Mariusz’ dødsfall gjør sterkt inntrykk: – Arbeidstilsynet fremstår som maktesløse
Det er fritt frem for dem som setter egne ansatte i livsfare, mener Fred Sherling. Han er ekspert på kriminalitet i arbeidslivet.
– I dag er det for lett å bryte Arbeidstilsynets pålegg. Konsekvensen er at de seriøse stanser byggeprosjektet når det blir påvist mangler, mens de useriøse bare fortsetter. Da blir det et konkurransefortrinn å bryte loven, sier Fred Sherling til Aftenposten.
Han har jobbet med kriminalitet i arbeidslivet i mange år. I over 15 år jobbet han med det i politiet. Blant annet har han ledet A-krimsenteret i Rogaland. Han bidro i etterforskningen som endte med den første dommen for tvangsarbeid.
I dag leder Sherling Fair Play Rogaland. Det er et samarbeid mot arbeidslivskriminalitet i bygg- og anleggsbransjen.
Sherling reagerer sterkt på hvordan Arbeidstilsynet lot firmaet Nord Tom Bygg AS jobbe videre selv om de hadde en aktiv byggestans i nærmere tre år.
Det tok tre år før selskapet dokumenterte at de hadde sikkerheten på plass. Først da ble stansen ble opphevet. Ett år senere døde polske Mariusz Pietrzak (39).
– Vi har som samfunn, plikt å forhindre at arbeidstagere slår seg i hjel på grunn av manglende sikkerhet. Da kan det ikke være sånn at vi bare skal stå og se på at bedriftene fortsetter å bryte loven, sier Sherling.
Arbeidstilsynet: Kan ikke stoppe selskaper
– Arbeidstilsynet kan ikke med fysiske midler stanse arbeidet der og da. Dersom virksomheten velger å bryte stansen og sluttføre byggearbeidene, har Arbeidstilsynet ikke mulighet til å hindre det, sa Torgeir Moholt til Aftenposten søndag.
Han er avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet.
Dermed kan et firma fortsette å jobbe selv om Arbeidstilsynet har vurdert arbeidsplassen som livsfarlig.
Mener politiet mangler verktøy
Da Fred Sherling jobbet for politiet, hadde han spesielt én utfordring:
Hvordan skulle politiet klare å stoppe arbeidslivskriminalitet mens den pågikk?
De begynte å bruke politilovens paragraf 7. Den brukte de for å bortvise arbeidere fra livsfarlige byggeplasser.
Men i 2020 bestemte Økokrim at politiet ikke lenger skulle bruke denne paragrafen.
I politiloven står det at politiet skal opprettholde alminnelig orden. De skal også forebygge og forhindre straffbare handlinger. Men politiet skal i tillegg beskytte borgerne og deres lovlydige virksomhet.
– I stedet for å utrede et annet verktøy som politiet kan bruke i slike situasjoner, har man latt dette forbli et smutthull som de kriminelle kan bruke, sier Sherling.
– Fritt frem som dem som setter ansatte i livsfare
Dermed blir det fritt frem for å bryte loven, mener Sherling.
– Det er mer enn nok dyktige folk hos kontrollmyndighetene til å løse sine oppgaver, hvis de får rett verktøy, sier han.
Sherling sikter her til Arbeidstilsynet.
Han mener å se at useriøse selskaper har sluttet å frykte pålegg fra tilsynet.
– I dag trenger de ikke engang å stikke av. De bare får påleggene, og så fortsetter de som før rett etter at Arbeidstilsynet har forlatt byggeplassen eller når saken er lukket, sier Sherling.
– Dette blir en slags hvitvasking
Det som kan skje, er at Arbeidstilsynet lukker en tilsynssak til tross for at bedriften ikke har ryddet opp. Det utnytter bedriftene, mener Sherling.
– Da blir konsekvensene at bedriften bruker det til å si at de er blitt renvasket. Dermed så blir dette en slags hvitvasking, et godkjentstempel på tross av at bedriften ikke er seriøs, sier Sherling.
– Det er fritt frem for dem som setter sine egne ansatte i livsfare. Politiet har gått og gjemt seg og Arbeidstilsynet fremstår som maktesløse.
Arbeidstilsynet mener at det ikke gir et korrekt bilde.
– Jeg har aldri sagt at Arbeidstilsynet er maktesløse i slike situasjoner. Jeg har kun sagt at vi ikke kan gå fysisk til verks for å opprettholde våre vedtak om stans, sier Torgeir Moholt.
Økokrim har fått lese gjennom påstandene i denne artikkelen. De kommer tilbake med svar i en senere artikkel.