Norge

Regjeringen og Sylvi Listhaug: Sier nei til nasjonalt niqab-forbud

Regjeringen og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker ikke å innføre et nasjonalt forbud mot plagg som dekker elevers og studenters ansikt, som niqab.

Det blir ikke noe nasjonalt forbud mot plagg som helt eller delvis dekker elevenes ansikt, som niqab.
  • NTB

Listhaug skriver at niqab og burka er et lite problem i skolesammenheng og på andre offentlige institusjoner, i et svar på et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiets Jan Bøhler, ifølge Dagen.

Ber kommunene finne lokale løsninger

– I den grad slik praksis skaper utfordringer finner den enkelte kommune eller den enkelte offentlige instans lokale løsninger, i noen tilfeller også forbud. Eksempelvis har Oslo kommune innført et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker elevenes ansikt», skriver Listhaug videre.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier regjeringen ikke vil innføre et nasjonalt forbud mot niqab og burka i skolen på det nåværende tidspunkt, ifølge VG. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Fremskrittspartiet har i flere år gått inn for å innføre forbud mot heldekkende plagg i skolen.

Jan Bøhler: Vi må sette foten ned for ekstremisme

Bøhler mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen avviser at et nasjonalt forbud er aktuell politikk.

– Dette spørsmålet har også dukket opp på statlige høyskoler. Det er en prinsipiell sak som handler om å sette ned foten for de mest ekstreme fundamentalistene. Her bør samfunnet ta et felles ansvar for å sette grenser og bygge holdninger, og ikke skyve det over på de lokale, sier Bøhler til VG.

Det tverrpolitiske integreringspolitiske sentrum-venstre samarbeidet Agenda går derimot inn for innføre nasjonale retningslinjer for skolens arbeid for å hindre bruk av hijab. Politikere fra Ap, Krf, Sp, Venstre og SV står bak samarbeidet. (©NTB)

Les også

Tenåring foreslår hijab-emojier

Det finnes argumenter både for og imot bruk av niqab i skolen. Les noen debattinnlegg her:

Les også

  1. Tre gode grunner til å forby niqab på offentlig sted | Iver Alne Bolin (15)

  2. Tre gode grunner til ikke å forby niqab | Sharleen Dydland (16)

Les mer om

  1. Innvandring
  2. Sylvi Listhaug
  3. Jan Bøhler
  4. Fremskrittspartiet (Frp)
  5. Politikk
  6. Nikab
  7. Regjeringen