Norge

Regjeringen vil lette på førerkort-krav til eldre sjåfører

Regjeringen går inn for å droppe den kognitive testen som mange eldre bilførere må gjennom for å beholde sertifikatet.

 • NTB

Helsedirektoratet og Vegdirektoratet foreslo nylig at eldre bør få kjøre bil til de fyller 80 år før de behøver en helseattest fra fastlegen for å få førerkortet fornyet. Foruten helseattesten må mange også gjennomføre en kognitiv test, noe mange har reagert på, skriver VG.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) og samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) har vurdert rapporten fra de to direktoratene, og blitt enige om at den kognitive testen ikke lenger skal brukes.

– Den kognitive testen skal ikke lenger benyttes med mindre det er helt tydelige tegn på kognitiv svikt. Vi har ikke grunnlag for å si at testene er spesielt treffsikre på det den nå blir brukt til, nemlig å vurdere om eldre skal ha førerrett eller ikke, sier Michaelsen til VG.

Eldre- og folkehelseminister Statsråd Åse Michaelsen (Frp) går inn for å fjerne den obligatoriske kognitive testen for eldre sjåfører. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Eldre i dag er friskere enn tidligere, og flere eldre har lang erfaring med å kjøre bil. Det er viktig å tilpasse regelverket etter dagens situasjon, og vi ønsker å gi eldre bilførere en enklere hverdag. Derfor vil vi forenkle dagens regler for helseattest for eldre bilførere ved å heve aldersgrensen for få helseattest fra 75 til 80 år, sier samferdselsministeren i en pressemelding.

– I tillegg til å heve aldersgrensen mener vi at det er tilstrekkelig at helseattesten fornyes hvert tredje år. Dette vil gi en betydelig forenkling for eldre bilførere, i tillegg til å frigjøre kapasitet hos fastlegene, sier Åse Michaelsen.

Helsedirektoratet vil få i oppdrag å vurdere ulike metoder som på en effektiv måte fanger opp kognitiv svikt som kan påvirke førerferdigheter. Endringene i regelverket som vil gi hevet aldersgrense for helseattest vil mest sannsynlig tre i kraft før sommeren.

Les mer om

 1. Førerkort

Relevante artikler

 1. MOTOR

  Når må man gi opp førerkort og bil?

 2. NORGE

  «Bekrefter at det er svikt i tilbudet til eldre i kommunene på flere områder»

 3. POLITIKK

  I Århus samles studenter, barnehage og pleietrengende under samme tak. Eldreministeren håper på norsk kopi.

 4. NORGE

  Sluttet med tre legemidler – følte seg som før igjen

 5. NORGE

  Høie medgir at koronasmitte på sykehjem «gikk under radaren»: – Det er veldig beklagelig

 6. NORGE

  Johannes fikk et nytt liv da han byttet kommune