Ubaydullah Hussain disponerte bankkonti for IS-krigere

«Hans martyrdom er en motivasjon og inspirasjonskilde for mange andre muslimer …» Det skrev Ubaydullah Hussain da Thom Alexander Karlsen døde i Syria.

Ubaydullah Hussain sammen med Thom Aleksander Karlsen som senere døde i Syria. Hussain er tiltalt for å ha rekruttert Karlsen til IS.
  • Olga Stokke

– Hvorfor har du hyllet IS-krigere som har dødd i kamp for IS?

Aktor Anne Karoline Staff rettet spørsmålet til tiltalte Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett.

Hun viste til denne uttalelsen som Hussain kom med etter at Thom Alexander Karlsen var erklært død i kamp for IS i Syria.

«Hans martyrdom er en motivasjon og inspirasjonskilde for mange andre muslimer …»

– Man skulle snakke positivt om dem, svarte Hussain som forklarte at det var en del av retorikken i Profetens Ummah.

Ubaydullah Hussain (31) er tiltalt i den første saken der en norsk domstol skal avgjøre hva som ligger i rekruttering til en terrororganisasjon. Han erkjenner ikke straffskyld for terror.

Mandag ble Hussain konfrontert med å ha hjulpet flere fremmedkrigere med å reise til Syria, hjulpet til med å skaffe IS-kontakter. Aktoratet boret i pengeoverføringer mellom Hussain og norske IS-krigere i Syria.

– Personlige lån, svarte Hussain.

Bilde av halshugging

Aktor Anne Karoline Staff advarte Oslos tingrett mot et sterkt bilde som ble delt på Profetens Ummahs Facebook-side, mens Ubaydullah Hussain var leder i 2013.

Bildet viste en halshugging med følgeteksten: “Soon to be implemented against kuffar.» (snart skal dette skje med ikke-muslimer).

«Kuffar» betyr ikke-muslimer.

– Jeg husker ikke dette bildet eller den posteringen, sier Hussain.

– Det gjorde ikke noe inntrykk?

– Jeg kan ikke huske det bildet.

Han erkjenner ikke straffskyld for rekruttering, men han har forklart retten at han hadde gitt en ung 19-åring råd om hva slags klær og sko det var lurt å ta med til krigen i Syria. Han ga en annen fremmedkriger et par bøker og parfyme.

Hevder Hussain rekrutterte to til IS

Hussain er tiltalt for å ha rekruttert minst to medlemmer til IS, en terrororganisasjon som halshugger, dreper, brenner og begraver mennesker levende. En av dem er hans medtiltalte i Oslo tingrett, en 19-årig konvertitt til IS, en terrororganisasjon som halshugger, dreper, brenner og begraver mennesker levende. Han er også tiltalt for å rekruttert Thom Alexander Karlsen, som i mars 2015 ble drept i kamp for IS i Syria.

De to tiltalte erkjenner ingen form for tilknytning til terror.

Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett fredag 4. november.
Her poserer 24 år gamle Ishaq Ahmed med våpen. Han var tilknyttet IS i Syria, og ble den første norske fremmedkrigeren som ble domfelt for terrorplanlegging. Ubaydullah Hussain hadde tilgang til Ahmeds bankkonto etter at han hadde reist til Syria.

Fikk pinkode og bank-id

Ubaydullah Hussain hadde tilgang til bankkonti til både den nå avdøde Thom Alexander Karlsen og den nå terrordømte Ishaq Ahmed.

– Du hadde pinkode og bank-id? spurte aktor Anne Karoline Staff om hans tilgang til Ahmeds konto.

– Ja, han hadde gitt meg koden sin.

– Han stolte på deg?

– Ja, jeg prøver å være en ærlig person.

Hussain forklarer at en pengeoverføring til en annen fremmedkriger, den nå avdøde Abu Edelbijev, gjaldt et personlig lån på ca. 35.000 kroner. Selv som Edelbijev kjempet for IS, en terrororganisasjon som halshugger, dreper, brenner og begraver mennesker levende.

– Det var ikke et dilemma for meg, det var et personlig lån, sier Hussain som legger til at han i ettertid erkjenner at det ville vært smartere av ham å betale pengene til Edelbijevs foreldre.


Aftenposten har rettskommentator Inge D. Hanssen i Oslo tingrett. Her kan du lese hans kommentarer om Hussain-saken: