Norge

Barnefamilier på østkanten er vinnere med nytt byråd

Mandag la Ap, MDG og SV frem den politiske plattformen for det nye byrådet. For noen var det godt nytt.

Ekteparet Tobias Langhoff og Anna Blix, her med datteren Ea (6 måneder) og dachsen Masja (10 år), bor i en treroms på grensen mellom Tøyen og Kampen. På flere områder vil de merke samarbeidserklæringen til det nye byrådet i Oslo – hvis løftene blir realisert.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

Bilfritt innenfor Ring 1, 60 kilometer sykkelvei, to årlige barnehageopptak og gratis aktivitetsskole (AKS) på østkanten er blant løftene fra det nye byrådet.

— For oss vil det ikke bety så mye fra eller til at de gjør aktivitetsskolen gratis. Men at alle andre unger i nabolaget dermed også får mulighet begynne der, slik at hun kan gå sammen med lekekameratene sine, er viktig. Det er slik vi tjener på det, sier Anna Blix.

Hun bor langs Ring 2 på Tøyen, rett innenfor Kampen skolekrets, med ektemannen Tobias Langhoff og dachsen Masja (10 år). Datteren Ea er nettopp fylt seks måneder, så det er ennå en stund til det blir aktuelt med skolestart.

Men mandag ble det bekreftet at det påtroppende byrådet vil gjøre kjernetid på AKS gratis i mange av Oslos østlige bydeler, slik Aftenposten meldte i helgen. Da dette ble testet på Tøyen skole, spratt antall barn som benytter tilbudet, i været.

I tillegg vil det nye byrådet ha to årlige barnehageopptak, og dermed mindre venting for barn født i vinterhalvåret.

Blix er fornøyd med byrådsskiftet.

— Det er et halleluja sett opp mot det som har vært. Så er spørsmålet hvor mye som egentlig kommer ut av det og hvor mye som bare er løfter, sier hun.

— Dette handler ikke først og fremst om oss, men om hvilken retning byen tar, legger hun til.

I går la Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) frem byrådserklæringen sin.

64 sider med løfter

Ap, MDG og SV presenterte det politiske grunnlaget for Oslos nye trepartibyråd på Østmarkseteren, samme sted som partiene de siste tre ukene har forhandlet. I den fyldige erklæringen, hele 64 sider, legger de frem visjoner og konkrete løfter.

— Oslo er ikke en vanstyrt by, men det er heller ikke en rød løper som venter oss. Byen har utfordringer, sa Raymond Johansen.

Han er ærlig på at det ikke blir billig å farge hovedstaden rødgrønn:

«Hvor langt vi lykkes i å nå målene våre, vil avhenge av det økonomiske handlingsrommet. Hvor stort dette handlingsrommet blir, avhenger av faktorer som det er vanskelig å forutsi utviklingen av», heter det i samarbeidserklæringen.

Den største visjonen av alle, er nok ønsket om en ny sentrumstrasé på tvers for T-banen.

Girer opp sykkelsatsingen

For familien Langhoff Blix på Tøyen er det flere gode nyheter i erklæringen, men som er mer umiddelbart realiserbare.

I likhet med mange andre familier i indre by i Oslo eier de ikke bil. I stedet har de investert i en transportsykkel med el-motor.

Det påtroppende byrådet ønsker å subsidiere el-sykler, og de la frem en konkret liste over nye sykkelveier. Der det er konflikt, skal sykkelvei prioriteres over P-plasser i fremtiden.

— Sykkelveier gjør det mulig å sykle med unge bakpå, sier Tobias Langhoff.

Han ser ikke for seg at de kommer til å kjøpe bil heller.

— Nei, er du gal, sier han.

Det nye byrådet vil også gjøre områdene innenfor Ring 1 bilfritt og innenfor Ring 2 delvis bilfritt.

— Som småbarnsfamilie med stuevindu mot Ring 2 er det jo lov å håpe at trafikken vil bli litt mindre. Men spesielt for ungene i nabolaget, som leker ute, er det viktig, sier Anna Blix.

Samarbeidsavtale med Rødt

Mandag kveld ble dessuten en samarbeidsavtale med Rødt klar. Dermed er det nye byrådet sikret et flertall i ryggen i bystyret.

Men det kom ikke gratis for Raymond Johansen.

Rødt har fått viljen sin om at kommersielle aktører ikke skal få drive velferdstjenester på vegne av kommunen i større omfang enn i dag. Ap var svært kritisk til å sette ned foten for nye kommersielle barnehager, av frykt for ikke å nå valgløftet om 3000 nye plasser. De måtte gi seg på kravet for å få en avtale i havn.

Hvem byrådsleder Raymond Johansen får med seg i byråd, blir først presentert onsdag. Fordelingen blir byrådsleder og fire byråder til Ap, to til MDG og én til SV – som til gjengjeld har fått ordføreren.

Les også

  1. Dette blir de viktigste politiske endringene i Oslo

  2. Her er alle svarene om E18 etter erklæringen fra det nye byrådet

  3. Borgen blir Oslos nye ordfører

  4. Slik påvirkes Oslo-borgernes lommebok av nytt byråd

  5. Dette er Oslos nye sykkelveier