Storaksjonen: Flere ble pågrepet enn politiet hadde planlagt

OSLO TINGRETT (Aftenposten): Politiet mener de har avslørt et større narkotikanettverk med base i Oslo, samt avverget både ran og drap. Ni menn fremstilles for varetektsfengsling i dag.

Ni menn fremstilles for varetekt i Oslo tingrett i dag. Pressefolk og tilhørere må gjennom en sikkerhetskontroll for å komme inn i salene.

Etter lang tids etterforskning planla politiet å pågripe 13 personer i storaksjonen mandag. Flere personer som var til stede på de ulike adressene, ble også anholdt, slik at til sammen 16 personer ble tatt hånd om av politiet.

Ni av disse fremstilles for varetektsfengsling i dag. Det er flere enn det som ble varslet i går. Politiet ber om fire uker for samtlige, hvorav to av dem bør være i isolasjon. Det er lukkede dører i alle salene.

Dette er de siktet for

Da Bandidos-profilen Lars Harnes (47) ble pågrepet i Imran Sabers garasjeanlegg i juli, mener politiet at Harnes var der for å drepe Saber. Pågripelsen knyttes til storaksjonen i Oslo denne uken. Per nå er Harnes siktet for brudd på våpenloven og heleri, men Aftenposten får opplyst at siktelsen vil bli utvidet til også å gjelde drapsforbund.

I tillegg fremstilles altså ni personer for varetektsfengsling i dag. Dette er de siktet for:

 • Basketball-toppen (35): Er siktet for å ha planlagt å begå et ran (straffelovens § 329 om ransforbund). Han fremstår som et ubeskrevet blad, er ikke tidligere straffedømt, og ble pågrepet mandag formiddag, i etterkant av politiaksjonen. Forsvarer er Bjørn Stordrange.
 • Metkel Betew (36): Er siktet for grov narkotikakriminalitet. Han var allerede dømt for ran av en verditransport da han i 2005 deltok i Nokas-ranet, som endte med at politimannen Arne Sigve Klungland døde. Han ble løslatt fra forvaring i fjor høst, da retten mente det ikke var gjentagelsesfare.
 • Ransbror 1 (33): Er siktet for grov narkotikakriminalitet. I 2007 ble han dømt for å ha forsøkt å rane Securitas-vektere på Bryn-senteret ved hjelp av skarpladde våpen, og ble også dømt for mindre forhold i 2014.
 • Ransbror 2 (28): Er siktet for grov narkotikakriminalitet. Var bare 15 år da han ble tatt for flere barneran på starten av 2000-tallet. Ifølge dommen var han da flink på skolen og en aktiv fotballspiller, men «da han var 15 år kom han inn i et uheldig miljø, og skled ut».
 • Pistolmannen (28): Er siktet for grov narkotikakriminalitet. Mann fra Oslo vest som inntil nylig sonet en lengre dom for tre drapsforsøk. Grunnlaget var at han i 2009 avfyrte minst tre skudd med pistol utenfor et utested i Karl Johans gate etter en krangel om en jakke.
 • Basketball-talentet (28): Er siktet for grov narkotikakriminalitet. Han er tidligere eliteseriespiller i basketball. Han er oppført uten inntekt siden 2007, og skal ha tilknytning til B-gjengen. Han er tidligere dømt og bøtelagt for en rekke mindre forhold. 28-åringens forsvarer er Øivind Sterri.
 • Mann (26): Er siktet for grov narkotikakriminalitet. Knyttes til basketball-talentet (28). Begge omtales i en stor bedrageridom fra tidligere i vår, der en mann ble dømt for å ha sørget for millionlån til mennene. Mannen som ble dømt i bedragerisaken, har tidligere drevet selskaper sammen med David Toska. 26-åringens forsvarer er Frode Sulland.
 • Mann (26): Er siktet for grov narkotikakriminalitet. Står oppført som daglig leder for et firma som driver med eiendomsutvikling. 26-åringens forsvarer er Christine Hamborgstrøm.
 • Mann (22): Er siktet for grov narkotikakriminalitet. Har bodd på Oslo øst store deler av livet. Ubeskrevet blad. 22-åringens forsvarer er Karen Forbrigd.
  Vil du vite mer om hvem som ble pågrepet? Les denne saken:
Les også

Disse ble tatt i politiets storaksjon

Innførsel av minst 50 kilo hasj

Åtte av dem som fremstilles for varetekt, er siktet for innførsel av større mengder cannabis (straffelovens § 162, andre ledd). Av disse er fem personer også siktet for innførsel av et meget betydelig kvantum (straffelovens § 162, tredje ledd)

Aftenposten får opplyst at det dreier seg om innførsel av minst 50 kilo hasj i mai eller juni.

En del av narkotikaen det er tatt beslag i er fremdeles ikke analysert.

— Vi mistenker at det er snakk om sentralstimulerende rusmidler, sier politiadvokat Line Presthus til Aftenposten.

Sentralstimulerende rusmidler omfatter kokain, amfetamin, metamfetamin, ecstasy og lignende. Det er ikke kjent hvor store mengder det er snakk om.

Én sak er avsluttet

Politiadvokat Line Presthus opplyser at minst én av de 16 som ble pågrepet mandag, ikke vil være en del av hovedsaken.

— Personen ble tatt med mindre mengder narkotika, og saken er avgjort for vedkommendes del, sier Presthus.

Av de syv som ikke fremstilles for varetekt, er tre av dem allerede løslatt. De fire andre sitter i avhør i dag og vil bli løslatt etter disse.