Norge

Terrorsiktede menn varetektsfengslet i fire uker

To menn som mandag ble siktet for å ha støttet og deltatt i ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker.

Aktor Per Niklas Hafsmoe i rettssalen i Oslo tingrett der de to mennene som mandag ble pågrepet og siktet etter terrorparagrafen, fremstilles for varetektsfengsling tirsdag ettermiddag.
  • Ntb

Oslo tingrett mener det er skjellig grunn til å mistenke de to siktede — en norskpakistaner i 40-årene og en tsjetsjener i 20-årene - for å ha støttet en terrorgruppe, slik den er definert i straffeloven.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener de to - som begge er fra Østlandet - har vært i Syria og kjempet for ekstremistgruppa IS etter det NTB erfarer.

De ble torsdag varetektsfengslet i fire uker under brev-, besøks - og medieforbud og må i første omgang sitte isolert de to første ukene av varetektsperioden.

Les gårsdagens nyhetssak:

Les også

To siktet for deltagelse i terrororganisjon etter politiaksjon i flere politidistrikt

Nekter straffskyld

Ifølge siktelsen skal mannen i 40-årene ha vært der høsten 2014, mens den yngre mannen skal ha vært der siden før jul 2014 og fram til en gang i våres, skriver VG. Begge er siktet etter straffelovens paragraf 147d, som dreier seg om å danne, delta i, rekruttere medlemmer til eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon.

Norsk-pakistaneren erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen og «anser ikke seg selv som en fare for samfunnet» ifølge forsvareren, Karen Forbrigd.

En 24 år gammel mann ble i desember 2014 pågrepet i sin bolig på Greåker og terrorsiktet av PST. Nå er faren også siktet etter terrorparagrafen.

Tsjetsjenerens forsvarer, Halvor Frihagen, vil ikke kommentere saken.

— Vi mener de to har reist ut samtidig, men kommet tilbake til Norge på ulike tidspunkter, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe til avisen.

Omfattende aksjon

De ble pågrepet i en koordinert politiaksjon i Fredrikstad og Oslo mandag, der Oslo og Østfold politidistrikt bisto PST.

PST kan foreløpig ikke si om det er noen relasjon mellom de to. VG skriver at mannen i 40-årene skal være faren til en 24-åring som allerede er tiltalt for å ha vært med på terrorplanlegging og støtte til Den islamske staten (IS). Sønnen tilhørte ifølge avisen et miljø i Fredrikstad der flere unge menn har reist til Syria, i tillegg til Profetens Ummah i Oslo.

Pågripelsene og fengslingene tirsdag kan ses i sammenheng med at en 18 år gammel nordmann ble pågrepet i Sverige for en uke siden. Denne aksjonen er ifølge VG en del av PSTs innsats med å avsløre apparatet bak radikaliseringen av personer i Norge, rekrutteringen til IS og finansieringen av reiser til Syria.

Les også

  1. Far til såret Syria-kriger siktet for terror

  2. Terrorsiktet dømt for æresdrap

  3. Retten om IS-siktet: «Konsekvent forbrytersk forsett»

  4. Norsk 18-åring terrorpågrepet i Sverige

  5. Flyktninger på vei til Norge mistenkt for terrorisme

  6. Forsker tror krigen mot IS vil fortsette i minst tre år til