Norge

Politiet utfører razzia hos Scandinavian Star-vitne

Dansk og norsk politi gjennomførte mandag razzia hos et vitne som overlevde katastrofebrannen på Scandinavian Star, samt hos lederen for den danske støtteforeningen.

Scandinavian Star-saken foreldes i april. I forbindelse med et rettsmøte i København foretar politiet nå razzia hos to vitner.
  • Ntb

Ransakingene skjer i forbindelse med rettsmøtet om Scandinavian Star-brannen i København byrett mandag, der danske Mike Axdal, som overlevde brannen og på egen hånd har etterforsket den, var innkalt til avhør.

Politiet har mistanke om at Axdal holder tilbake sentrale dokumenter og har derfor fått tillatelse til å ransake hans private hjem i Korsør.

– Jeg er sjokkert og føler at jeg ikke har noen rettigheter. Det oppleves som krenkende, sier Axdal til Dagbladeti en pause i retten.

— En stor overraskelse

Axdal overlevde selv skipsbrannen 7. april 1990 i Skagerrak, men hans far og bror var blant de 159 omkomne.

Også boligen til Oluf Husted, leder for den danske støtteforeningen, ble mandag ransaket. Den ligger i Slagelse.

– Det er en stor overraskelse. Det er seks politifolk her. De har tatt min datamaskin. De titter på alt. Også på min mors kjærlighetsbrev fra 1940, sier Husted til Ritzau.

Mange dokumenter

Axdal har på egen hånd etterforsket saken og har angivelig samlet omkring 100.000 dokumenter. Han hadde med 250 dokumenter da han ankom rettslokalet mandag, ifølge Dagbladet.

På forhånd har støtteforeningen opplyst at mandagens rettsmøte skulle handle om eier- og forsikringsforholdene rundt Scandinavian Star da den ble rammet av dødsbrannen. Aktoratet har imidlertid sagt at dette ikke er helt riktig, men ville på forhånd ikke si noe om hva Axdal ville bli spurt om.

Dommeravhøret av dansken har kommet i stand på anmodning fra politiet i Oslo, som nå har hastverk med å etterforske saken ettersom den foreldes 7. april.

Lukkede dører

Politiet har begjært at møtet går for lukkede dører og har fått medhold av dommeren. Før møtet uttalte aktor Jakob Buch-Jepsen at han mener Axdal holder tilbake sentrale dokumenter.

– Noe tyder på at det er en del opplysninger som han holder tilbake, eller som han kun ønsker å utlevere på sine premisser, sa aktor Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi mandag morgen.

Mike Axdal og støtteforeningen, samt tre norske bistandsadvokater, hadde på sin side bedt om full åpenhet av hensyn til pårørende og overlevende.

Til stede i København er også to norske politifolk og en norsk politiadvokat.

– Kronvitne

På forhånd sendte Scandinavian Stars danske støtteforening ut en pressemelding der Axdal ble omtalt som et kronvitne.

– Han er formodentlig den eneste personen som kan presentere et komplett forløp av Scandinavian Star-saken, skriver støtteforeningen.

Også dansk politi anser ham som viktig. Ifølge Buch-Jepsen kan han sitte på «helt avgjørende opplysninger».

Dårlig tid

Saken foreldes 7. april, og formålet med å få Axdals forklaring er å få fortgang i politiets etterforskning.

En dansk lastebilsjåfør som omkom i brannen, ble etter brannen utpekt som hovedmistenkt. Men en ekspertgruppe har senere kommet fram til at dette ikke kan stemme. Den mener motivet bak ildspåsettelsen var forsikringssvindel.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal tirsdag ta stilling til om det skal oppnevnes en egen kommisjon som skal stå for en politisk gransking av ferjebrannen.

Politiet i Oslo har ikke villet kommentere mandagens rettsmøte.

– Denne saken er på etterforskningsstadiet, og da ønsker vi generelt ikke kommentere kommende etterforskningsskritt, sa politiadvokat Bergljot Skaarer i Oslo politidistrikt til NTB i helgen.

Les også

  1. Scandinavian Star-rettssak startet i dag

  2. Sentralt vitne fra «Scandinavian Star» funnet død

  3. Det blir ny etterforskning av Scandinavian Star

  4. Riksadvokaten avgjør i Scandinavian Star-saken

  5. Krever setteriksadvokat for «Scandinavian Star»

  6. Frykter at politirapporten er en dekkoperasjon

  7. Jakten på gode svar