Fredag var Eirik Jensen på kunstutstilling. Mandag får han dommen.

– Det er tøffe tak. Du blir jo sliten mentalt, sa ekspolitimannen Eirik Jensen til Aftenposten da han deltok på samboerens utstillingsåpning fredag kveld.

Utenfor Interiørgalleriet på Frogner i Oslo sto fredag kveld korrupsjonssiktede Eirik Jensen og snakket med pressen og venner. Mandag venter domsavsigelsen i Oslo tingrett.

Eirik Jensen var ordknapp da han fredag kveld dukket opp på åpningen til kunstutstillingen med verker hans samboer Ragna Lise Vikre har laget.

Utstillingen måtte fremskyndes på grunn av domsavsigelsen mandag.

Utenfor galleriet gir den siktede tidligere politimannen noen få korte intervjuer, men påpeker at dette først og fremst er samboerens dag.

Hodet i vater

– Jeg er spent. Det er ikke fordi jeg har dårlig samvittighet, men fordi denne prosessen har vært så langtrukken, sier Jensen til Aftenposten.

Han beskriver det hele som en lang reise, og sier at det har vært tunge stunder.

– Det er tøffe tak. Du blir jo sliten mentalt. Man må finne på noe for å holde hode i vater. Det vi har gjort her har vært en del av det, sier Jensen.

Han sier det er vanskelig å forberede seg på det som skal skje mandag.

– Det henger i det blå. Så jeg venter på det som kommer, og så får vi se.

Det vanket mange lykkønskninger fra venner og bekjente av Eirik Jensen utenfor kunstutstillingen til Jensens samboer.

«Prøvelsen»

Ikledd en brun skinnjakke står Jensen og hilser på de fremmøtte. Klemmer utdeles, og noen lykkønskninger mottas før det som skal skje.

Inne står samboeren og forteller om maleriene. Ett av maleriene på utstillingen har fått tittelen «Prøvelsen». Maleriet viser Jensen i bar overkropp omringet av et piggtrådgjerde.

– Det ble malt helt i begynnelsen av vår relasjon. Da Eirik åpnet seg opp og slapp meg inn, forteller Vikre.

Maleriet «Prøvelsen» (t.h.) ble malt kort tid etter portrettkunstner Ragna Lise Vikre ble sammen med Jensen. Det er et bilde jeg i utgangspunktet ikke har tenkt å selge, sier hun til Aftenposten.

De to møttes da Vikre skulle ta bildet til coveret på Jensens mye omtalte selvbiografi «På innsiden» i 2014. Det har vært mange tunge tanker etter rettssaken, sier hun.

– Men mest gode stunder. Vi har forsøkt å fokusere på det positive. Men det er klart at det hviler en veldig mørk og stor sky over tilværelsen.

Den siste tiden har de brukt sammen, forteller de begge. Utstillingen har vært et av prosjektene som de ville få ferdig før domsavsigelsen.

Eirik Jensen erkjenner at det har vært tungt å vente på dommen. Mandag får den korrupsjons- og narkotikatiltalte ekspolitimannen endelig vite om han er blitt trodd.

Fire timer opplesing

Mandag faller dommen i Eirik Jensen-rettssaken. Jensen er pålagt å møte i Oslo tingrett når dommen leses opp. Fredag ble det kjent at Spesialenheten for politisaker ikke vil begjære ham fengslet. Naturlig, mener Jensens forsvarer John Christian Elden.

– Hvis han blir frifunnet så er det ganske naturlig, men også hvis han blir dømt. Men det er også en naturlig reaksjon siden saken er så full av tvil.

Det er forventet at det vil ta fire timer å lese opp domsslutningen mot Jensen og hans medtiltalte, Gjermund Cappelen. Før den tid skal den tidligere polititoppen lade batteriene, forteller han.