Norge

Kvinne i 20-årene døde etter fall fra Trolltunga

Det var en kvinnelig student i 20-årene som døde etter at hun falt utfor Trolltunga lørdag kveld.

Trolltunga er et utspring i fjellet ved Tyssedal. Det ligger på rundt 1100 meter over havet og rundt 700 meter over Ringedalsvatnet.
  • Ove Sjøstrøm
  • Marianne Nilsen
  • Cathrine Krane Hansen
  • Sigrid Haaland

Hun var student i Bergen, men kom fra et land utenfor Europa, opplyser Hordaland politidistrikt på Twitter søndag ettermiddag, skriver Bergens Tidende.

200–300 meter

– Noen minutter etter midnatt fikk vi bekreftet at en person har falt fra Trolltunga, sier operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Morten Kronen.

Han sier det skal være en utenlandsk statsborger. Kronen sier det ikke er kjent hvor gammel personen som har falt er, eller om det er en mann eller en kvinne.

– Personen skal ha falt fra en av sidene på Trolltunga. Fallet skal ha vært 200–300 meter, sier han.

Personen ble funnet død under fjellpartiet.

IfølgeDagbladetskal det ha vært et vitne til fallet og andre som var på stedet hørte skrik.

Krevende oppdrag

Det var Bjørn Arild Fjeldsbø som sammen med syv andre fra Odda og Tyssedal Røde Kors som fant den omkomne.

– Det var et spesielt oppdrag, både når det gjelder operasjon og terreng. Et krevende oppdrag på alle måter, sier Fjeldsbø, som er områdeleder for Indre Hardanger Røde Kors.

Teamet fra Røde Kors jobbet i området fra klokken 21 lørdag kveld til klokken fire natt til søndag, blant annet med å klargjøre den omkomne for uthenting med helikopter.

Hentet ut

Søndag morgen melder politiet at den omkomne blir hentet ut med helikopter. Klokken 11.45 melder politiet at personen er hentet og fraktet til sykehus i Odda.

Politiet har ennå ikke gått ut med identiteten til den omkomne.

– Ventet en ulykke

Dette er den første dødsulykken fra Trolltungaopplyser Jostein Soldal, som driver Trolltunga Active.

Amy Henrickson har feriehus i Skjeggedal. Hun forteller at man lokalt har ventet på at det kunne skje en ulykke.

– Det er grusomt at det nå har skjedd, men det er ikke overraskende. Statistisk sett, sammenlignet med antall ulykker på Preikestolen i Rogaland, er det nesten rart at det ikke har skjedd før, sier hun.

Ordføreren i Odda, John Opdal, kom søndag til Skjeggedal, der han i 12-tiden møter politi og redningsmannskap. Til Hardanger Folkeblad sa han søndag morgen Mine tanker går til familien til den omkomne, sier ordføreren til Hardanger Folkeblad i morgentimene søndag.

Han forteller at det kommunale helseteamet er i beredskap, og vil følge opp dem som har behov for det etter hendelsen.

Overnattet på fjellet

Politiet har ennå ikke fått full klarhet i hendelsesforløpet, og det er for tidlig å konkludere om hva som forårsaket fallet, understreker operasjonsleder Kolltveit.

– Men i utgangspunktet er det ingenting som tilsier at det har skjedd noe straffbart, sier Kolltveit til NTB.

– Dette ser ikke ut som noe annet enn en tragisk hendelse, sier han.

Politiet har vært i kontakt med to personer fra turfølget som ønsket å bli hentet ned fra fjellet. Resten av følget overnattet et stykke fra platået, og politiet vil nå forsøke å komme i kontakt med disse også.

Blir fulgt opp

Et Seakinghelikopter landet sent lørdag på Trolltunga med mannskap fra helikopteret og politi. Helikopteret har fraktet to personer som var sammen med personen som falt utfor ned fra området.

– De to skal også være utenlandske statsborgere, og skal etter det politiet kjenner til ha reist sammen med et større turfølge.

– Uklar situasjon

Seakinghelikopteret deltok i søket etter å ha satt av de to. Mannskap fra Røde Kors har søkt i det aktuelle området.

Redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, Edvard Middlethon, sier at situasjonen har vært uklar og at man har brukt mye ressurser i området.

Dårlig dekning

Politiet satte i gang en redningsaksjon ved Trolltunga rundt kl. 21.00 lørdag kveld, etter å ha mottatt en nødmelding fra et norsk turfølge. På grunn av dårlig dekning hadde politiet problemer med å få eksakt informasjon.

Etter den første samtalen var det ingen kontakt med turfølget før helikopteret kom frem til stedet, og det var lenge uklart hva som hadde skjedd.

Trolltunga ligger 1100 meter over havet, rundt 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal i Odda kommune.

Les også

  1. Lei vågestykker på Preikestolen