Norge

Politibetjent om tiltalt 15-åring: Den farligste vi har i distriktet

Da politibetjent Andreas Øvland fikk melding om en alvorlig episode på Små Enheter tenkte han umiddelbart på den tiltalte femtenåringen.

Bistandsadvokat Siv Hallgren prater med Amund Gillebo og Magne Gillebo som er bror og far til den drepte. Rettssaken startet mandag.
  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist

Politibetjent Andreas Øvland, en annen politibetjent og en student var tilfeldigvis på patrulje i Vollen, Asker, da de ble oppringt i totiden om natten oktober i fjor. Øvlands umiddelbare reaksjon var å tenke på tiltalte, og han sa til de andre i bilen:

— Hvis dette er NN (navn på tiltalte, red bmk) er dette farlig. Den farligste vi har i distriktet er henne, sa han.

Da politiet ankom åstedet etter svært kort tid, så Øvland en person som ventet i trappen ved Små Enheter. Andreas Øvland spurte vedkommende om det var tiltalte som var årsaken til episoden, og fikk bekreftet dette.

Han gikk deretter inn i stuen og så en person ligge på gulvet ved peisen.

Ikke forenlig med liv

— Jeg så veldig raskt at dette ikke var forenlig med liv i det hele tatt. Det var helt forferdelig å se på. Jeg gikk rundt avdøde og inn på kjøkkenet, forklarte Øvland i retten.

Han forklarte at det han da så har frosset seg fast i minnet hans.

Øvland forklarte så at han fikk pågrepet tiltalte og satt på henne håndjern.

På direkte spørsmål svarer Øvland at han ikke kjenner tiltalte fra før annet enn at de har snakket om henne på stasjonen.

— Og min faste makker måtte bruke skjold da hun angrep med machete i sommer, forklarte han i retten.

Tiltalte skal ha ledd

Da politibetjent Andreas Øvland sikret åstedet, hadde tiltalte sagt:

- Nå må ikke du putte meg i likposen.

— Jeg sa at det ikke var rom for tull i en slik situasjon. Da svarte hun at det alltid er rom for humor, fortalte Øvland i retten.

Truet med machete

Sikkerheten ved Små Enheter var også tema da den ledende miljøterapeuten ved barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker forklarte seg i retten. Tidligere denne uken er det kommet frem at voldsalarmen var plassert på et annet rom og at Anna Kristin Gillebo Backlund var alene sammen med tiltalte.

Assisterende tjenesteleder, Arve Steffensene ved Små Enheter forklarte i retten i dag at etter at femtenåringen (som da var 14) hadde truet ansatte og politi med en machete, ble det laget retningslinjer for jenta.

Avstand og nærhet mellom ansatte og beboer

I disse retningslinjene omtales farlige gjenstander, og "avstand og nærhet" mellom beboer og ansatte.

Den tiltalte femtenåringen er også dag to til stede i retten. Hun sitter mellom faren sin og advokat Marianne Darre-Næss i retten. Femtenåringen, som er ganske sped, har hendene bundet til et belte og har kun begrenset bevegelsesfrihet.

Avdødes foreldre og den ene broren følger også rettsaken.

Arve Steffensen fortalte i retten at avdøde Anna Kristin Gillebo Backlund hadde sin første dag på jobb 18. august i fjor.

Det var cirka en uke etter at tiltalte hadde truet med en machete. Retningslinjene ble ifølge Steffensen godkjent av barne- og ungdomspsykiatrien i Asker og politiet.

Ifølge Steffensen fikk Backlund en oversikt over retningslinjene.

Enkemann: Anna var ikke redd for noe

Anna Kristin Gillbo Backlund ble drept på jobb i fjor.

— Jeg døde den dagen Anna døde. Sjelen min forsvant med henne, sa Andreas Backlund som var gift med Anna Kristin Gillebo Backlund i retten i dag,

Han beskriver sin avdøde kone som det sterkeste menneske han har møtt, en kvinne med pågangsmot og tro på mennesker.

— Anna var ikke redd noe som helst. Hun var aldri redd for at noen skulle skade henne, sa han.

Likevel fikk enkemannen en følelse av at hun var engstelig for å gå på jobben i Små Enheter.

— Jeg merket på Anna at det var et annerledes forhold til tiltalte enn andre hun hadde jobbet tett med tidligere,

Andreas Backlund forteller at Anna Gillebo Backlund formidlet at hun "så gjennom tiltalte" flere ganger.

— Hun så noe inni der, men femtenåringen var så emosjonelt lukket.

Nattevakt

Anna Kristin Gillebo Backlund var fast nattevakt for 15-åringen. I tiden før drapsnatten 28. oktober i fjor ble det holdt to kurs på arbeidsplassen hvor de ansatte skulle få en orientering av Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) om hvordan miljøarbeiderne skulle forholde seg til den traumatiserte 15-åringen.

– Anna fikk med seg det ene kurset, men sa nei til det andre. Det var gratis, men det var noen som reagerte på at de ikke fikk betalt. Jeg fikk en mail fra Anna hvor hun ville ha betalt, sa avdelingslederen hennes da han vitnet i retten tirsdag.

Sammen med en kollega som sov i samme leilighet skulle hun påse at det var ro om natten hos 15-åringen. Da drapet skjedde, skal sosionomen ha sittet mellom beina på 15-åringen for å få stelt håret.

Drap og selvdrap

Flere av vitnene har nevnt at tiltalte har snakket både om drap og selvdrap.

— Hun hadde uttrykt at hun ønsket å ta liv, sitt eget eller andres. Hvordan ble det vurdert, spurte statsadvokat Erik Førde.

- Det ble loggført og rapportert. Vi drøftet hvordan hun hadde det. Hun sa slike ting. Vi tok det tydeligvis ikke alvorlig nok, svarte miljøterapeuten, og forklarte det med at det er slike utsagn ungdom kan finne på å si., svarte Arve Steffensen ved Små Enheter.

Den drepte nattevakten Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ba om å få lønn for deltakelse på et kurs om hvordan man skal omgås traumatisert ungdom, men fikk avslag.

Tre måneder før drapet på den unge sosionomen på behandlingsenheten Små Enheter i Asker, var det en dramatisk episode hvor den tiltalte 15-åringen måtte overmannes av politiet etter at hun hadde truet med en stor machete. I kjølvannet av dette ble sikkerheten rundt jenta skjerpet til at det alltid var to personer på vakt samtidig med henne.

Les også

  1. Hva er riktig reaksjon overfor ei jente på 15 år som begår drap?

  2. Avdødes familie: Det blir tungt å følge rettssaken

  3. Drapstiltalt (15) erklærer seg delvis skyldig