Norge

Ordfører drapstruet etter vedtak om å avlive svane

Ordføreren i Os, Marie Bruarøy, får daglige hatmeldinger, inkludert drapstrusler, etter landbrukskontorets vedtak om å avlive svanen Havnesjefen.

Os-kommune ser etter muligheter for å flytte svanen med familie til et annet sted i landet, heller enn å avlive den. Illustrasjonsfoto. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

 • NTB
 • Shaghayegh Yousefi

I slutten av juni dro en svane i Os en liten jente under vann. Siden har debatten rast om hva som skal skje med svanen, som går under navnet Havnesjefen. Det ble først vedtatt å avlive svanen, noe som fikk sterke reaksjoner. Os kommune har siden snudd og vurderer nå å flytte svanen.

NRK viser flere hetsende meldinger sendt til ordføreren i Os, Marie Bruarøy (H). I kommentarfeltene har det også kommet drapstrusler, men ordføreren sier til NRK at hun ikke føler seg truet.

Hetsen er ikke bare rettet mot ordføreren, NRK skriver at de har sett hets av både barnehagens ansatte og barnets familie.

Nå ønsker Bruarøy et nasjonalt organ som kan ta «netthaterne».

– Vi ønsker hele tiden å bli mer oppsøkende på ulike arenaer på nett. Politidirektoratet har bestilt en plan for hvordan det vi har jobbet frem, skal rulles ut til distriktene. Denne planen skal være ferdig fra oss i november, skriver Jostein Strømnes, politioverbetjent i Kripos, i en e-post til NRK.

Bruarøy har representert kommunen i saken, men det var et tverrkommunalt landbrukskontor som fattet avlivingsvedtaket.

 1. Les også

  Jernbanen skal endre Østlandet som den gjorde i 1850–1880

 2. Les også

  Hamarsinger har skrevet 2000 innlegg i debatten om hvor ny jernbanestasjon skal ligge. Ti byer på Østlandet skal gjennom samme runde.

 3. Les også

  Adrian Pracon: – Jeg vil ikke miste mer av livet mitt

Les mer om

 1. Os
 2. Vestlandsregionen

Relevante artikler

 1. NORGE

  Os kommune anmelder drapstrusler etter avliving av «Havnesjefen»

 2. NORGE

  «Havnesjefen» er avlivet

 3. NORGE

  «Havnesjefen» tilbys amnesti av ordfører på Østlandet

 4. NORGE

  Obduksjonsrapporten av svanen «Havnesjefen» er klar

 5. NORGE

  «Havnesjefens» dødsdom utsatt i 14 dager

 6. NORGE

  Politiet etterforsker trusler mot ordfører etter bompengestrid