Norge

«Mor ble født til å være slave, fordi hun er en muslimsk kvinne»

_MG_5390_doc6m4yv88p9utt0q4ho12.JPG
  • Andreas Slettholm
    Kommentator
  • Olga Stokke
    Journalist

— Min mors liv. Det var det som vekket min religiøse tvil og motstand mot islam. Mor ble født til å være slave, fordi hun er en muslimsk kvinne.

Cemal Knusen Yucel snakker varmt om moren i Tyrkia, en sterkt troende kvinne. Hun fikk ikke gå på skole, ikke velge ektefelle, ikke snakke med menn utenfor familien. Hun har lært, og tror, at hun må tåle urett fordi det er en test fra Allah.

— Mor har aldri sett på TV. Da hun var ung sa en imam til henne at tv er satans maskin fordi da kan man få bilder med nakenhet inn i huset, og da rømmer englene. Hun lovet seg selv aldri å se på tv, derfor sitter hun ved siden av den når andre ser på.

  • **_Dette er én av dem som nå står frem i Aftenposten som eks-muslim. Les hovedsaken
Les også

her

!_**

Nekter å betale Mekka-tur for mor

Yucel avviser at diskriminering av muslimske kvinner bare skyldes tradisjon og kultur.

— Det rammer kvinner i alle muslimske land, og det kulturene i disse landene har felles, er islam.

— Mors drøm er å reise til Mekka på pilgrimsreise, men selv om jeg har råd, kommer jeg ikke til å betale ett øre for at hun kan reise dit da jeg ikke ønsker å bidra til kvinneundertrykking og manglende menneskerettigheter. Men jeg har sagt til henne at hvis hun vil reise på ferie til Hawaii eller andre strøk, betaler jeg gjerne.

Han blir opprørt over at kvinner ifølge islam arver mindre enn menn, må holde familiens ære ren, ikke kan nekte å ha sex med ektemannen, må bli forsørget av menn, må dekke seg til for ikke å vekke menns seksuelle lyster.

— Hvis det er likestilling i islam, hvorfor går ikke muslimske menn med niqab eller hijab?

Men slike spørsmål satt langt inne, lenge. Yucel lærte tidlig at å stille spørsmål om religion og tro var som å åpne døren til fortapelse, helvete. Da han som barn spurte en lærer hva skjebne er, var svaret: Allah vet alt. Da han spurte imamen, var svaret: Du må ikke spørre, du kan bli kafir (vantro) , og det er farlig.

— Vi ble indoktrinert med angst, sier han.

Hatet USA og Israel

I ungdommen ble Yucel politisk aktiv i ungdomsorganisasjonen til et islamistisk parti i Tyrkia, Refah. Han hatet USA og Israel.

Spørsmålene som han feide under teppet, ble etter hvert så mange og store at han ikke lenger kunne skritte over dem. Han gikk til religionslæreren på videregående, og til hans store glede ble ikke læreren sint, men reflekterte sammen med ham. Han fordypet seg i de islamske skriftene, prøvde å forstå.

På tampen av tenårene, flere år før han kom til Norge, innså han at han ikke lenger trodde på den gud han hadde lært om. Han sluttet å be, faste, gå i moskeen. Han mener Koranen er full av selvmotsigelser.

— Ja, det er riktig at det står at det ikke er noen tvang i religionen, samtidig står det at dem som forlater islam, skal straffes, sier han og blar frem de ulike versene i koranen.

— Ifølge hadither skal frafalne fra islam drepes, utroskap og sex før ekteskapet må straffes med pisking eller steining. Flerkoneri er tillatt, det er også slaveri og piratvirksomhet.

Han mener muslimer fornekter at Koranen og hadither også har voldelige budskap fordi de ønsker at islam skal være et fredens budskap.

— I stedet for å lese og få kunnskaper selv, blir de forbannet på dem som kritiserer religionen deres. Her har såkalt moderate muslimer en jobb å gjøre.

Kritisk til profetens giftermål

— Hvorfor tar ikke muslimer avstand fra at profeten Mohammed giftet seg med Aisha da hun var syv år, og fullbyrdet ekteskapet da hun var ni år? Hva kaller vi sånt i dag?

Han mener det er dobbeltmoral når muslimer tar avstand fra IS’ brutalitet og Saudi-Arabias konservative tolkning av de islamske lovene.

— I alle sine brutale handlinger tar IS utgangspunkt i de hellige islamske skriftene. Det samme gjør Saudi-Arabia som er koranens hjemland.

Han hadde aldri sett barn med hijab før han kom Norge. I Vestfold ser han nå små skolejenter med hijab, og jenter over 10 år som ikke får sykle eller leke med andre barn, slik gutter får.

Han er bekymret for at muslimske barn i Norge vokser opp i familier hvor de uten motforestillinger lærer koranvers som «vantro hater oss,.. og ikke bli venn med noen vantro, til de blir muslimer, hvis de ikke blir det, drep dem».

Selv er han blitt kalt islam-hater, islamofob, rasist, hykler, nett troll og konspiratør. Men han nekter å la seg kneble.

— Hvis jeg ikke kan si hva jeg mener i Norge, hvor kan jeg gjøre det da?

Les mer om

  1. Islam i Norge