Norge

Trener mer, men er i dårligere form

Før gikk og syklet vi dit vi skulle. Nå går vi på treningsstudio i stedet - og er i dårligere form.Tremila er blitt for tøff for soldatene. Til tross for at unge mennesker trener mer enn før.

 • Siri Gedde-dahl
 • Sveinung Berg Bentzrød
 • Mathias Vedeler

Tremila er blitt for tøff for soldatene. Til tross for at unge mennesker trener mer enn før.

— Det er latterlig! Alle tåler å gå tre mil, sier Trond Torke (25). Han rister oppgitt på hodet over at Forsvaret kutter tremila til to mil fordi øvelsen er for tøff for soldatene.

- Når gikk du sist tre mil med ryggsekk?

— I militæret.

Tall fra Norsk Monitor viser at aldersgruppen 15–24 år trener litt mer i dag enn de gjorde for ti år siden. Nordmenns trening har økt jevnt og trutt siden 1985, forteller forsker Gunnar Breivik. Han har analysert tallene.

Men forskningen viser også at unge nordmenn blir i stadig dårligere form. Elever i videregående løp 3000-meteren på svakere tid på 2000-tallet, enn på 1990- og 80-tallet, viser en studie publisert i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports i fjor.

LES OGSÅ:

Les også

Tremila er blitt for tøff for dagens soldater

— Kunne ha syklet

Trond Torke er blant de godt trente, og greide tremila helt fint. Han gikk til fots med ryggsekk fra Kjelsås og hjem til mor på Toten i sommer. Han har bachelor i idrett og jobb som personlig trener på studentidrettssenteret Athletica i Nydalen.

Men han kjenner igjen det idrettsforskerne sier, at hverdagen er blitt mindre fysisk, samtidig som man trener mer. I stedet for å gå i trapper eller sykle til skolen, kommer utrente studenter til Trond for å lære å stille inn tredemøllen.

- Alle tåler å gå tre mil. Det er helt latterlig at Forsvaret kutter tremila til to mil, sier Trond Torke (25), personlig trener ved studentidrettssenteret i Nydalen. Foto: Dan Petter Neegaard

— Jeg tar bussen fra Bislett til Nydalen hver dag, jeg kunne ha syklet, medgir han.

Professor Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole forklarer utviklingen slik:

— Fysisk aktivitet knyttet til arbeid og transport har gått dramatisk ned. Før var den store aktivitetsskaperen at folk gikk eller syklet når de skulle flytte på seg. Nå er folk blitt mer passive i livsstilen.

- Vår tids «røykeproblem»

Sindre Dyrstad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og en av forfatterne bak studien fra i fjor, bekrefter utviklingen.

— Den økte treningsmengden kompenserer ikke for redusert aktivitet i dagliglivet. Man sitter mer stille enn før.

Mye sitting øker sjansen for sykdom, og forskerne har altså funnet ut at denne risikoen er der selv om du trener mye.

— Du kan trene fem ganger i uken, men om du sitter åtte til 10 timer hver dag på kontoret, har du likevel økt risiko for sykdom.

— Stillesitting er vår tids nye «røykeproblem», sier han.

- Hva mener du bør gjøres?

— Ungdom må bevisstgjøres. Hvis man ikke er bevisst på å gå utenom rulletrappen og heisen, og ikke tenker over at man bør være i fysisk aktivitet i hverdagen, blir man inaktiv.

Mest bekymret for ungdommen

Unge mennesker trener mer enn de eldre aldersgruppene. Men de litt eldre har økt treningsmengden kraftig det siste tiåret og nærmer seg de under 25 år.

— De unge har ikke tatt del i aktivitetsutviklingen. Det er bekymringsfullt og et veldig dårlig signal. Sammen med kosthold er fysisk aktivitet avgjørende for å unngå flere typer helseproblemer, sier Breivik.

Han mener det er mest grunn til å være bekymret for ungdommen.

- Verre uten treningen

Men heller ikke de eldre aldersgruppene er i god nok fysisk form. Selv om de trener langt mer enn for ti år siden, oppveier ikke det nødvendigvis for all stillesittingen på kontoret og i sofaen hjemme.

— Treningen hjelper helt klart. Hadde de ikke hatt den treningsøkningen, hadde det stått enda verre til, sier Breivik, og legger til:

— Bare en femtedel av befolkningen er aktive nok ut ifra et helsemessig minimumskriterium.

- Facebook har skylden

På studentidrettssenteret i Nydalen er veterinærstudent Linn Iren Særen (23) i fint driv på tredemøllen.

— Jeg syns det er synd at folk er i dårligere form. Det skyldes nok Facebook og sosiale medier, sier hun.

Selv sitter mange timer på lesesalen hver dag, og skal være ferdig veterinær til sommeren. Men hun er opptatt av å holde seg i form, ikke minst av helsemessige grunner. Typisk for sin tid velger hun derfor treningsstudioet, der hun trener tre til fem ganger i uken.

Linn Iren har aldri gått tre mil med ryggsekk. Men må nok ut i terrenget, om hun skal nå det ambisiøse mål hun har satt for sommeren, nemlig halvmaraton.

LES OGSÅ:

 1. Les også

  - Soldater skal ikke tilpasses samfunnetsbedagelige liv

 2. Les også

  Er du med på å gå tremila, Christian Tybring-Gjedde?

- Alle tåler å gå tre mil. Det er helt latterlig at Forsvaret kutter tremila til to mil, sier Trond Torke (25), personlig trener ved studentidrettssenteret i Nydalen. Foto: Dan Petter Neegaard

Relevante artikler

 1. NORGE

  - Den dummeste loven som noen gang er skrevet

 2. NORGE

  Dagbok fra helvete

 3. NORGE

  Klassene i barneskolen eser ut

 4. NORGE

  Slik overlister du høstørreten

 5. NORGE

  Ap vil likevel ikke frede Andøya

 6. NORGE

  Varetektsfengslet advokat presset for hundretusener