Advarer mot kataloghaier

Even Sørflaten har fått tilsendt regninger på varer han ikke har bestilt. I fjor ble norske bedrifter forsøkt fakturasvindlet for 1,6 milliarder kroner.

Driftssjef Even Sørflaten i Elkjøp har mottatt flere fakturaer for tjenester han ikke har bestilt fra katalogfirmaet DineDistrikter.

Les også:

Les også

- Det er bare et tilbud


— Jeg oppfatter dette som et forsøk på å lure oss til å betale noe vi ikke trenger, sier Even Sørflaten til Aftenposten.no. Han er driftssjef for Elkjøp Fagernes, Dokka, Hadeland og Sogn. Tidligere i sommer mottok han to fakturaer fra firmaet

dinedistrikter.nopålydende 4950 kroner. Han ble fakturert for en tjeneste han ikke hadde bedt om. Også i fjor mottok han faktura fra samme firma.

- En utfordring

— Slike henvendelser er en utfordring, og kan være ødeleggende for mindre bedrifter. Heldigvis har vi gode rutiner for å avdekke slikt. Det oppfordrer jeg andre til å ha også, sier Sørflaten. Selskapet som sender ut DineDistrikter-fakturaene utgir seg for å være et katalogfirma som gir deg et "tilbud" om å få kjøpe en oppføring i deres telefonkatalog.

Mannen bak selskapet understreker overfor Aftenposten.no at det bare dreier seg om et kampanjetilbud. I realiteten lokker de bedrifter til å tro at de betaler en regning for en tjeneste de har bestilt, mener Sørflaten.

Høysesong

Sommeren er høysesong for fakturafremstøtene. — Vi legger merke til at slike selskaper gjerne slår til i ferietiden da bemanningen på fakturaavdelingene gjerne er litt dårligere, sier Sørflaten. De sender ut fakturaer til selskaper over hele landet, og kommer brått sommervikarer. De kan tro at oppføring i kataloger koster penger, og at bestillingene kan ha vært gjort tidligere på året. Derfor betales det ut store summer til kataloghaier, spesielt på denne tiden av året.

Varsler om selskapet

Politiet bekrefter at de er kjent med katalogvirksomheten dinedistrikter.no, og at de ser på selskapet i et ledd av en pågående etterforskning mot flere kataloghaier. Forbrukerombudet opplyser at de har mottatt flere klager på DineDistrikter i år. Også HSH og Bedriftsforbundet har mottatt en rekke klager på selskapet. Nå har næringslivet opprettet en egen

varslingsliste over tvilsomme katalogfirmaersom de har mottatt klager på. Der er også DineDistrikter registrert. Sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke i

HSHer godt kjent med DineDistrikter.

- Villeder folk

— Slike selskaper er et veldig stort problem for små og mellomstore bedrifter, sier Bjerke til Aftenposten.no. - De villeder folk til å tro de skal betale en regning, og på den måten kan de tjene flere hundre tusen kroner over få måneder, sier han. - Mange av virksomhetene kan synes å operere i en gråsone. Men vi mener de driver ulovlig, fordi de opererer med villedende markedsføring. De får folk til å tro at man allerede abonnerer på noe, for å lure folk til å betale for de såkalte tjenestene, sier Thor Martin Bjerke.

1,6 milliarder

Ifølge en undersøkelse gjennomført av

Bedriftsforbundethar 6 av 10 små og mellomstore bedrifter avslørt forsøk på det Bedriftsforbundet betegner som fakturasvindel det siste året. Fakturasvindel blir betegnet som masseutsending av fakturaer for varer som ikke er bestilt, og ulike tilbud som til forveksling er like en faktura. Bedriftsforbundet anslår at norske bedrifter ble forsøkt svindlet for til sammen 1,6 milliarder kroner - en halv milliard mer enn året før. - Dette er et stort problem for norske selskaper, sier Tom Bolstad, administrerende direktør i Bedriftsforbundet, til Aftenposten.no. I snitt oppgir norske bedrifter at de er blitt forsøkt fakturasvindlet for i underkant av 6000 kroner hver.

- Inkassofirmaer sjokkerer

— Bedriftene må sørge for at de har et system som fanger opp slike fremstøt. Ved å betale regningene gjør man virksomheten mer lukrativt. Og det er åpenbart lukrativt, siden slike virksomheter stadig fortsetter, sier Bolstad. Advokat Hedvig Svardal i Bedriftsforbundet mener inkassofirmaene bør stramme opp sine rutiner. De tar oppdrag for en rekke tvilsomme fakturaselskaper, mener hun. - Jeg er sjokkert over at inkassofirmaene ikke er mer kritiske til hva slags oppdrag de tar for kunder, sier hun. - Når store, anerkjente inkassofirmaer sender purringer på vegne av tvilsomme selskap, betaler folk regningen, fordi de ikke ønsker å havne i noe kredittregister, sier Svardal til Aftenposten.no. Even Sørflaten i Elkjøp mener myndighetene burde ta bedre tak i problemstillingen. - Fakturaluringer opererer i en gråsone. Nå burde myndighetene stramme opp regelverket, og tette igjen dette smutthullet, sier Elkjøp-sjefen.

Les også

- Det er bare et tilbud

Dette er en av fakturaene Even Sørflaten mottok. Denne fakturaen pålydende 4950 kroner gir firmaet et "tilbud" om å bli oppført i telefonkatalogen DineDistrikter.no.
- Slike selskaper er veldig stort problem for små og mellomstore bedrifter, sier Thor Martin Bjerke i HSH.
Dette er nettsiden der man visstnok skal få en oppføring dersom man betaler fakturaen.
- Dette er et stort problem for norske selskaper, sier Tom Bolstad, administrerende direktør i Bedriftsforbundet.