Norge

Australia lokker

Rekordslipp på Polet i dag. Fellesnevner er varmende viner som smaker av sol. Småprodusenter fra Australia er satsingsområdet.

 • Geir Salvesen

98 nyheter på basislisten, 406 i bestillingsutvalget pluss ørten årgangsendringer. Marsnyhetene er et kjempeslipp som har påført meg numne gommer og tigging om nåde. Men så mye godt, a gitt.! Oj, oj, oj.Det nye Australia er satsingsområdet. Og det treffer jo værmessig veldig bra. Her kan du få sol på flaske, fra nye og interessante småprodusenter som Polet har prøvd å grave frem fra våre antipoder der de fire største vinselskapene ellers står for 70 prosent av produksjonen. Godt tenkt av det Kongelige Norske Vinmonopol. Så er jo problemet med noen av disse australierne at alkoholprosenten er blitt svært høy og delvis skjemmende for noen av vinene.

Riktig matfølge.

I tillegg må du skru på Australia-knappen i hodet. Det har ikke jeg noen problemer med. Men det betyr også at matfølget bør være deretter med bolde smaker. Og vinene tåler juling fra sødme i tilbehør og sauser.Jeg savner en god Chardonnay eller to, den som er valgt, har aromaer av plastbøtte. Pluss noen friskere og billigere Pinot Noir-er, og litt sånn. Treffene kunne kanskje vært litt flere, men synd å klage når det er så mye annet godt der.Toppvinen vår er billige Trapiche Malbec fra Argentina. Så mye smak, så lav pris. Også amerikanske Concannon Petite Syrah er et overflødighetshorn. Det samme er Douro-vinene Quinta do Vallado og Vertente fra Niepoort. Rosso di Montepulciano fra Nottola er flott og billig.Grapevine Rosso di Montepulciano er den billigste jeg noen gang har hørt om i Norge, til bare noen og nitti.Ja, det kryr av godbiter fra overalt.

Med støv på.

Polet har nå skaffet viner med støv på. Vil du ha gammel Bordeaux, kan du skynde deg til noen av utsalgene som har partikjøpene. Polet har prøvd å forsikre seg mot å få viner som har vært oppbevart varmt og tvilsomt. Noen av de fem-seks gamle Bordeaux'ene er allikevel kommet ganske så langt. 2500 kroner for 1982 Ducru-Beaucaillou er selvsagt hinsides. Men sånn er det blitt. Jeg synes Ch. Gruaud-Larose 1988 er den beste vinen, den har litt sting igjen, mens både 1989 Ch. Cantenac-Brown og Ch. Palmer 1986 — begge Margaux-appellasjoner - har kommet ganske så langt.Til slakter>benken:Pappvinen Bouchard Rouge til kr. 250,- er billig, men tynn og skvipete. Styr unna. Candleleaf Chardonnay fra Australia er også fæl.

Mye godt i glasset på marsslippet til Vinmonopolet GEIR SALVESEN

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Kan du lukte om en vin er fatlagret? Snart kan du si hvor eiken har vokst.

 2. A-MAGASINET

  Smak deg frem med disse to populære druetypene

 3. A-MAGASINET

  Skaff deg kvalitetsvin for bare noen tiere ekstra

 4. A-MAGASINET

  Hater du Valentines day? Så gjør noe ekstra på lørdag. Eller søndag.

 5. A-MAGASINET

  Fem - eller var det seks? - gode vinstiler fra Toscana

 6. A-MAGASINET

  Dette er vinene du serverer til påskelammet