Norge

Fredskorpset: Dette er å bruke u-hjelpsmidler til å utvikle Norge

Å flytte Fredskorpset innebærer er å ta u-hjelpsmidler som ellers ville gått til de fattigste i verden. Og det blir dyrt, sier direktør Nita Kapoor. Sammen med ansatte krever hun å få vite hvorfor kontoret flyttes.

Klokken 13.30 tirsdag ledet fagforeningsrepresentantene Marianne Jorddal fra Delta og Erik Thompson fra Samfunnsviterne det første allmøte etter sjokkbeskjeden om at Fredskorpset kan bli flyttet til Førde, Trondheim eller Stavanger.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

To ting skjedde samtidig da Aftenposten onsdag ettermiddag besøkte et lettere sjokkskadet kontormiljø hos Fredskorpset, rett ved Stortorvet i Oslo:

  • Fagforeningslederne samlet de ansatte til det første allmøte etter sjokkbeskjeden om flytting til Førde, Trondheim eller Stavanger.
  • Sjefen selv, direktør Nita Kapoor, kom stupende inn døren etter en 24 timer lang reise fra Malawi, der oppdraget ble avbrutt som følge av nyheten om flytting.

Nita Kapoor fikk selv meldingen om flytting fra en UD-representant hun reiste sammen med i Afrika, klokken 13.00 mandag.

– Samtidig fikk vi beskjed om ikke å si noe til andre før klokken 10.00. tirsdag, da dette skulle offentliggjøres utad. Informasjonen vi fikk var veldig begrenset, sier Kapoor til Aftenposten.

Hundrevis av jobber

Aftenposten avslørte tirsdag regjeringens planer om å flytte hundrevis av statlige arbeidsplasser ut av Oslo.

Det som foreløpig er kjent er at Landbruksdirektoratet, Norges vassdrag- og energidirektorat, Fredskorpset og Kulturrådet trolig blir berørt. Mer detaljerte planer skal etter alt å dømme komme i statsråd fredag.

Fredskorpsets mangeårige direktør Nita Kapoor avbrøt oppdraget i Malawi da beskjeden kom om at arbeidsplassene i Oslo ligger an til å bli flyttet.

Sjefen: Beslutningen er tatt. Fagforening: Det er åpent.

– Uten at vi har fått noe skriftlig, virker det som om det allerede er vedtatt at vi skal flyttes, og at utredningen skal handle om «hvor», sier Kapoor.

– Jeg reagerer på at vi ikke har vært en del av prosessen. Og jeg håper at utredningen likevel blir åpen også om hvorvidt vi bør flytte, sier hun.

Minutter i forveien har Aftenposten snakket med fagforeningsrepresentantene. De holder på at flyttingen ikke er avgjort.

Ifølge Marianne Jorddal fra Delta og Erik Thompson fra Samfunnsviterne er det uansett de færreste som vil bli med på et flyttelass.

Fagforeningsrepresentantene Marianne Jorddal fra Delta og Erik Thompson fra Samfunnsviterne konstaterte at en sannsynlig flytting av Fredskorpset fra Oslo kom som lyn fra klar himmel.

- Flytting betyr avvikling av dagens Fredskorps

Flytting innebærer avvikling av dagens virksomhet, og en gjenoppbygging fra bunnen av, konstaterer Nita Kapoor overfor Aftenposten.

– Man må bare erkjenne er at en relokalisering er noe annet enn en omorganisering, og at det betyr at man avvikler organisasjonen slik den er i dag. Man må begynne på nytt igjen, sier hun.

– Vi har brukt 16 år på å bygge opp det vi har i dag. I år 2000 etablerte myndighetene et helt unikt verktøy i norsk utviklingspolitikk. Fredskorpset ble bygget etter en modell der gjensidig utveksling mellom nord og sør var basert på likeverd mellom partene, der de som skal utvikles selv definerer hva som er deres utviklingsbehov.

– Vi har brukt 16 år på å utvikle en organisasjon med en fantastisk spisskompetanse. Vi er ledende i verden på gjensidig utveksling. Bare det siste året har kolleger fra Japan, Australia, Tyskland, England og Canada vært i Norge for å lære om vår metode. Man må altså være villig til å ta en stor risiko ved å rive opp og bygge ned denne kompetansen, sier Kapoor.

- U-hjelp til utvikling av Norge

– Og så må det være veldig klart: Om formålet er distriktspolitiske hensyn, at man gjør dette for å utvikle Norge, ja da innebærer relokalisering en betydelig ekstrakostnad. For å si det brutalt, tar man av utviklingsmidler for å utvikle Norge. Noe som vil gå på bekostning av de fattigste i verden, sier Kapoor.

Klokken 13.30 tirsdag ledet fagforeningsrepresentantene Marianne Jorddal fra Delta og Erik Thompson fra Samfunnsviterne det første allmøte etter sjokkbeskjeden om at Fredskorpset kan bli flyttet til Førde, Trondheim eller Stavanger.

De ansatte: - Ingen har fått noen begrunnelse

– Vi preges av sjokk og vantro. Ingen hadde hørt om flytting, og vi har fortsatt ikke fått noen begrunnelse. Mange sitter som spørsmålstegn, sier fagforeningsrepresentant Erik Thompson.

– Hvor avgjort føler dere at dette er?

– Det skal først og fremst utredes hvorvidt vi skal flytte. Så foreløpig er jeg litt rolig. Men vi kommer til å jobbe for medlemmene som om dette kan skje, sier kollega Marianne Jorddal.

– Vi forventer at utredningen som nå skal finne sted blir gjort på en skikkelig måte. Og at vi ansatte får være med og bidra, sier de to.

– Hva er reaksjonene så langt?

– Etter det jeg forstår er det veldig få som har mulighet til å flytte. Folk har familie, barn, ektefelle som jobber her, sier Jorddal.

– Fremstår dette for dere som en politisk hestehandel?

– Vi har litt den følelsen, ja, sier Jorddal.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Fagforening