen, og lørdag kveld lå det kun et 10 centimeter tykt hvitt dekke over det ustabile fjellet.

– På grunn av dette har bevegelsene i fjellpartiet Veslemannen økt fra i dag tidlig. Nå er det en døgnhastighet på rundt 10–11 centimeter i øvre del og rundt 1–3 centimeter i nedre del. Rødt farenivå opprettholdes, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) på en pressekonferanse ved 18-tiden lørdag.

Selv om det er varslet mer nedbør utover natten og kvelden, er det ingen garantier for at dette vil utløse ras i fjellpartiet Veslemannen.

– Det har regnet mer enn vi trodde det skulle gjøre, så vi har sett en reaksjon i Veslemannen i løpet av dagen. Men det spørs om det er nok, i og med at det blir kaldt igjen. Det er meldt masse nedbør, så får vi se om fjellet tilføres nok vann til at vi får litt action, sier Blikra.

– Lei

Beboerne nedenfor fjellet forblir evakuert inntil videre, og forbys fortsatt å ferdes i området, opplyser ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma kommune.

– Vi skal ha et møte med dem nå, men de syns selvsagt at dette er krevende og frustrerende. Men jeg må skryte av dem nok en gang, de tar det veldig bra, sier Hustad til NRK lørdag kveld.

Evakueringen i Rauma er den andre på en uke, den tredje i år, og den åttende siden 2014. Selv om de er vant med evakuering, har flere av innbyggerne sett seg leie.

– Nå håper jeg det raser snart, sier Anny Solåt, som har bodd i Rauma kommune i over 60 år, til VG.

Varsler ny pressekonferanse

Da NVE valgte å høyne farenivået til rødt i 16-tiden fredag, hadde det blitt målt fire centimeters bevegelse i døgnet i den øvre delen og litt under en centimeters bevegelse i den nedre delen av Veslemannen.

Veslemannen er det aktive partiet av det ustabile fjellpartiet Mannen i Rauma i Møre og Romsdal. Det siste året har Veslemannen forskjøvet seg mer enn to meter. Den nedre delen av partiet har flyttet seg 20 centimeter.

Også torsdag i forrige uke var beboerne nedenfor fjellpartiet evakuert. Da gikk det flere skred og steinsprang fra Veslemannen. Det største skredet hadde et volum på mellom 1.000 og 2.000 kubikkmeter. Totalt volum på Veslemannen er 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Dersom det ikke skjer noen dramatisk utvikling i fjellpartiet i løpet av natten, varsler Blikra og Hustad en ny pressekonferanse klokken 10 søndag formiddag.

Les også

  1. Farenivået økes til rødt ved fjellet Mannen

  2. Steinsprang og støvskyer ved Mannen – rødt farevarsel opprettholdes

  3. Farenivået ved Mannen senket til gult – beboerne får flytte hjem

  4. NVE avventer reaksjoner fra fjellet Veslemannen

Les mer om

  1. Fjell
  2. Skred
  3. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
  4. Møre og Romsdal
  5. Mannen