Norge

Venstre reddet soppkontrollen

Venstre har reddet soppkontrollen, som tidligere i år ble nedlagt. Det er avsatt 2,5 millioner i statsbudsjettet for 2016. Dermed kan livsfarlige soppforgiftninger forhindres.

Etter at det er avsatt 2,5 millioner kroner i statsbudsjettet, vil soppkontrollen som er gjennomført av Norsk sopp- og nyttevekstforbund fortsette neste år. Forbundet har tidligere flere ganger fått avslag på sin søknad om offentlig støtte.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Det var Norges sopp— og nyttevekstforbund som tidligere slo alarm om at forbundet ikke lenger kunne bruke sine midler til soppkontroll. Sopplukkere kunne ved hjelp av frivillige eksperter få sjekket at soppen ikke var giftig.

Forbundet ba om offentlig støtte, noe som ble avslått flere ganger.

– Enhver form for økonomisk støtte forsvant i 2007 og vi har driftet ordningen via medlemskontingenten fra våre 4.000 medlemmer siden den tid. Det gikk til slutt utover all annen aktivitet, og vi ser oss derfor nødt til å legge ned ordningen, sa leder Edvin Johannesen i Norges Sopp- og nyttevekstforbund til Aftenposten tidlig i høst. 12000 personer har de siste årene fått hjelp til å sjekke om soppen de hadde plukket, var spiselig.

Forbundet er godt fornøyd med at tilbudet om soppkontroll nå kan komme i gang igjen neste år.

To statsråder: Sopplukkernes eget ansvar

Landbruksminister Sylvi Listhaug syntes det var tragisk at folk kunne bli alvorlig syke av å spise giftig sopp, men mente likevel det var den enkeltes ansvar å skaffe seg kunnskap nok.

Også helseminister Bent Høie avslo støtte til soppkontrollen, selv om soppforgiftninger hvert år medfører kostbar sykehusbehandling og i noen tilfelle også levertransplantasjon.

Mens helseministeren mente det er folks eget ansvar å vite hva slags sopp de spiser, mente en samlet helse- og sosialkomité på Stortinget at det ville være lønnsomt for samfunnet å forebygge alvorlige forgiftninger gjennom soppkontroller.

- En god investering i folkehelse

— Dette vil være en god investering, både i folkehelsen ved at folk bruker skog og mark og ved at alvorlige forgiftninger og kostbar sykehusbehandling og lidelser forhindres. Det var ikke noen selvfølge at vi skulle få dette til, så lenge statsrådene Sylvi Listhaug og Bent Høie hadde sagt nei, sier stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V).

-At soppkontrollen kan videreføres er viktig for at folk trygt kan plukk og spise sopp, og ved at faren for alvorlig soppforgiftning forebygges, sier stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V) som har engasjert seg sterkt i saken.

Han har engasjert seg sterkt i saken og han har fått mange positive tilbakemeldinger etter at det ble kjent at soppkontrollen kommer tilbake.

Kjenseth har flere ganger tatt saken opp i Stortingets spørretime, men uten at statsrådene lot seg rikke. Først under forhandlingene om statsbudsjettet ble det funnet penger til soppkontrollen.

— Et billig og livreddende tilbud

— Det er svært gledelig at vi nå får tilbake soppkontroller i Norge. Soppkontrollen er et billig og livreddende tilbud som bare har økt i popularitet de siste årene, sier Christian Steel, biolog og generalsekretær i Sabima, en miljøorganisasjon hvor Norges sopp- og nyttevekstforbund er medlem. Han viser til at soppforgiftninger medfører kostbar behandling og mye lidelse for den som blir rammet.

Steel mener at turer i skog og mark og sopplukking har en positiv effekt på folkehelsen, når sopplukkerne kan få kyndig veiledning og dermed kan sikre seg mot å spise giftig sopp.

Les også

  1. Vil at staten skal ta regningen for soppkontroller

  2. Nå er det slutt på soppkontrollen

  3. Sopp er politikk